Реклама
Реклама
Реклама

Українці обривають телефони за отриманням субсидій

Влада & nbsp; обіцяє допомогти всім, хто звернеться за субсидією на комуналку, якщо така допомога надається Фото з архіву "Сегодня" & nbsp;

Українці обривають телефони за отриманням субсидій Христина Коновалова, Олександр Панченко https://cdn.segodnya.ua/img/article/6095/45_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/6095/45_tn.jpg 2015 -04-21T08: 45: 25 + 03: 00 Економіка за три місяці з початку року з приводу допомоги звернулося вже вп'ятеро більше бажаючих, ніж за весь 2014 рік

Різке підвищення комунальних тарифів призвело до тому, що українці почали активніше цікавитися можливостями оформлення субсидій по оплаті ЖКП . Так, згідно з даними контактного центру Кабміну, кількість дзвінків громадян на урядову гарячу лінію з питань відшкодування витрат на "комуналку" виросло в п'ять разів!

Тобто, якщо в 2014 році за подібними роз'ясненнями в уряд звернулися всього 11 972 особи, то за три з половиною місяці 2015 року - вже 62 361 українець.

Інтерес до субсидій зростає навіть щотижня: наприклад, якщо в період з 23 по 29 березня на гарячу лінію зателефонували 5719 чоловік, то вже з 30 березня по 5 квітня - 11 342 осіб, а з 6 по 12 квітня - аж 20 757 чоловік .

КОНКРЕТИКА. У Кабміні відзначають, що найчастіше за роз'ясненнями звертаються жителі Києва, Харківської, Дніпропетровської, Житомирської, Львівської, Вінницької та Кіровоградської областей. Як правило, народ скаржиться на відмову органів соцзахисту в наданні субсидій на оплату житлово-комунального господарства.

Але крім скарг, від українців надходять і пропозиції. Наприклад, наші співвітчизники вважають, що при розрахунку субсидій на "комуналку" оптимальніше враховувати доходи сім'ї не за весь минулий рік, а за набагато менший період - умовно, від місяця до півроку. На думку тих, що дзвонили, така "калькуляція" буде більш об'єктивною, оскільки в умовах поглиблення кризи у людей постійно знижується рівень заробітку, відповідно, і розмір субсидії може бути більше. Крім того, громадяни пропонують в розрахунковій формулі субсидування знизити коефіцієнт обов'язкового платежу по "комуналці" для пенсіонерів, щоб вони могли платити ще менше.

ЧОМУ ДЗВОНЯТЬ. Ажіотажний інтерес українців до субсидій невипадковий, адже на тлі зростання житлово-комунальних тарифів все більше людей прагнуть до економії сімейного бюджету, зазначає аналітик агентства "MPP Consulting" Павло Мельник .

" реформа субсидій начебто зрозуміла, але прості громадяни не можуть самостійно розібратися, як розрахувати свою субсидію або як правильно заповнити декларацію про доходи. Тому і почали активніше дзвонити на гарячу лінію уряду, оскільки в органах соцзахисту часто не можуть надати населенню повноцінні консультації, адже пересічні чиновники самі можуть не знати якихось тонкощів нововведень ", - говорить експерт.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку