Реклама
Реклама
Реклама

Драма Кара-Богаз-Гола

На супутниковому знімку:
1. Дельта річки Волги
2. Каспійське море
3. Залив Кара-Богаз-Гол
4. Залишки колишнього Аральського моря
5. Саракамишское озеро
Фото можна значно збільшити коліщатком миші, утримуючи при цьому клавішу Ctrl.

У верхньому лівому кутку знімка добре проглядаються вогні Москви і радіально розходяться з центру на захід, південь і схід вогні населених пунктів уздовж магістральних доріг.

КАСПІЙСЬКЕ МОРЕ
Каспійське море стало катастрофічно міліти і ця тенденція в перспективі буде безперервно зростати. Такий песимістичний прогноз зробили видатні вчені на початку минулого століття.
Рівень води в найбільшому на Землі безстокову озері-море до 1977 року знизився на три метри. Збільшувалися розміри прибережних островів, міліли або зовсім зникали бухти і затоки, ускладнювалися умови судноплавства в гирлах річок Волги і Уралу. Обміління моря загрожувало зниженням уловів риби, особливо осетрових порід, запаси яких в Каспії становили близько 90% від світових.
З трагедії древнього моря населення навчилося отримувати користь для себе. Будівельники змогли добувати оголилися поклади каменю-ракушняку, у тваринників з'явилися додаткові пасовища і сіножаті, нафтовики отримали можливість пошуку і видобутку нафти на суші, а піщані смуги відступив моря подарували чудові пляжі прибережним містам.
Падіння рівня Каспійського моря пов'язували з бурхливим розвитком зрошуваного землеробства в Поволжі, яке стало виснажувати води Волги. За планами Міністерства меліорації і водного господарства для зрошення земель потрібно брати з річки близько шести кубічних кілометрів волзької води. Сток великої російської річки в море зменшився.
Виникло питання про кардинальні заходи по порятунку Каспію, найбільшого чуда природи. У різних високих інстанціях вирішили перекрити вузький (до 200 метрів) протоку Кара-Богаз-Гол, який з'єднує Каспійське море з затокою Кара-Богаз-Гол, який випаровував зі своєї поверхні близько шести кубічних кілометрів каспійської води в рік.
Таким чином, за задумом Міністерства меліорації і водного господарства СРСР, перекриття дамбою протоки дозволяло компенсувати забір води на зрошення з Волги.

У 1980 році дамбу між Каспієм і затокою спорудили в рекордно короткі терміни, без проведення експертизи і зважування наслідків. Неминуче зміна екологічної обстановки, погіршення умов існування тисяч людей, що живуть в районі затоки, взагалі не бралося до уваги.
Віковий процес поглинання вод моря Кара-Богаз був перерваний.

Тим часом стали надходити тривожні сигнали про настання моря, що для фахівців не стало такою вже несподіванкою. Все гідрометобсерваторії по узбережжю вже з 1978 року фіксували різке підвищення рівня Каспію. Створилася безглузда ситуація, коли в тиші кабінетів розроблялися заходи з порятунку моря від обміління, а на місцях приймалися героїчні зусилля щодо захисту від морських хвиль, заливають сіножаті, копиці сіна, техніку, тваринницькі стоянки, пошукові майданчики нафтовидобувальників і освоєння родовища.
Море, збільшившись майже на два річних волзьких стоку, піднялося більше, ніж на метр. Підняття рівня моря створило серйозну загрозу багатьом прибережним спорудам, а в Дагестані, наприклад, був затоплений цілий радгосп - 40 тисяч гектарів землі.
Фахівці раптом прозріли, зробили висновок, що рівень моря пульсує в межах до 4 метрів з історично вивіреної періодичністю в залежності від тектонічних процесів в надрах земної кори, і прийшли до висновку, що Каспій не потребує додаткових джерелах води, якої незабаром і так буде в надлишку.
ЗАЛИВ Кара-Богаз-Гол
Залив Кара-Богаз-Гол був унікальним природним об'єктом, стабільної екологічної системою тисячоліттями сформованої природою і багатою сировинною базою для багатьох галузей промисловості. З підземних розсолів добувають цінну сировину - бор, бром, рідкоземельні елементи. З розсолів промисловість виробляє бішофіт, сульфат натрію, епсоміт, медичну глауберову сіль і інші хімічні продукти. Тут знаходиться найбільше в світі родовище мірабіліту.
Під приводом порятунку Каспійського моря в 1980 році затоку без церемоній перекрили дамбою. Меліоратори прогнозували всихання Кара-Богаз-Гола не раніше, ніж через п'ятнадцять років. Але вода випарувалася в п'ять разів швидше. Млява соляна пустеля, де колись важкими валами котили хвилі, насичені хімічними речовинами - ось все, що залишилося від Кара-Богаз до цього часу.

Коли затоку пересох, перестали підживлюватися промислові свердловини, збідніли хімічними елементами підземні розсоли, різко зросли витрати видобувних підприємств на виробництво продукції.
Ще суворіші стали умови життя населення. Дрібна сіль з дна колишнього водойми, що піднімається вітрами, огортає білою серпанком населені пункти. Сіль проникає в будинки, сідає на посіви і небагаті пасовища тваринницьких ферм, приводячи до загибелі худоби. З'явилися чутки про закриття видобувних підприємств.

Виправляти помилку такого масштабу важко. Через дамбу пропустили одинадцять труб півтораметрового діаметру. По цих трубах в затоку надходить близько третини колишнього обсягу води. Але це не вирішує проблеми. Поверхнева ропа затоки відновлюється вкрай повільно. Повна її втрата загрожує багатомільярдними втратами для держави.
Процес вмирання затоки зайшов так далеко, що його навряд чи допустимо змінити повним руйнуванням дамби. У районі затоки вже почала виникати нова екологічна система. Важко передбачити до яких наслідків призведе чергове втручання людини в «управління» природними процесами, коли екологічні зрушення в регіоні настільки очевидні.

Академіки і член-кореспонденти Академії наук СРСР, по суті Заваров всю цю кашу з гучним «проектом століття», затіяли між собою науковий спір про правильність прогнозів по згасання Каспійського моря або ж повної непридатності цієї методики прогнозування. Але справжня картина гідрологічних і гідрохімічних змін, біологічної продуктивності моря знаходиться лише в стадії збору інформації.
Проблему в силах вирішити спеціальне водорегулирующее спорудження на вході протоки в затоку. Однак, як тільки стало ясно, що Кара-Бога-Гол не заважає забору води з Волги на зрошення, Міністерство меліорації і водного господарства СРСР втратило до нього будь-який інтерес, а Мінхімпром СРСР не вважає порятунок затоки своїм обов'язком.

Поки в інстанціях вирішують питання, кому проектувати водорегулирующее пристрій, кому будувати і на які гроші, Кара-Богаз-Гол невблаганно рухається до свого кінця.
Виклад матеріалів газети «Труд» за 1988 р з архівів автора.


рецензії

Обміління моря загрожувало зниженням уловів риби, особливо осетрових порід, запаси яких в Каспії становили близько 90% від світових ........
Олександр, працюючи в АН СРСР і Міністерстві Екології, я брав участь в комісіях з проблем Каспійського і Аральського морів і по Кара-Бога-Голу зокрема.
Зниження уловів риби не було пов'язано з рівнем моря, а з посторойкой ГЕС на Волзі, які перекрили шляхи міграцій для нересту, а рибопропускні споруди виявилися мало еффектівни.Прішлось будувати рибозаводи по відтворенню осетрових.Кроме того, страшне забруднення Волги і браконьерство.Ето і позбавило нас основних запасів осетрових і тепер основний постачальник чорної ікри на світовий ринок Іран.
Олександр Ресін 22.12.2018 19:08 Заявити про порушення "Обміління моря загрожувало зниженням уловів риби, особливо осетрових порід, запаси яких в Каспії становили близько 90% від світових." (Драма Кара-Богаз-Гола)
Цікаво познайомиться з одним з академічних губителів Каспію і Кара-Богаз! Добре, що Ви не брали участі в повороті північних річок! А то б сиділи сибіряки зараз на Об-іртишських дні!
Що ж стосується зв'язку зниження уловів риби з обмілінням Каспію, то простежте, наприклад, долю Аралу. Там зараз немає риби!
Олександр Соханскій 23.12.2018 14:09 Заявити про порушення У вас дуже своєрідна з розуміємо прочітанного.Кстаті в написанні негативного висновку від АН на проект перекидання північних річок я теж брав участь.
Олександр Ресін 23.12.2018 17:16 Заявити про порушення По-перше, Каспій НЕ мілів як Арал, і не міняв солоність води.Так що не варто говорити про те про що ви не знаете.Арал втратив свою прісноводну фауну і флору, і в тій частині, яка залишилася, сформувалася інша екосистема.
Олександр Ресін 23.12.2018 17:21 Заявити про порушення Яка "інша екосистема сформувалася" замість Аральського моря всім, в тому числі і Вам, прекрасно відомо - це Арал-кум.
Глобальна біда великого озера коротко мною описано в оповіданні "Аральський робінзон" http://www.proza.ru/2017/04/26/778 . Там же можна побачити космічні фотознімки загибелі Аралу. Екосистемою це ніяк не назвеш, товариш академік! Це катастрофа!
Точно така ж доля була уготована вченими АН СРСР затоки Кара-Богаз-Гол. Добре, що греблю ліквідували.
Що стосується зниження уловів каспійських осетрових, то тут Ви абсолютно праві. Один з головних факторів, що лімітують - зведення Волгоградської ГЕС, яка порушила ареал проживання і звичне середовище перебування осетра. Рибі стало майже неможливо повернутися з нересту назад в Каспійське море.
Божевільне навала людини на природу триває ...
Олександр Соханскій 23.12.2018 18:54 Заявити про порушення Не звинувачуйте голослівно, якщо не знаєте історію собитій.Ініціатором будівництва дамби, як і перекидання північних річок був Мінводгосп. АН наук лише проводила експертизу проектів та укладення в обох випадках були отріцательние.Прінятіе рішень було за Радміном і ЦК.
Олександр Ресін 23.12.2018 20:05 Заявити про порушення В історії значущих подій завжди так: галас, плутанина, пошуки винних, покарання невинних, нагородження тих, хто до цього взагалі не має ніякого відношення.
Залишилося тільки погодитися з Вашим останнім зауваженням: коли винні всі - не винен ніхто.
Олександр Соханскій 24.12.2018 13:25 Заявити про порушення