Реклама
Реклама
Реклама

Гольф в Ташкенті - знищуємо чутки і забобони

  1. суть гри
  2. Історія гольф-клубу в Ташкенті
  3. світовий стандарт
  4. Скільки коштує пограти
  5. Як стати гольфистом?
  6. Хто такий кедді?
  7. Федерація гольфу і майбутнє спорту в Узбекистані
  8. Чому ж люди стають гольфістами?

Гольф в Ташкенті - знищуємо чутки і забобони

VOT розповідає наскільки цей спорт доступний для ташкентців.

Гольф зазвичай асоціюють з аристократичністю і дорожнечею. У минулому столітті ця гра була мало поширена, а більшість гольфістів були лордами, князями або іншими представниками високих чинів. Чи справді гольф - гра для обраних?


VOT про те, чи варто задуматися про гру в гольф, живучи в Ташкенті.

суть гри

Головна особливість залишилася незмінною - можливість одночасно займатися спортом і насолоджуватися красою природи.


Основні елементи гри: поле, лунки, м'яч і гравець з ключкою в руці. Мета гри: за допомогою ключки закотити м'яч у лунку, і зробити це потрібно за мінімальну кількість ударів. Здавалося б, нічого складного. Але треба врахувати два важливих чинники - ігрове поле простягається на сотні метрів в довжину і ширину, а діаметр лунки становить всього 10,8 см. З огляду на це, можна сміливо заявити, що гольф - це складна гра, де необхідно задіяти розум і проявити терпіння.


Плюс до всього, той, хто жодного разу не брав в руки ключку, не зможе просто прийти і пограти. Щоб почати грати в гольф, необхідні спеціальна підготовка, тренування і спорядження.

Історія гольф-клубу в Ташкенті

Хоча грати в гольф почали далеко за межами нашої країни, ця стародавня гра вже більше п'ятнадцяти років доступна жителям Узбекистану. Розташовується гольф-клуб в Ташкенті, в Бектемірском районі. Досить сказати будь-якому таксисту: «Гольф на Рохат», і вас підвезуть прямо до воріт Ташкентського гольф-клубу на озерах.

Будівництво цього закладу почалося в 1996 році на місці зони відпочинку «Рохат». Ініціатором проекту виступив Перший Посол Південної Кореї в Узбекистані. Ташкентський гольф-клуб - це міжнародний проект, в будівництві якого брали участь фахівці з Південної Кореї і Узбекистану. Через два роки всі будівельні роботи були завершені, і в 1998 році гольф-клуб відкрив свої двері. В цілому Ташкентський гольф-клуб на озерах займає 100 гектарів, з яких 30 гектарів відведено під озера. На території клубу, крім полів для гольфу, розташовуються ресторан, готель, літній басейн і тренувальний майданчик.

світовий стандарт

За міжнародними стандартами, гольф-клуб повинен складатися з 18 лунок, і для кожної лунки - своє поле. Ташкентський гольф-клуб відповідає цьому стандарту, а значить, дозволяє проводити ігри міжнародного формату. Це перший клуб міжнародного стандарту, який був відкритий в Центральній Азії.


Хоча зараз є подібні гольф-клуби в Казахстані, Ташкентський клуб має унікальні особливості, які жоден інший в Центральноазіатському регіоні не може запропонувати. Перша особливість - це ландшафт. Велика територія відведена під озера, що не кожному такому закладу під силу. Незважаючи на те, що озера не беруть участі в ігровому процесі, їм відводиться велике значення, адже гравець під час гри може насолоджуватися красою природи. Друга особливість - розмір. Гольф-клуб нашої столиці - один з найбільших в Центральній Азії, що також є важливою перевагою.

Скільки коштує пограти

Одна гра для громадянина Узбекистану обійдеться в 60 тисяч сумів. Вона триває три години і включає в себе всі 18 лунок. Однак в цю ціну не входить спорядження, яке потрібно завчасно придбати або ж орендувати в клубі.

У тих країнах, де гольф досяг свого максимального розвитку, існують гольф-клуби, в які неможливо потрапити просто так. Необхідно бути професіоналом, зарекомендувати себе і тільки потім виявляти бажання вступити в якийсь клуб. Далі вноситься грошовий внесок, і тільки потім гольфіст стає повноправним членом клубу. Ставши таким, гравець отримує певні пільги, а також право на участь в різних змаганнях. Важливо відзначити, що право бути членом клубу - довічне і може передаватися з покоління в покоління.


На даний момент Ташкентський гольф-клуб на озерах не працює в вищенаведеному форматі. Будь-який житель Узбекистану може приїжджати сюди, щоб вчитися, тренуватися, грати і надалі брати участь в змаганнях.


Щорічно навесні і восени проходять сезонні змагання Федерації гольфу Узбекистану, а також чемпіонат клубу. Головний захід - чемпіонат Узбекистану, на який приїжджають професійні гравці з різних країн світу.

Як стати гольфистом?

Один з головних чинників - це наявність вільного часу. Також, як і у всіх видах спорту, тут потрібні серйозний підхід і бажання. Плюсом даного виду спорту є те, що професіоналом може стати будь-хто, незалежно від віку і фізичної підготовки. Згодом гравці стають більш витривалими, так як їм доводиться постійно рухатися і сама гра триває три години і проходить в будь-яку погоду.


Щоб навчитися грати в гольф, необхідно приїхати в клуб. Там вам буде надано тренер, а також весь необхідний інвентар: набір з 15 ключок і спеціальне взуття, яка не псує газон. У гольфістів також є своя етика в плані одягу: кепка, сорочка з довгими рукавами і брюки.


Згодом, коли новачок починає грати в гольф на регулярній основі, з'являється необхідність придбати свій особистий набір ключок. Причому купити всього одну ключку не вийде, необхідні всі 15 штук. Причина криється в тому, що кожна з них призначена для певного удару, а удар не тієї ключкою обернеться програшем.


Самоучок в гольфі немає. У цьому спорті необхідний тренер. У самому гольф-клубі є штат тренерів, які навчають новачків. Спеціаліст пояснює всю термінологію гольфу і навчає, починаючи з азів і закінчуючи різноманітними нюансами, які важливо враховувати під час гри. В середньому новачок може навчитися грати в гольф і сміливо виходити на поле після закінчення трьох місяців, тренуючись двічі на тиждень. При такому режимі тренувань сума за навчання грі в гольф складе 300-350 тисяч сумів.

Хто такий кедді?

Кедді - це асистент гравця, якого надає гольф-клуб. Він постійно супроводжує гравця під час гри і виконує важливу роль. Гравець може не знати детальну інформацію про поле. Якраз для її надання та потрібен кедді. У потрібний момент, коли необхідно зробити удар, кедді може порадити те, який саме ключкою краще його здійснити і в якому напрямку відправити. Крім цього, кедді повинен показувати гравцеві де м'яч. Адже після удару м'яч «відлітає» на відстань 200-300 метрів, і гравець може не встигнути відстежити його. Також в обов'язки кедді входить носити набір ключок гравця.


Робота не особливо складна. Зазвичай ними стають молоді хлопці і дівчата. Вони постійно перебувають у контакті з гравцями, а так як Ташкентський гольф-клуб відвідують дуже багато іноземців, це відмінна можливість поліпшити знання іноземних мов. Плюс до всього, можна постійно перебувати на природі. У будь-якому випадку, якщо людина любить гольф і при цьому працює кедді, це означає, він або вона поєднує корисне (заробіток грошей) з приємним (любов до гри).

У будь-якому випадку, якщо людина любить гольф і при цьому працює кедді, це означає, він або вона поєднує корисне (заробіток грошей) з приємним (любов до гри)

Як же знайти таку роботу і стати кедді? При Ташкентському гольф-клубі на озерах є своя школа, де навчають тих, хто збирається стати кедді. Щовесни проводиться набір на навчання. Щоб потрапити в школу, потрібно обов'язково знати іноземну мову. Навчання безкоштовне і триває два місяці. За цей час кедді детально вивчать правила гольфу і все поля гольф-клубу.

Після навчання і здачі іспиту кедді офіційно приступає до роботи.

Федерація гольфу і майбутнє спорту в Узбекистані

Федерація гольфу Узбекистану була заснована в 2000 році. Головне завдання цієї організації полягає в популяризації даного виду спорту серед громадян Узбекистану. Так як в 2014 році гольф офіційно увійшов до програми літніх Олімпійських ігор, в нашій столиці була заснована школа гольфу. У ній проходять навчання діти, яких готують до участі в майбутніх Олімпіадах. Влітку 2014 року був проведений набір 100 дітей, все літо вони тренувалися і проходили навчання. Після закінчення літнього періоду був зроблений відбір. Зі ста чоловік було вибрано двадцять подають надію юних спортсменів, націлених стати майстрами спорту.


Організатори Ташкентського гольф-клубу на озерах дивляться в майбутнє позитивно і докладають зусиль, щоб цей вид спорту ставав популярним в нашій країні. Основна мета - збільшення кількості гравців, так як чим їх більше, тим частіше будуть проходити турніри, збільшиться конкуренція, а значить, рівень видовищності стане вище. Крім цього, планується поліпшення сервісу самого гольф-клубу, щоб тієї різниці, яка є зараз між Ташкентським і західними гольф-клубами, не було.

Чому ж люди стають гольфістами?

Це складне питання, і у кожного гравця свої причини. Однак дуже часто причиною стає той факт, що в гольф може одночасно грати вся сім'я - від онуків до дідусів і бабусь. Тут немає ніяких обмежень. Плюс до всього, для багатьох важливим аспектом стає можливість поєднувати відпочинок і спорт, чого не може дати жоден інший вид спорту.


Часи, коли гольф був грою аристократів і тих, у кого «пухкий» кишеню, пройшли. Зараз це міжнародна гра, внесена в список Олімпійських ігор.


Що ж стосується гольфу в Ташкенті, то про нього варто говорити, причому на постійній основі. Так як зараз це порівняно доступна гра, завдяки якій можна отримувати задоволення не тільки від самого процесу, а й від споглядання природи.

текст: Артур Саліхов

Фото: Надано гольф-клубом на озерах

Хто такий кедді?
Чи справді гольф - гра для обраних?
Як стати гольфистом?
Хто такий кедді?
Як же знайти таку роботу і стати кедді?
Чому ж люди стають гольфістами?