Реклама
Реклама
Реклама

Тверська стріт: прогулянка по головній вулиці Москви і її околицях

Тверська - найголовніша вулиця Москви. І так було завжди. Тут з'явилася перша бруківка, була пущена перша конка, з Тверської почалася електрифікація вуличних ліхтарів. У XVIII-XIX століттях тут будувалися кращі в місті будинки, готелі, магазини. За часів Російської імперії важливість Тверській вулиці полягала в тому, що саме по ним царі в'їжджали в Кремль, відвідуючи Москву. Тверська - найголовніша вулиця Москви

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян

І сьогодні тут найбільше машин, кафе, ресторанів і, звичайно ж, людей. Прогулятися по вулиці виходять і самі москвичі, а для туристів вона входить в топ-місць, куди слід потрапити в Москві. І влітку і взимку, і в сонце і в дощ, і вночі і вдень - тут завжди є перехожі. А після благоустрою в рамках програми "Моя вулиця" їх число тільки зростає.

Спеціально для читачів мережеве видання m24.ru склало маршрут по новим і старим пам'яток Тверській і прилеглих до неї вулиць.
Почнемо подорож з Тверської, 7. Тут розташована будівля Центрального телеграфу. Побудували його в 1925-1927 роках. Фасад будинку являє собою залізобетонний каркас, покритий кам'яним облицюванням.

Фасад будинку являє собою залізобетонний каркас, покритий кам'яним облицюванням

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян. центральний телеграф

На Центральному телеграфі можна побачити один з ранніх проектів герба Радянського Союзу: земну кулю, оточений колоссям. Зверху від нього - червона зірка, а по боках - серп і молот. З боку Нікітського провулка на будівлі розташовуються годинник з боєм.

Найцікавіше, що саме у Тверській, 7 знаходиться нульовий кілометр. Відомо про це не всім, тому що бронзовий знак нульового кілометра встановлений на Красній площі, і багато хто помилково думають, що відлік дорожніх відстаней в Росії починається саме там.

Відомо про це не всім, тому що бронзовий знак нульового кілометра встановлений на Красній площі, і багато хто помилково думають, що відлік дорожніх відстаней в Росії починається саме там

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян. Саввінское подвір'ї

Від Центрального телеграфу прямуємо до Саввінской обійстя. З ним знайомі не всі, тому що побачити його можна, лише увійшовши в арку сталінського будинку № 6. Побудовано його в стилі "російський теремок". Воно облицьований різнокольоровою керамічною плиткою і виглядає казковим в прямому сенсі цього слова.

Однак родзинка подвір'я навіть не в красі будови, а в його незвичайної історії. Справа в тому, що коли на початку минулого століття створювали креслення будівлі, планували, що споруда пожвавить і прикрасить Тверську. Але в 1938 році головну вулицю Москви повністю реконструювали, а подвір'я масою 23 тисячі тонн пересунули на 50 метрів углиб кварталу.

Але в 1938 році головну вулицю Москви повністю реконструювали, а подвір'я масою 23 тисячі тонн пересунули на 50 метрів углиб кварталу

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян. Саввінское подвір'ї

Це був найважчий будинок з усіх, що коли-небудь перевозили. Причому зрушили його без відселення мешканців. Уявити собі це складно. Пересування відбулося вночі, поки жителі спали. Більш того, під час переїзду до будинку були приєднані всі тимчасові комунікації, так що для самих мешканців переїзд виявився непомітним.

Сьогодні цей пам'ятник повністю прихований новими будівлями, і сфотографувати його "на повен зріст" можливо тільки з південно-східного торця. При цьому прохід до нього і в його внутрішні дворики вільний. Будівля використовується як адміністративне і комерційне.

Будівля використовується як адміністративне і комерційне

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян

Взагалі, заходячи в арку шостого будинку, відчуваєш себе зовсім не в Москві. Галасливе місто і суєта відходять на другий план, перед нами тихий дворик з незвичайними будівлями. Вікна сталінки тут дивляться один на одного - від сусідських очей не сховатися.

Повертаємося до Тверської. Йдемо уздовж шостого будинку, в фасаді якого можна розгледіти дореволюційні риси. Тут розташовувалася відома на всю Москву готель "Дрезден". У ній неодноразово зупинялися хірург Микола Пирогов, письменники Іван Тургенєв, Микола Некрасов, Олександр Островський, Антон Чехов. У 1916 році - в останній рік свого життя - тут жив художник Василь Суриков.

У 1916 році - в останній рік свого життя - тут жив художник Василь Суриков

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян. Ресторан "Арагві"

Сьогодні в цій будівлі розташовується знаменитий ресторан "Арагві". Зайти сюди варто вже для того, щоб побачити унікальні об'єкти, виявлені під час реставраційних робіт - елементи кам'яних палат XVII століття часів Олексія Михайловича.

Грузинський ресторан "Арагві" відкрили в 1938 році. Він вважався одним з наймодніших закладів радянської Москви, потрапити туди просто "з вулиці" було досить важко. Відомо, що завсідником "Арагві" був Лаврентій Берія. Звичайно, він відпочивав там не в загальному залі разом з іншими відвідувачами, а в окремому кабінеті. До речі, реставрацію ресторану завершили в цьому році. Відкривав оновлене заклад Сергій Собянін.

Відкривав оновлене заклад Сергій Собянін

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян. Будівля мерії Москви

Рухаємося далі до Тверської, 13, де розташована будівля мерії Москви, а в минулому - будинок московських генерал-губернаторів. Його, до речі, теж зсовували з місця, тому що будинок не вписувався в генплан міста. З перенесенням було багато проблем. Мерія була побудована в формі літери "п", також свого часу до неї надбудували цілий поверх з горищем. Всередині будівлі знаходився великий зал - величезний простір без будь-яких несучих перегородок. А це все означало, що в разі невдачі будинок склався б, як картковий будиночок.

Під час переїзду всередині знаходилися люди, а також обов'язково повинні були працювати всі комунікації і телефон. Більш того, пересувалося будівля разом з підвалом, а тому був виритий величезний котлован і шляхи прокладалися майже на чотириметрової глибині. Готувалися до цього близько місяця, а переїхали за 40 хвилин. Будівля до сих пір стоїть там, куди його пересунули. У ньому збереглися інтер'єри XVIII століття, що носили представницькі функції - парадні анфілади і сходи. Саме воно дуже красиво і відразу впадає в очі.

Саме воно дуже красиво і відразу впадає в очі

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян. Тверська площа

Пам'ятник Юрію Долгорукову стоїть на Тверській площі навпроти будівлі уряду Москви. Цікавий факт - на цій невеликій площадці пам'ятників змінилося більше, ніж де-небудь ще в Москві. Як писав поет Маріенголоф, "площа змінювала пам'ятники, як змінює чоловіків сучасна жінка". Менше ніж за півстоліття їх стояло цілих три.

Спочатку тут встановили пам'ятник білому генералу Михайлу Скоболеву. Потім тут стояла статуя Свободи і вже в 1954 році місце зайняв князь Юрій Долгорукий, який заснував Москву.

Це місце - один із майданчиків столичних фестивалів. Під час ярмарків тут розкидаються торгові намети. Взимку на площі встановлюють найкрасивіші ялинки, а влітку продають найсмачніше морозиво. Тут проходять ігри, майстер-класи, покази фільмів. Словом, пройти мимо не вийде.

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян. Елісеевскій магазин

На Тверській, 14 слід зайти в магазин "Елісеевскій". Будівля, де розташований гастроном, побудували ще в кінці вісімнадцятого століття. Спочатку це був будинок Казіцкой. У 1824 році, коли там оселилася княгиня Зінаїда Волконська, в домі бували Олександр Пушкін і Василь Жуковський, Петро Вяземський, Федір Тютчев, Денис Давидов і Олександр Одоєвський, Іван Тургенєв, Олександр Аляб'єв та багато інших.

Потім будівлю придбав петербурзький купець-мільйонер Григорій Григорович Єлісєєв, в руках якого будинок стає першим гастрономом. У роки Радянської влади його перейменували в Гастроном № 1, але він продовжував неофіційно називатися "Єлисеївське".

В ті часи магазин вважався одним із зразкових і передових радянських підприємств торгівлі. Відвідування гастроному було для москвичів справжнім святом. Сьогодні "Елісеевскій" - це один з найкрасивіших магазинів Москви. Тут завжди ходять туристи з фотоапаратами, і в цьому немає нічого незвичайного - інтер'єр гастроному нагадує музей.

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян. Магазин "Фаланстери"

У Малому Гнездніковском провулку, що між 15 і 17 будинком Тверській вулиці, захований невеликий книжковий магазин "Фаланстери". Про маленькому затишному закладі знають не всі. Це нестандартний книжковий. Його полки забиті виданнями з філософії, культурі, історії, БУКІНІСТИКА і так далі. Але всі вони стоять в хаотичному порядку. І в цьому є своя принадність: поки шукаєш потрібну книжку, можна знайти ще багато всього цікавого.

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян. Пушкінська площа

Ще одне улюблене місце москвичів і гостей столиці - Пушкінська площа. Раніше тут стояли Тверські ворота Білого міста. Сьогодні це місце зустрічей і прогулянок. Тут же варто один з головних символів не тільки Тверській вулиці, а й всієї Москви - пам'ятник поетові Олександру Пушкіну.

Відкрили його в 1880 році, а через майже сто років перенесли на інше місце. Для цього на вулиці влаштували дерев'яний настил з рейками. Монумент разом з постаментом підняли, поставили на візки, а вже на ранок наступного дня всі роботи закінчили. У день народження Пушкіна біля пам'ятника влаштовують свято з читанням віршів, виступами та квестами.

Зовсім скоро біля площі з'явиться новий скверик. На місці знесеної "Піраміди" у комплексу "Известий" створять рекреаційну зону. Вперше в сучасній історії Тверській там з'являться зелені газони - всього 1,2 тисячі квадратних метрів трав'яного покриву. Для зручності пішоходів, включаючи маломобільних громадян, переходи через примикають провулки виконають на одному рівні з тротуаром. Там встановлять 11 інформаційних стел з точками доступу Wi-Fi.

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян

На Тверській, 18 можна побачити ще одна цікава будівля. З 1904 по 1928 роки в будинку жив книговидавець і просвітитель Іван Ситін. Тут же розташовувалася редакція його газети "Русское слово".

У перші роки радянської влади в будівлі розміщувалася редакція і друкарня газети "Правда". На будинку встановлено меморіальну дошку. А пізніше тут знаходилася редакція газети "Труд".

У 1979 році будівництво зрушили на 34 метри в бік Садового кільця. У репортажі газети "Труд" це описується в такий спосіб:

"О п'ятій ранку, коли світанок тільки намічався над містом, були закінчені останні приготування і дана команда включити компресори. Стрілки на приладах показали зусилля в 170 тонн. Потужні блискучі циліндри чотирьох домкратів вперлися в сталеві балки, на яких покоївся готовий до пересування будинок, і він повільно покотився по рейках уздовж головної вулиці Москви. зі швидкістю секундної стрілки оберталися товсті сталеві катки, і майже непомітно для ока махина будівлі спливала в сторону площі Маяковського. 33 метри з невеликим будівля подолало за три дні і приєдналося до споруджуваного конференц-залу редакції "Известий". На Пушкінській площі біля входу в метро відразу стало вільніше ".

Сама будівля дуже незвичайне і відразу впадає в очі. Воно виконане в стилі модерн. Воно нагадує споруди архітектура Антоніо Гауді, що прикрасив своїми будівлями іспанську Барселону.

Останні кілька років будівля була закрита якої рекламної розтяжкою, або будівельним тентом. А буквально кілька днів тому воно знову постало перед поглядами перехожих, так що помилуватися їм тепер можна в будь-який момент.

А буквально кілька днів тому воно знову постало перед поглядами перехожих, так що помилуватися їм тепер можна в будь-який момент

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян

На розі Тверської вулиці і Мамоновского провулка з 1830 року знаходиться Московська очна клініка. Її історія налічує вже близько 180 років. Під лікарню будівлю викупили у графині Дмитрієвої-Мамоновій. Під час реконструкції Тверській в 1940 році будівлю пересунули углиб провулку Садовських, де воно знаходиться по сьогоднішній день. Причому будівлю потрібно було не просто зрушити, а взагалі прибрати в сусідній провулок. Більше 30 тисяч тонн довелося спочатку розгорнути майже на 80 градусів, потім провезти сто метрів і вже потім насунути на збудований заздалегідь цокольний поверх.

Фото: m24.ru/Люси Айрапетян. Вид на Тверську вулицю

Ми пройшлися по найцікавіших місцях Тверській вулиці в тексті, і всім радимо зробити це вживу. Тим більше, що після благоустрою в рамках програми "Моя вулиця" пішохідна частина стала значно ширше, вулиця перетворилася у велику прогулянкову зону.

Тротуари замостили гранітною плиткою, зникли нависали над головою проводу, всі комунікації прибрали під землю. З'явилися оновлені ліхтарі і лавки, квітники і клумби. Ресторани і кафе відкрили літні веранди. А вже восени вулиця стане ще яскравіше - тут висадять липи, спиляні ще в 90-х роках.

Посилання по темі