Реклама
Реклама
Реклама

Субсидії молодим сім'ям на придбання житла в 2018 році: особливості програми

  1. У кого є шанси купити пільгове житло?
  2. На що саме даються субсидії молодим сім'ям?
  3. Довідки, підписи, документи
  4. Грошове питання: багато - це скільки?
  5. Як визначається можливість субсидування
  6. Іпотека по мінімальній ставці
  7. Умови та обмеження іпотечного субсидування
  8. Пільги: якщо народилася ще одна дитина
  9. висновок

Демографічна криза змушує керівництво країни розробляти способи, що дозволяють боротися з цією проблемою. Молодим людям, які перебувають в офіційному шлюбі і бажають поліпшити житлові умови, можна скористатися державною допомогою.

Якщо пощастить, сімейна пара зможе купити непогану квартиру на пільгових умовах, що, в більшості випадків, робить покупку свого житла принципово можливою.


В рамках цієї статті розглянемо, хто може претендувати на пільги і що потрібно зробити, щоб отримати субсидію.

Всупереч чуткам, державна програма, яка стартувала в 2011-му, продовжує працювати в 2019 році і буде діяти до 2020 року. За розрахунками влади, близько 170 тисяч пар і самотніх батьків зможуть придбати житло з субсидуванням.

Влада, пропонуючи допомогу, прагнуть вирішити відразу три завдання - поліпшити житлові умови молоді на старті сімейного життя, підвищити народжуваність за рахунок такої стимуляції, і підтримати забудовників, забезпечивши їх гарантованими покупцями житла. Давайте розберемося з особливостями видачі субсидій молодим сім'ям в 2019 році.


У кого є шанси купити пільгове житло?

Право на субсидію мають далеко не всі сім'ї, які вважають себе молодими - перш за все, є цілком конкретні вікові обмеження. На сертифікат, що підтверджує державну пільгу, можуть розраховувати тільки повнолітні громадяни Росії до 35 років включно. Варто знати, що люди, що знаходяться в цивільному шлюбі, хоч фактично і є сім'єю, на державну субсидію розраховувати не можуть. Тому в даному випадку варто почати з реєстрації відносин, і лише потім готувати пакет документів і підбирати житло, яке хочеться придбати для розширюється сімейства.


Всім парам, відповідним цим критерієм, ще належить ретельно підготуватися і довести, що вони не просто стоять у квартирній черзі, але реально відчувають гостру потребу в житлі.

Оскільки потреба - це, все ж, суб'єктивний показник, варто звернути пильну увагу на нормативи, зафіксовані в конкретних цифрах. Подаючи заявку на участь у державній житловій програмі, варто переконатися в тому, що в наявному житло на кожну людину припадає менше 15-18 «квадратів» площі. Претендувати на участь у програмі також можуть сім'ї, вимушено проживають в аварійних і старих будинках.

Крім іншого, пара повинна проживати разом і мати дохід, рівний або перевищує суму, яка потрібна для отримання іпотеки в банках. Конкретні цифри встановлюються місцевою владою, але, в будь-якому випадку, стабільна платоспроможність є одним з основних умов програми. На жаль, буває так, що поки підходить черга на участь в програмі, батькам виповнюється 36 років. В цьому випадку пільги на них вже не поширюються, так що слід все робити вчасно і якомога оперативніше.

На що саме даються субсидії молодим сім'ям?

З використанням державної підтримки можна купити квартиру або побудувати для сім'ї приватний будинок. Сертифікат можна також використовувати на покриття внеску в житлово-будівельному кооперативі або на перший внесок за іпотечним кредитом. Найбільш охоче субсидії видаються на придбання квартир в новобудовах , Що, власне, не дивно, так як програма покликана, в числі іншого, також підтримувати забудовників.


Якщо сімейство взяло іпотеку до початку 2011 року і продовжує ставитися до категорії «молодої сім'ї», субсидію можна витратити на погашення кредиту. Що стосується конкретних сум, їх визначають місцеві адміністрації в залежності від прожиткового мінімуму, процентних ставок і інших параметрів - всю інформацію зобов'язані надати місцеві органи самоврядування.

Довідки, підписи, документи

Варто розуміти, що це субсидія призначена для працевлаштованих і платоспроможних громадян, і повинна лише полегшити фінансовий тягар, але основну частину коштів на придбання житла доведеться вишукувати молодим людям самостійно. В першу чергу сім'я повинна бути визнана потребує поліпшення житлових умов і поставлена в чергу, так що необхідно почати саме з цієї процедури (порядок проведення можна уточнити в місцевій адміністрації). Після цього можна подавати заяву на участь в державній програмі допомоги молодим сім'ям.


Крім заяви знадобляться копії паспортів, свідоцтва про народження дітей та укладення шлюбу, а також документи, що підтверджують дохід, включаючи довідки про соціальні виплати. Знадобиться також довідка про місце в черзі на отримання житла. Мета отримання субсидії, яке підписується в обов'язковому порядку обома подружжям, треба описати в заяві гранично чітко (наприклад, іпотека на квартиру ), Один екземпляр цього документа залишиться у чиновників, а другий сім'я повинна зберігати у себе.

Родині належить подати відомості про те, де саме вона проживала останні п'ять-сім років. Вся інформація повинна бути достовірною і актуальною, оскільки перед наданням субсидії молодій сім'ї на покупку житла все ретельно перевіряється. Важливо знати, що фахівець, який приймає документи, зобов'язаний проконсультувати молоду сім'ю з усіх питань, пов'язаних з участю в державній програмі.

Грошове питання: багато - це скільки?

Якщо сімейство встигло обзавестися потомством, воно може розраховувати на державну допомогу в розмірі 35% від вартості нового житла (те саме стосується самотніх батьків), якщо дітей в сім'ї поки немає, розмір субсидії складе 30%. Більше пощастило молодим сім'ям в регіонах, де місцева влада прийняла рішення доповнити державне фінансування зі своїх бюджетів. Правда, в деяких випадках додаткові гроші виділяються тільки окремим, більш вузьким категоріям молодих сімей. Зокрема, перевагою, як і раніше, можуть користуватися члени багатодітних сімей, сім'ї з дитиною-інвалідом, пр.

Як визначається можливість субсидування


Рішення приймають спеціальні комісії в органах місцевої влади, на що їм відводиться не більше десяти діб після прийняття пакета документів. Яким би не був відповідь, заявники повинні отримати його в письмовому вигляді. Варто знати, що є строго відведений період для подачі документів - це перше півріччя, якщо сім'я не встигає впоратися з цим до липня, доведеться чекати. Якщо рішення позитивне, сім'я отримує сертифікат, яким можна скористатися вже в наступному календарному році. Після постановки на чергу є час підшукати підходящу квартиру , Проте з моменту отримання документа варто поквапитися - оформити придбання нерухомості можна лише протягом дев'яти місяців, і якщо термін закінчився, отримати сертифікат повторно вже не можна.

Насправді, багато хто навіть досить забезпечені молоді сім'ї не користуються державною програмою тільки тому, що не знають, як підійти до цього питання. Оскільки програма має чимало обмежень, реальних претендентів на пільги виявляється не таке вже величезна кількість, як це може здатися, а це збільшує шанси тих, хто відчуває потребу в житлі і відповідає всім критеріям відбору.

Іпотека по мінімальній ставці

З 2019 го по 2022 рік на території РФ буде діяти пільгова програма, спрямована на субсидування іпотечних позик, яка може стати дуже істотною підмогою багатьом родинам з дітьми. На зменшення ставок можуть розраховувати сім'ї, де з початку 2019 року було народжений або усиновлена ​​друга і / або третя дитина. При народженні чи усиновленні другої дитини держава буде субсидіювати іпотеку три роки, а якщо з'являється третій спадкоємець в сімействі - п'ять років.


Учасники програми отримують пільгове кредитування під 6% річних. При держдопомоги завжди призначається аннуїтетний графік погашення, тобто - суми обов'язкових виплат, які треба погашати щомісяця, будуть рівними.

Забудовникам від цієї програми пряма вигода, тому що, згідно з висунутим державою умов, квадратні метри повинні купуватися винятково на первинному ринку. Формат покупки житла великого значення не має, це може бути часткова участь або інші види угод з квартирами в новобудовах. До речі, програмою передбачена також можливість придбання в іпотеку приватного будинку з земельним наділом.

Перевагою цього виду державної допомоги є ще й те, що звертатися до адміністрації і взагалі ходити по багатьом інстанціях не прийдеться. Іпотека оформляється безпосередньо у фінансовій організації, співробітники якої самі подадуть заяву на державну субсидію.

Умови та обмеження іпотечного субсидування


У всіх регіонах, крім столиці, Санкт-Петербурга, Підмосков'я і Ленінградської області (де можна розраховувати на отримання в іпотеку 8 млн. Рублів), максимальна сума становить 3 млн. Рублів. Однак отримати іпотечну позику за зниженою ставкою можна лише за умови, коли буде той дім вже має в своєму розпорядженні частиною суми на перший внесок, і її вистачить на покриття як мінімум 20% вартості квартири, яку передбачається придбати. Як і в інших соціальних житлових програмах , Батькам надано право об'єднання материнського капіталу з пільговими іпотечними можливостями для придбання житла.

  • Претендентам на участь у субсидуванні доведеться також потурбуватися питанням страхування. При цьому повинно бути оформлено, як мінімум, два договори: перший - це особисте страхування, а другий - страхування придбаного житла.

  • Вкрай важливою умовою є платіжна дисципліна - держава готова покривати частину витрат лише за тими кредитами, за якими позичальники не допускають прострочень.

  • Після того, як термін надання пільги закінчується, доведеться розраховуватися за повною ставкою, яка, однак, не може перевищувати ставку рефінансування, актуальну на той день, коли укладався кредитний договір. Тобто, може бути додано максимум два відсотки.

Є в програмі і обмеження: кожне російське сімейство з дітьми може брати участь в програмі тільки один раз, крім того, розраховуватися із заборгованостями по простроченням і пені за державні гроші не можна.

Пільги: якщо народилася ще одна дитина


Нерідко виходить так, що народжується друга дитина, і сім'я при цьому отримує заслужену субсидію, але слідом з'являється на світ ще одне дитя. В цьому випадку діє простий арифметичний закон - трирічна субсидія продовжується ще на два роки. Якщо третя дитина народиться до початку 2023 року (коли має закінчитися дію програми), але після завершення дії пільги, пов'язаної з появою другого малюка, сім'я отримає право на оформлення ще однієї п'ятирічної субсидії.

Батьки, які очікують появу двійнят, цікавляться, як все буде розраховуватися в цьому випадку. За логікою, повинна надаватися відразу восьмирічна пільга, пов'язана з появою другого і третього малюка одночасно. На жаль, в урядовій постанові про це нічого не сказано і, швидше за все, питання будуть вирішуватися в міру виникнення таких прецедентів.

На жаль, дія державної програми не стосується сімей, де в зазначений період з'являються четвертий, п'ятий і наступні діти. Великою перевагою програми є відсутність вікових обмежень для батьків.

висновок

Чи буде уряд і надалі підтримувати молоді подружні пари, а заодно і забудовників, поки невідомо. Програму можуть не продовжити, а значить, молодим батькам, початківцям сімейне життя з однією дитиною і бажають поліпшити житлові умови за допомогою держави, варто все правильно розрахувати і подбати не тільки про своєчасне надалі поповнення сімейства, але також і про хороше, стабільному доході.

У кого є шанси купити пільгове житло?
На що саме даються субсидії молодим сім'ям?
У кого є шанси купити пільгове житло?
На що саме даються субсидії молодим сім'ям?
Грошове питання: багато - це скільки?