Реклама
Реклама
Реклама

Як правильно отримати житлову субсидію (інфографіка)

Як правильно отримати житлову субсидію (інфографіка) Христина Коновалова, Олександр Панченко https://cdn.segodnya.ua/img/article/5911/42_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/5911/42_tn. jpg 2015-02-10T08: 17: 53 + 02: 00 Економіка Ми вирішили допомогти читачам розібратися, як потрібно оформляти субсидії, і відповісти на самі часто задаються на цю тему

В ході гарячої лінії в прес-студії "Сегодня" директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко роз'яснив, хто має право на компенсацію та як її оформляти

Після підвищення тарифів на оплату житлокомпослуг багатьма соціально незахищеним українським сім'ям довелося звернутися в місцеві підрозділи Мінсоцполітики для оформлення субсидій, оскільки суми в нових платіжках виявилися непідйомними для їх сімейних бюджетів. Але оформити допомогу не всім вдається швидко і безболісно. Деякі люди не зібрали необхідний пакет документів і отримали відмову. А деякі українці продовжують оплачувати повну вартість "комуналки" і навіть не звертаються до органів Мінсоцполітики - вони помилково вважають, що, володіючи дачею, автомобілем або маючи більше однієї квартири, не можуть розраховувати на субсидію.

Ми вирішили допомогти нашим читачам розібратися, як потрібно оформляти субсидії, і відповісти на самі часто задаються на цю тему. І вчора організували гарячу телефонну лінію на тему "Як отримати субсидію на оплату житлово-комунальних послуг", з повною відеоверсією якої можна ознайомитися на сайті segodnya.ua. У гарячої лінії взяв участь директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. Він пояснив, що з 1 жовтня 2014 р фіксований відсоток оплати ЖКП скасований: тепер для кожної сім'ї відсоток субсидії розраховується індивідуально, і крім рівня доходів на нього більше нічого не впливає. Тобто навіть якщо у вас є квартира, машина і дача, але дохід на одного члена сім'ї дорівнює двом прожмінімума (ПМ) (2352 грн), то ви оплачуєте за "комуналку" лише 15% цієї суми, тобто 352,8 грн. А якщо ваш рахунок за "комуналку" вище, все інше покривається субсидією. Якщо ж дохід становить 1 ПМ, який оформив субсидію заплатить тільки 7,5%. Зрозуміти, хто має право на допомогу, та розрахувати самостійно суму обов'язкового платежу, можна за допомогою інфографіки.

Типові випадки: що робити, щоб не відмовили

Віталій Музиченко роз'яснив, як вирішувати найчастіші проблеми, що виникають при оформленні держдопомоги.

ДОКУМЕНТИ. "Папірців" потрібно три: заяву, декларацію про доходи та майно членів сім'ї (нерухомість, транспорт, доходи від відсотків по вкладах в банках і т. Д.) І довідка про доходи всіх працездатних членів сім'ї за останні півроку перед зверненням за субсидією (наприклад , в липні довідка повинна бути за січень-червень). З цим можуть виникнути проблеми, якщо підприємство , На якому працював чоловік, закрилося або знищено (наприклад, на Донбасі). Тут є два варіанти: звернутися в Пенсфонд, де є дані по зарплаті, і отримати довідку форми ОК-5. Або вказати дані про доходи в декларації (інформацію перевірять, і якщо вона недостовірна, субсидію відберуть).

СТРОКИ ПРИЗНАЧЕННЯ. Призначають з місяця, в якому людина звернулася за допомогою. Рішення приймається за 10 днів з моменту отримання всіх документів. Більшість даних орган соцзахисту отримує від інших організацій (термін для відповіді - 15 календарних днів). Заднім числом допомога не призначається. Як виняток можуть призначити при обігу не пізніше ніж через два місяці з початку отопперіода або з дати підвищення тарифів на ЖКП.

ДЕКЛАРУВАННЯ. Подаючи документи, потрібно повідомляти про ВСІ доходи та майно. Наявність дачної ділянки, одного-двох вітчизняних (в т. Ч. ВАЗ , "Москвич") авто старше 10 років або однієї іномарки старше 15 років на отримання допомоги не впливає. Якщо їх не вказати - перевірять і відмовлять в субсидії.

ЧЛЕН СІМ'Ї НЕ ПРОЖИВАЄ В КВАРТИРІ. Якщо це не дозволяє отримати допомогу, є два способи: виписати відсутнього або надати довідку в орган Мінсоцполітики про його фактичне проживання.

НА ОБЛІКУ. Всі працездатні члени сім'ї зобов'язані працювати (якщо підприємство простоює, дохід 0 грн) або бути зареєстрованими в центрі зайнятості. Втратили роботу і не стали на облік в такому центрі (і їх родини!) Права на субсидію позбавлені. Також зазвичай не призначають допомогу, якщо здобувач протягом останнього року купив квартиру або будинок. Виняток: можуть призначити при продажу одного житла і покупку іншого, близького за ціною, інакше різницю врахують як дохід, з якого можна платити за ЖКП.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку