Реклама
Реклама
Реклама

Глави Чечні і Інгушетії підписали угоду про кордони між суб'єктами

Закріплений рівноцінний обмін нежитловими територіями Надтеречного району Чечні і Малгобекського району Інгушетії Закріплений рівноцінний обмін нежитловими територіями Надтеречного району Чечні і Малгобекського району Інгушетії   Глава Республіки Інгушетія Юнус-Бек Євкуров і глава Чечні Рамзан Кадиров (зліва направо)   Фото: ТАСС, Штукина Катерина   Москва

Глава Республіки Інгушетія Юнус-Бек Євкуров і глава Чечні Рамзан Кадиров (зліва направо)

Фото: ТАСС, Штукина Катерина

Москва. 26 вересня. INTERFAX.RU - Глави Чечні і Інгушетії Рамзан Кадиров і Юнус-Бек Євкуров підписали в Магасе угоду про встановлення адміністративного кордону між двома суб'єктами, передає кореспондент агентства "Інтерфакс".

Відповідно до документа, між регіонами проведено рівноцінний обмін нежитловими територіями Надтеречного району Чечні і Малгобекського району Інгушетії. Чечні передана частина Надтеречного району Інгушетії і гірничо-лісиста місцевість. Чечня передає республіці Інгушетія рівносильну територію на кордоні з Малгобецький район.

"Це історичний момент для Інгушетії і Чечні. Ми з головою Чеченської республіки Рамзаном Кадировим, представляючи дві сторони, два регіони РФ, сіли за стіл переговорів. Розуміючи свою відповідальність перед майбутнім наших народів, перед пам'яттю наших предків, закріпили кордон між двома братніми народами, яка була визначена де-факто ще в серпні 1993 року. Підписана угода не зачіпає населені пункти двох республік, а передбачає закріплення меж гірничо-лісистій частині території, "- заявив Євкуров на церемонії підписання я.

Він підкреслив, що блокпости між Інгушетією та Чечнею встановлюватися не будуть. "Ми домовилися про те, що між нами не буде постів. Всі дороги будуть відкриті, відремонтовані і заасфальтовані. Найголовніше - нам вдалося уникнути конфліктів, можливих кровопролить і кровних образ. Чеченці і інгуші як і раніше можуть вільно пересуватися по території обох республік, без обмежень відвідувати свої родові баштові комплекси. Хочу підкреслити: незважаючи на те, що кордони будуть позначені, це буде не перешкоджати, а, навпаки, сприяти економічній інтеграції республік, зміцненню дружби і братерства межд у нашими народами ", - сказав глава Інгушетії.

У свою чергу Кадиров підкреслив, що жителі обох республік завжди були близькі, як брати, і висловив упевненість, що ця угода стане основою добрих стосунків.

"Питання гостро не стояло між главами суб'єктів, але певна частина населення обговорювала і завжди використовувала ті чи інші моменти після того, як почали будувати дорогу, Інгушетія в тому числі. Певний контингент людей знову піднімає питання: щоб між Інгушетією та Чеченської республікою не було проблем , ми на себе взяли відповідальність, сміливість, так скажімо, почали закладати основу. Думаю, в найближчому майбутньому комісія над цим попрацює, все розставить на свої місця. ми вайнахи, ми брати. Це повинно бути не на словах, а на ділі ", - ска зал Кадиров.

Раніше повідомлялося, що в Інгушетії відзначалися спроби провести несанкціоновані акції протесту, пов'язані з інформацією про намір місцевої влади передати частину території Сунженського району Інгушетії Чечні.

У 2012 році у глав Інгушетії і Чечні виникли розбіжності про кордон між двома суб'єктами: сторони не могли поділити Сунженський і Малгобецький район. Кожна республіка створила свою комісію по визначенню територіально-адміністративного кордону з сусідом.

У лютому 2013 року вступив в силу законопроект Чечні про внесення змін до закону "Про освіту муніципального освіти Сунженський район і муніципальних утворень, що входять до його складу, встановленні їх меж і наділення їх відповідним статусом муніципального району та сільського поселення". Відповідно до законопроекту, в Сунженський район Чечні були включені кілька населених пунктів, які є муніципальними утвореннями Інгушетії. Глава Інгушетії тоді заявив, що Сунженський район - це територія Інгушетії.