Реклама
Реклама
Реклама

Громадський транспорт в Мінську: плати за правилами

До Чемпіонату світу з хокею в Мінську встановили нову систему оплати проїзду. Вона має значно більше функцій, ніж просто метод вилову «зайців»: тут і контроль стану транспорту, і система стеження за місцем розташування і ще багато чого. Але простим пасажирам, в основному, це неважливо. Розберемося в головному: як платити за проїзд в Мінську, щоб не виросли вуха «зайця».

Квитки на одну поїздку

Стандартний квиток на будь-який транспорт, незалежно від кількості зупинок в межах Мінська, включаючи і жетончик на метро, ​​коштує 3700 рублів. Купити його можна в кіосках «Минсктранс» на зупинках (не на кожній), у кондуктора (якщо такий є в салоні) або у водія під час зупинок (тоді ціна буде 4000 рублів). Ціна одноразового проїзду в громадському транспорті Мінська - 0,4 долара.

До   Чемпіонату світу з хокею   в Мінську встановили нову систему оплати проїзду

Ціна одноразового проїзду в громадському транспорті Мінська - 0,4 долара

На замітку: оплатити квиток можна тільки білоруськими рублями і лише готівкою!

Проїзні квитки на громадський транспорт

Зараз все проїзні квитки виглядають однаково - пластикова картка. Придбати її можна тільки в кіосках «Минсктранс» або метрополітену. Проїзні бувають на місяць, 15 днів, декаду або певну кількість поїздок. Крім того, вони можуть включати від одного до всіх видів транспорту.

На замітку: в метро поки продаються проїзні тільки на метро. Комбінований потрібно купувати на поверхні.

З огляду на, що система оплати проїзду по Мінську нова, співробітники транспортної служби рекомендують зберігати чек. Та й як «нагадування» він теж спрацює. У ньому вказані всі необхідні відомості, які не відображаються на самому проїзному.

Після всіх подробиць, мало цікавлять простих обивателів, слід рядок з видом транспорту. У ній вказані всі види, якими можна скористатися. В даному випадку - лише автобус. Наступні два рядки - термін дії. Цей проїзний на декаду. Остання перед сумою рядок вказує кількість оплачених поїздок. Для проїзних на декаду, половину або весь місяць вона неактуальна. Але можна поповнити баланс на 5, 10, 20 і більше поїздок. В такому випадку це число буде відображено в рядку.

В такому випадку це число буде відображено в рядку

На чеку вказані всі необхідні відомості, які не відображаються на самому проїзному

На замітку: перевірити залишок поїздок самостійно не вийде. Якщо вам потрібна пересадка - знімається дві поїздки незалежно від часу і відстані. Наприклад, проїхавши дві зупинки, ви пересідаєте на той же вид транспорту протягом 15 хвилин. І все одно необхідно заново оплатити проїзд.

Ціна проїзного квитка в Мінську залежить від кількості транспорту і термінів дії. Варто врахувати, що до суми додається і заставна вартість картки - 12 тисяч рублів (1,3 долара). Залишаючи країну, ви зможете повернути ці гроші, здавши картку в кіоску.

На замітку: в Білорусі проїзний - документ особистий. Не можна купити один на двох і так далі. Двоє людей - два проїзних.

Як платити за громадський транспорт в Мінську

Отже, на руках у вас квиток на разову поїздку. Зайшовши в транспорт, необхідно вставити його в спеціальний пристрій - валідатор. Він пристойних розмірів, жовтий з зеленим екраном і «ротом» -Отвір внизу. Вставляємо квиток по стрілці, чекаємо звукового сигналу (неголосного «піку»). Якщо все зроблено правильно, на Квітці буде вибита цифрова комбінація і дві дірочки.

Вставте квиток в валідатор по стрілці, дочекайтеся звукового сигналу

На замітку: ця цифрова комбінація включає дату, час і номер рейсу, а значить, використовувати цей квиток при наступній поїздці не вийде - контролер відразу вирахує підроблення. Якщо раптом валідатор не працює, як правило, в салонах збереглися старі добрі механічні компостери червоного кольору. Вставляємо квиток і пробиваємо вручну. Візерунок дірок теж «індивідуальний» - обдурити досвідчене око контролера не вийде.

Якщо на руках проїзний, приготувати його краще заздалегідь. Варто врахувати, що він може не спрацювати через сумку або гаманець. Спеціальні зчитувальні пристрої прикріплені до вертикальних поручнів біля дверей транспорту. Вони теж жовті, блимають синім вогником і біжить помаранчевої рядком. Приклавши картку до такого пристрою, дочекайтеся звукового сигналу. Неголосний «пік» і загорівся зелена галочка повідомлять, що все оплачено. Якщо блимне червоний хрестик - щось не в порядку.

Якщо блимне червоний хрестик - щось не в порядку

Спеціальні зчитувальні пристрої прикріплені до вертикальних поручнів біля дверей транспорту

У метро проїзний, який «закодований» тільки на цей вид транспорту, прикладається до передньої панелі, поруч з прорізом для жетонів. Якщо картка комбінована, прикладати її потрібно до спеціальній зоні зверху, також позначеної.

На замітку: пройти в метро без оплати не вийде. У наземний транспорт навіть без квитка і проїзного увійти можна, але штраф в разі затримання - 65 тисяч рублів (близько 6,5 доларів). До речі, контролери можуть перевірити і оплату за проїзними за допомогою спеціального пристрою, що зчитує.

Приємних вам поїздок по Мінську!

Чемпіонат світу з хокею 2014: гід для уболівальників по Мінську

також читайте

Хостели Мінська - дешево і не сердито. огляд Holiday.by

Гід для вболівальника: безкоштовні парковки в центрі Мінська