Реклама
Реклама
Реклама

Лазівки для курця в законі про заборону куріння

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

20 ноября 2012, 11:00 Переглядів:

У барах і ресторанах заборонять палити. Фото з сайту & nbsp; topnews.ae.

Менш ніж через місяць Україна має стати вільною від тютюнового диму - з 16 грудня починають діяти нові, більш жорсткі заходи по боротьбі з курінням. Ми опинимося 21-ю країною Європи, де диміти не можна буде практично скрізь - лише у власній квартирі, на вулиці або в спеціально відведених місцях, якщо такі є. Наприклад, в органах держвлади (Верховна Рада, Кабмін) і місцевого самоврядування (міськради, сільради) курилок з 16 грудня бути не повинно, хочеш покурити - іди за поріг. Зараз в Європі в 20 державах повний "no smoking" в громадських місцях (див. Інфографіку), ще в 12 країнах куріння обмежена частково, і лише в десяти, включаючи Росію, Україну і Білорусь, некурящі вважаються незахищеними від тютюнового диму.

І зараз гоніння на курців і виробників сигарет жорсткі: майже два місяці як заборонена будь-яка реклама сигарет (зовнішня, в ЗМІ, навіть на тютюнових кіосках), за винятком текстової розміром не більше 40 на30 см, а також промо-акції та лотереї тютюнових виробів. За порушення - штраф 30-50 тис. Грн! Затягнутися димком не можна ні на робочому місці, ні в транспорті (поїзди, літаки, таксі), правда, покарання набагато менше - штраф від 51 грн для новачків до 340 грн для "рецидивістів". Як роз'яснив нам заввідділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський, головний удар по курцям - введення табу на сигарети, сигари, трубки і навіть електронні сигарети і кальян у всіх кафе, ресторанах, пабах та інших закладах, де люди їдять. Нині там повинні бути виділені столики для курців (до 50% площі, обладнаної витяжною вентиляцією). Що стосується заборони на електронні сигарети і кальян, то, за словами автора закону депутата Євгена Царькова, заборона обумовлена ​​тим, що закон спрямований не проти тютюнопаління, а проти куріння в принципі.

"ЗА ТА ПРОТИ". З 16 грудня за попільничку на столі власника кафе можуть оштрафувати на 1000 грн, а якщо там ще і палять - на 10 тис. Втім, якщо попільничок немає, але клієнти димлять (звичайно, не регулярно і не масово. - Авт.), В закладі мають право заявити, що вони це роблять самовільно - тоді міліція або інспектор з питань захисту прав споживачів накладе штраф на винних, а не на власника ресторану.

Виробники сигарет не заперечують, що їх продукція шкідлива для здоров'я, але вважають, що повнолітній і дієздатний споживач повинен, по-перше, про це знати, по-друге, мати право на вибір: курити чи не курити. А влада зобов'язана зрівняти в правах некурящих і курців, наприклад, виділивши для них ізольовані зали, як це зроблено в Польщі. "Ми підтримуємо розумні обмеження, але в ресторанах, кафе, на дискотеках у їх власників має бути право вибору щодо дозволу, обмеження або заборони куріння", - сказала нам менеджер великої тютюнової компанії Олеся Оленіцкая.

Курець із багаторічним стажем Дмитро Довгий вважає, що якщо сигарети продають відкрито, значить, не заборонено і відкрито їх палити. "Я плачу ресторану такі ж гроші , Як і некурящий, чому я не можу відпочити з таким же комфортом, як і він, адже у нас всі громадяни рівні перед законом, незалежно від того, курять вони чи ні! Можна відкрити окремі ресторани або зали - тільки для курців ", - пропонує харків'янин Дмитро. Палить киянин Станіслав впевнений, що не повинно бути загальних залів, де половина місця відведено для людей з сигаретою:" Я своєю присутністю не заважаю тим, хто курить, а вони мені заважають, вентиляція дим не витягує, тому заборона курити в загальному залі обгрунтований ".

Поки до переліку місць, де заборонено створення курилок (нагадаємо: курилка з 16 грудня - це вентильованому приміщенні з написами "Місце для куріння" та "Куріння шкодить вашому здоров'ю") додані театри, кінотеатри, бібліотеки, територія, а не тільки саме приміщення, як зараз, лікарень, поліклінік, санаторіїв, дитячих садків, шкіл, коледжів і вузів, стадіонів, дитячих і спортивних майданчиків, зупинки-павільйончики громадського транспорту. Як і раніше, не можна курити в парадних, ліфтах, підземних переходах.

Курилці можна обладнати готелі, гуртожитки, аеропорти, вокзали та підприємства всіх форм власності, але вони не повинні займати більше 10% загальної площі. Але на кафе і ресторани, розташовані в готелях, дозвіл мати місця для куріння не поширюється.

РЕСТОРАНИ: Про ЗАКОНІ ЗНАЮТЬ НЕ ВСЕ

Як показав моніторинг "Сегодня", навіть в Києві в багатьох кафе і ресторанах за місяць до повної заборони куріння в обідніх залах про прийдешнє нововведенні або зовсім не знають, або "щось чули". Що вже говорити про глибинку. Так в ресторані "Рось" в Корсунь-Шевченківському на Черкащині нам відповіли, що якщо такий закон буде (?! - Авт.), Його виконуватимуть, але як, уточнити не змогли. Але у відомих закладах столиці вже вживають заходів, щоб не розігнати клієнтів. Найпопулярніша - облаштування до зими відкритих терас і балконів, там де вони є, і створення нових біля входу в ресторан.

У той же час ресторатор Олександра Сазонова (ресторани "Ріо-Ріта", "Стара фортеця"), побоюється нерозуміння і конфліктів з боку відвідувачів: "Якраз почнуться новорічні корпоративи, дуже складно буде переконати гостей вийти курити на холод, не виводити ж їх силою! ". На думку Сазонової, закон незрозумілий - багато її колеги вважають, що ресторани і кафе мають право виділити 10% приміщення для курців відвідувачів, оформивши як окремий зал. І несправедливий: наприклад, офісні працівники мають право на теплу курилку в приміщенні, а офіціанти і кухарі чомусь немає, їх женуть диміти на вулицю.

За словами гендиректора компанії "Ресторанний консалтинг" Ольги Насонової, більшість рестораторів очікують, коли закон вступить в силу і збираються діяти по обстановці. Найпростіший і дешевий спосіб - просити клієнтів покурити на вулиці, але багато хто сподівається, що з контролерами (перш за все з фахівцями інспекції з питань захисту прав споживачів, які маю право перевіряти і штрафувати) вдасться "домовитися" - читай відкупитися за мзду.

"Брендові ресторани планують заборонити куріння в залах, але організувати місця для куріння перед входом. Уже листопад, проте навіси на багатьох літніх майданчиках стоять, їх утеплюють плівкою, взимку встановлять нагрівачі, перетворивши у всесезонні, хоча це не кращим чином позначиться на здоров'ї клієнтів, - каже Насонова. - Інший шлях - відкриття віп-залів для курців, куди потраплять тільки постійні клієнти по іменний магнітній картці-пропуску. Перевіряючий туди не увійде і довести нічого не зможе. Правда, багато хто побоюється громадських ор анізацій, що борються з курінням ".

Найбільше, на думку Насонової, постраждають від перевіряючих демократичні заклади у великих містах, де курили завжди: нічні клуби, паби, ресторани швидкого харчування, там встежити, щоб клієнти не курили, дуже складно. У невеликих населених пунктах як диміли в "кабаках", так і будуть. Там перевірок не бояться, адже всі один одного знають, а надто запопадливим контролерам може і на горіхи перепасти.

Самі контролери обіцяють: і перевірять, і оштрафують. У прес-службі Інспекції у справах захисту прав споживачів "Сегодня" відповіли, що за місяць підготують інструкцію для співробітників, як діяти, перевірки почнуться вже 16 грудня. Захисники споживачів обіцяють, що кафе і ресторанами вони не обмежаться. Якщо будуть скарги, що курять у недозволених місцях в школах і лікарнях - нагрянуть і туди. А ось міліція приїде тільки за викликом, спеціально заходити в приміщення ресторанів-кафе-барів і дивитися, чи не курять там, у них повноважень немає, роз'яснив нам начальник управління зі зв'язків з громадськістю МВС Володимир Поліщук. Але за куріння в інших заборонених місцях - підземні переходи, зупинки громадського транспорту, вокзали - міліція штрафуватиме буде, як і раніше.

ВЛАДА І ВУЗИ БЕЗ ДИМУ

Зараз в Раді і Кабміні є курилки в самій будівлі, в туалетах курити заборонено. Як повідомили нам в прес-службах головних держустанов країни, їх, швидше за все, приберуть. У травні, коли приймався закон, збиралися обладнати місця для куріння у внутрішньому дворику, але поки питання не вирішено, можливо, доведеться депутатам і співробітникам диміти на порозі будинків. Нардеп Юрій Стець, курець з багаторічним стажем, все ж упевнений, що місце, де можна вдихнути нікотину, не закриють, але пускати туди сторонніх (наприклад, журналістів, щоб не писали, що в Раді не дотримуються закону. - Авт.) Не стануть . Крім того, нардепи продовжать палити в своїх кабінетах. А ось його колега Василь Грицак з сигаретою не дружить і вважає, що в парламенті не повинно бути ніяких курилок: "Раз прийняли закон - повинні подавати приклад його дотримання. Мені особисто неприємно, що по коридорах звідти несе димом. Крім того, в Раді багато некурящих жінок, треба їх поважати ".

А ось в Адміністрації президента курилок точно не буде, повідомив нам начальник Головуправління щодо забезпечення доступу до публічної інформації АП Денис Іванеско. Він нагадав, що і президент, і глава АП, і більшість колективу - не палять, тому людей з сигаретою там не люблять. За словами Іванеска, якщо раніше навіть деякі депутати могли дозволити собі палити в коридорі АП, то вже півроку такого немає, все йдуть в дві курилки на території - біля справами і відділення пожежної охорони. Але через місяць їх закриють, і доведеться бажаючим покурити йти "за ворота", стверджує Іванеско.

Боротимуться з курцями і в вузах, коледжах, школах, обіцяють в Міносвіти. Так проректор Київського нацуніверситету ім. Шевченко Володимир Бугров повідомив нам, що зараз у них можна курити тільки на вулиці біля навчальних корпусів, за цим стежать чергові співробітники адміністрації, з туалетів всіх ганяють на вулицю. "Як тільки введуть закон, будемо відправляти курців" за паркан ", - запевняє Бугров.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Лазівки для курця в законі про заборону куріння". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Панченко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ