Реклама
Реклама
Реклама

Столичні товстосуми розоряють держзаказнику під Києвом, перетворюючи його в гольф-клуб

27 липня 2015 р 10:36

Вже десятий рік на території заказника державного значення "Козинський" в Обухівському районі Київщини зростає вшир елітний гольф-клуб "Козин". Екологи запевняють: поки правоохоронці гальмують кримінальні справи, відкриті за діяльності клубу, унікальна заповідна територія в заплаві Дніпра знищується. Замаскувавши елітний заклад під громадську організацію, власники клубу, в числі яких чимало відомих особистостей, плюють на закон, помилково прирівнявши себе до небожителів.

100 гектарів гольфу

Як раніше повідомляла KV , В Національному екологічному центрі України занепокоїлися долею ландшафтного заказника загальнодержавного значення "Козинський". Тут, в 20 км від столиці, на під'їзді до престижного селища Конча-Заспа, вже десятий рік облаштовується і розширюється якась громадська організація "Гольф-клуб" Козин ". Зараз, як стверджують очевидці, там розгорнулося будівництво нової будівлі.

"На сьогоднішній день на площі близько 100 гектарів знищений природний рослинний покрив і облаштовані штучні газони, насипані земляні пагорби і вириті ями. Інтенсивно здійснюються прокладка доріг, покіс трави, триває будівництво об'єктів інфраструктури, діяльність обслуговуючого персоналу ", - йдеться в повідомленні Національного екологічного центру.

Підписуйтесь на новини "Київ Vласть" в Facebook

Екологи також повідомили, що звернулися до Обухівської РДА, Міністерство екології та природних ресурсів і до правоохоронців з вимогами вплинути на ситуацію і вигнати гольфістів з території заказника.

Детальніше: Гольф-клуб незаконно захопив заказник "Козинський", що на Київщині, і "вбиває" його - екологи

Однак, хоч як-то вирівняти ситуацію поки не вдається. як з'ясувала KV , Власниками і постійними клієнтами гольф-клубу є відомі в Києві персони. Так, серед його членів - колишні нардепи, бізнесмени, фінансисти, були помічені на ігровому полі також Віталій Хомутинник, Олександр Буряк, Леонід Ємець, Сергій Клюєв, Юрій Бойко та ін.

Хобі для іменитих

За даними державного реєстру юридичних осіб, главою гольфклуб з часів його снования в 2006 році є Олександр Едуардович Яворський, відомий в бізнес-колах як засновник фармацевтичної групи "Біокон". З нами клуб у вигляді громадської організації за адресою вул. Нова на місцевій базі відпочинку в Козині.

У списку засновників гольф-клубу, ймовірно, близька родичка пана Яворського - Наталя Петрівна Яворська. Ще один фігурант, який має безпосередній зв'язок з паном Яворським і його бізнес-дітищем "Біокон" - керівник його фірми ТОВ "ХФК« Біокон »Віра Валеріївна Павлова.

Серед іменитих засновників клубу - екс-депутат Київміськради, колишній керівник столичної податкової (1996-2005), голова Державної податкової адміністрації України в 2006-07 рр. Анатолій Брезвін. Також в списку є такий собі пан Олександр Михайлович Царенко. Людина з таким же ім'ям і прізвищем відомий як довірена особа кандидата на пост Президента України Віктора Януковича на ТВО №161 (2004-2005рр.), заступник голови Сумської ОДА та сумського облради, заступник Міністра економіки України, нардеп 4-го скликання від партії "За єдину Україну!".

Ще один засновник гольф-клубу "Козин" - голова міжбанківської валютної біржі в 2007-2013 рр. Петро Переверзєв. На відміну від колег по клубу "Козин", він своєї пристрасті до ключки від публіки не ховає.

Ukrainian Open 2007, Гольф-клуб "Київ", Петро Переверзєв - крайній зліва на фото.

Ще одне сімейство любителів гольфу в засновниках клубу "Козин" - Сергій Антонович Пятігін і, ймовірно, його родичка Людмила Євгенівна Пятігіна - власники столичного зоо-клубу "Кучерява життя", що займається собачими стрижками, продажем аксесуарів і кормів.

Укладають в ряду засновників гольф-клубу Козин - Михайло Юзефович Мосенжнік і Юрій Петрович Ковальчук. За даними KV , Михайло Мосенжнік - колишній фотожурналіст, а нині - директор і співвласник ТОВ "КИЇВІНВЕСТРЕСУРСИ". У 2002 році він балотувався в нардепи по 218 округу м.Києва як самовисуванець в амплуа президента інформаційно-рекламного агентства "Сенс" (газета "РІО"). Юрій Ковальчук - власник компанії ТОВ "Хімпласт" у Волинській області.

Крайній праворуч - Михайло Мосенжнік, по центру - Юрій Ковальчук

десятирічна експансія

За словами представника Національного екологічного центру Олександра Соколенко, місце, де "розквартирувався" гольф-клуб - територія Державного заказника "Козинський".

"Відповідно, на цій території діє заповідний режим. У зв'язку з цим режимом, тут заборонена будь-яка господарська діяльність ", - пояснив KV Олександр Соколенко, стверджуючи, що діяльність гольф-клубу на території заказника зовсім не нешкідлива.

"Гольф-клуб від початку проводив тут діяльність без будь-яких дозволів, з кожним роком захоплюючи все більше і більше території. В результаті перевірки екологічна інспекція виявила вищевикладені порушення з боку гольф-клубу ще в 2009 році, про що кілька разів була сповіщена Прокуратура.

Прокуратура в свою чергу надсилала нам кілька разів відповідь, вказуючи на те, що за фактом порушення порушено кримінальну справу і ведеться пошук винних осіб, але гольф-клуб досі продовжує свою діяльність в заказнику, захоплюючи його територію, на що Обухівська РДА Ніяк не реагує, - граничні знаки та інформаційні щити досі не встановлені ", - зазначив Олександр Соколенко.

Прокуратура в свою чергу надсилала нам кілька разів відповідь, вказуючи на те, що за фактом порушення порушено кримінальну справу і ведеться пошук винних осіб, але гольф-клуб досі продовжує свою діяльність в заказнику, захоплюючи його територію, на що Обухівська РДА Ніяк не реагує, - граничні знаки та інформаційні щити досі не встановлені , - зазначив Олександр Соколенко

При цьому, президент гольф-клубу "Козин" Олександр Яворський не приховує, що прекрасно знав, що відкриває своє дітище на природоохоронній території.

"У 2005 році ми знайшли підходяще поле в Козинської заповіднику, і в травні того ж року створили громадську організацію" Гольф-Клуб "Козин", - розповідав раніше в інтерв'ю власник "Біокону" Олександр Яворський, відзначаючи, що все облаштування членами клубу поля на 9 лунок звелося до сінокосу та вивезення будівельного сміття.

Однак, зараз територія заказника виглядає інакше, ніж після простого вивезення сміття та сінокосу.

Цікаво, що в Обухівській РДА проблеми заказника "Козинський" зводиться не тільки до діяльності гольф-клубу. За словами голови райдержадміністрації Сергія Неділька, "господарювати" на території заказника не має права ніхто.

"Зараз загальна площа цього заповідника становить 920 гектарів. Коли він створювався, в його території включили і приватні ділянки. Граничні знаки та інформаційні щити дійсно не встановлені досі, - розповів KV Сергій Неділько. - Те, що зараз називають "забудовою" на території, де діє гольф-клуб, не можна назвати будинком, а, скоріше, легко збирається і розбирається прибудовою. Свою діяльність клуб виправдовує прибиранням території. Мовляв, якщо вони перестануть вивозити сміття після людей, які відпочивають на території заказника, він потоне у відходах. Але, по суті, в нинішніх обставинах ніяка організація не має права вести там будь-яку діяльність. Зараз райдержадміністрація направила в Мінекології лист, щоб отримати від відомства роз'яснення, яким чином РДА повинна в даному випадку виконувати охоронні зобов'язання ".

Читайте також: Госпсуд повернув державі 30 га лісу під Києвом, незаконно виділених КОДА одній юрособі

Київ Vласть