Реклама
Реклама
Реклама

"Зелене світло" гольф-селі в Царському Селі

25 жовтня Смольний збирається розглянути постанову про виділення ділянки в 100 га ЗАТ «Царськосельський гольф-клуб» для будівництва гольф-поля. Два роки тому для будівництва гольф-села і комплексу адміністративних будівель зі складу парку вже були виділені 29 га. 25 жовтня Смольний збирається розглянути постанову про виділення ділянки в 100 га ЗАТ «Царськосельський гольф-клуб» для будівництва гольф-поля

bement.k12.il.us

25 жовтня на так званому малому уряді Смольний збирається розглянути постанову про виділення ділянки в 100 га ЗАТ «Царськосельський гольф-клуб», що належить ірландському фонду Treasury Holding, для будівництва гольф-поля. Це рішення влади - наступний крок по перетворенню пам'ятника федерального значення - Баболовского ансамблю - в центр елітних видів спорту. Два роки тому для будівництва гольф-села і комплексу адміністративних будівель зі складу парку вже були виділені 29 га.

Про підготовлюваний в Смольному документі журналістам повідомив голова комітету з інвестицій та стратегічним проектам Олексій Чичканов. За його словами, надання 100 га компанії стало можливим після того як міський уряд оформило в 2010 році в свою власність Баболовський палац і Баболовський парк. На території останнього і планується розмістити поле. Чиновник зазначив, що, за наявною у нього інформацією, раніше місто виділяло інвестору 2 га під будівництво адміністративної будівлі і ще 26 га - під будівництво гольф-села.

Чичканов повідомив, що інвестор, який бажає створити в Баболовський парку гольф-клуб, залишився тим самим, просто через кризу реалізація проекту злегка сповільнилася, а плани підкоригувати. Заважало і законодавство, однак при розділі пам'ятників федерального значення між міськими і федеральними властями ансамбль Баболовского палацу перейшов у власність Санкт-Петербурга.

«І зараз ми можемо запропонувати інвесторам цю ділянку», - пояснив глава КиСП.

Тим часом, як повідомила «Фонтанці» глава Пушкінського відділення ВООПІіК Галина Груздева, про плани будівельників громадськість не поінформована. На засіданнях Ради по збереженню культурної спадщини ці плани не обговорювалися, і на громадські слухання проект не виносився.

«Безумовно, з територією треба щось вирішувати, - міркує Груздева.- Тому що в такому вигляді, в якому вона знаходиться зараз, залишати її не можна. Але якщо у влади і інвесторів і є якась концепція приведення парку в порядок, то нам про це нічого невідомо ».

Ідея будівництва гольф-клубу в Баболовський парку викликає у Груздевої подив. «Для елітного гольф-поля, про який заявляє інвестор, вибрано дуже дивне місце, - зазначає вона. - Поруч (впритул до парку) проходить Київське шосе, неподалік розташований діючий військовий аеродром і два військових заводу. Більш того, з парком межує територія інституту Турнера, і його співробітники використовують парк для того, щоб виводити на прогулянку хворих дітей. У інвесторів дуже дивна логіка », - вважає вона.

Проект будівництва гольф-села в цьому парку був затверджений Смольним ще в лютому 2008 року. Передбачалося, що сама гольф-село займе 22 га, а ще 3 га піде під адміністративні будівлі. ЗАТ «Царськосельський гольф-клуб СПб» в рамках реалізації проекту повинен був перерахувати до бюджету міста 653,8 мільйона рублів. Завершити проект обіцяли до 300-річного ювілею Царського Села - про це повідомила губернатор міста Валентина Матвієнко на засіданні міського уряду в лютому 2008 року.

У квітні 2008 року садово-паркове підприємство «Пушкінське» провело експертизу стану парку і прийшло до висновку - він хворий. Актом спеціальної комісії було зафіксовано занедбаний стан Баболовского парку, засміченість дендрофлори якого становила небезпеку не тільки для біологічної і декоративного стану, а й несла ентомологічну небезпека (поява кліщів). Почалася вирубка дерев - причому, хоча парк і був в той час пам'ятником федерального значення, з КГИОП роботи не погодили.

Після того, як за Пушкіним прокотилася хвиля громадських протестів, роботи призупинили, і КГИОП підключився до ситуації. Керівника пушкінського садово-паркового господарства, яке за вказівкою глави адміністрації міста Пушкіна справило несанкціоновані вирубки, притягнули до адміністративної відповідальності. Відновити парк в колишньому вигляді виявилося практично неможливо, сліди проведеної зачистки були знищені: пні тут же викорчовували і спалювали. Зв'язати порубкових роботи з намірами інвестора побудувати гольф-клуб адміністрація Пушкінського району та чиновники Смольного категорично відмовилися. На той момент КГИОП погодив тільки проведення досліджень з метою визначення принципової можливості будівництва гольф-клубу, але не самі роботи.

Наступного разу до теми гольф-клубу повернулися в лютому цього року - його концепцію оцінила ландшафтна секція Спілки архітекторів і визнала оптимальним варіантом порятунку парку від забудови або нинішнього повного запустіння. Проект був розроблений тандемом вітчизняних і зарубіжних архітекторів. Архітектурне бюро Георгія Михайлова запропонувало, використовуючи матеріали XIX століття, відновити англійську пейзажну планування і різноманітність рослинності, а потім американський гольф-архітектор Джек Ніколаус збирався створити поле для гольфу міжнародного рівня.

Цей бізнес з'явився тоді мав намір займатися ірландський інвестфонд: за словами його представника, парк повинен залишитися загальнодоступною територією, з обмеженнями, прийнятими при відвідуванні звичайних парків, і спеціальними правилами під час змагань. Правда, відновлення Баболовского палацу, що стоїть в руїнах, залишилося під питанням. Бізнесмени відповідали, що він мав площу всього 500 кв. метрів. Це не дозволяє після відновлення використовувати палац в комерційних цілях. Розумна функція - виставки поряд зі знаменитою гранітної ванній на 8 тисяч відер. Представник інвестфонду Нізковская заявляв, що інвестиції в гольф-клуб (поле і інфраструктура) складуть близько 600 млн руб., Повідомляв Online812 .

Цікаво, що на сайті Царськосельського гольф-клубу в 2008-2009 роках рекламувалися принади майбутнього елітного релаксаційно-спортивного комплексу - в тому числі SPA-центру, який інвестори мали намір облаштувати в Баболовський палаці. На думку нових господарів, що стоїть в палаці унікальна гранітна ванна визначає саме таку «концепцію і призначення всієї будівлі». Чи повернуться бізнесмени до цього задуму, поки невідомо.

Світлана Коваленко, Кіра Обухова, "Фонтанка.ру"