Реклама
Реклама
Реклама

Для водіїв хочуть ввести нові правила

Інспектори ДАІ. Чи зможуть забирати права за аварійну обстановку

На сайті Ради з'явився законопроект, що пропонує значно посилити відповідальність за порушення Правил дорожнього руху (ПДР). Але на відміну від 2008 року, коли фактично просто підвищили штрафи, не змінивши при цьому самого законодавства, в цей раз автори законопроекту, депутати Володимир Олійник і Володимир Малишев, прописали цілий комплекс змін, які стосуються не тільки водіїв, але і дорожніх служб, рекламних, страхових і транспортних компаній. За словами заступника голови фракції ПР в Раді Михайла Чечетова, цей закон дуже потрібен, а тому шанси пройти у нього дуже високі.

"Сегодня" проаналізувала те, як зміниться життя водіїв в тому випадку, якщо закон приймуть. Опитані нами адвокати Марина Гавяда і Олексій Святогор вважає, що штрафувати за нього зможуть будь-якого, тому як деякі вимоги аж надто жорсткі.

ПОКАРАЮТЬ ЗА ВІДСУТНІСТЬ ДИТЯЧОГО КРІСЛА І ВИХЛОП

1. Швидкісний режим і штрафи. Абсолютно всі водії України будуть змушені знизити швидкість - якщо відповідальність за перевищення швидкості настає в разі, якщо водій перевищив дозволений ліміт більш ніж на20 км, то після прийняття змін до законодавства інспектора ДАІ отримають право складати протокол про порушення ПДР, якщо водій перевищив швидкість на10 КМВ годину. Наприклад, якщо зараз по місту в основному їздять зі швидкістю 70-80 км / год, то в майбутньому швидкісний режим знизиться до 65-70 км / год. Інакше штраф за перевищення складе 250-340 грн.

На таку ж суму пропонують пропонують штрафувати водіїв за недотримання вимог дорожніх знаків, розмітки, правил початку руху, зупинки та стоянки, а також порушення правил проїзду пішохідних переходів і рух по тротуару. Наприклад, штраф потрібно буде заплатити навіть в тому випадку, якщо на початку руху водій не включив лівий поворот.

2. Аварійна ситуація. У запропонованій редакції Кодексу України про адмінправопорушення (КУАП) посилили відповідальність за створення аварійної обстановки (зараз штраф - 680 грн, а хочуть збільшити до 850). Але найголовніше - конкретизували, в яких випадках вона настає. Зокрема, інспектор повинен тепер в якості доказів надати фактичні дані: пояснення потерпілого, свідків, а також показання технічних засобів фото- і відеофіксації. В особливо небезпечних випадках покарання може бути посилено - до позбавлення водія прав на термін від 6 місяців до року.

3. Наслідки ДТП. Навіть дрібна аварія може спричинити для водія серйозні наслідки. Зокрема, якщо в результаті зіткнення є потерпілий з легкими тілесними ушкодженнями (це, наприклад, синяк або забій), водія або оштрафують на 2550-3400 грн, або позбавлять прав на 1-2 роки, або заарештують на 7-10 діб. Але є і "лазівка" - якщо водій домовиться з потерпілим і вони оформлять ДТП за допомогою Європротоколу (не викликаючи ДАІ), адмінвідповідальність не настає.

4. Збій в роботі мотора. Ще одне нововведення - відповідальність за управління "чадящим" автомобілем. Так, інспектора ДАІ отримають можливість перевіряти рівень вихлопних газів автомобіля, і якщо він не відповідає нормам, водія звичайного авто (з двигуном об'ємом до2,4 л) оштрафують на 510-850 грн, а більш потужної машини (з мотором більше 2,4 літра ) - на 850-1190 грн.

5. Перевезення дітей. Сьогодні штрафних санкцій за перевезення дітей без спеціального автокрісла немає. А ось в новій версії КУАП вони, схоже, з'являться. Так, нардепи пропонують додати статтю 121-3 - штраф за перевезення без автокрісла дітей, зріст яких меньше145 смлібо вік яких менше 12 років, складе 340-425 гривень.

6. Права. Якщо сьогодні за їзду без прав, передбачений штраф лише 510 грн, то в новій версії законодавства пропонують карати за це 1700-4250 грн. Якщо позбавили прав, а водій продовжує їздити, штраф складе 4250-5950 грн. У тому числі передбачено адмінарешт на 7-15 діб з оплачуваною або безоплатною конфіскацією авто.

П'ЯТЬ ГОЛОВНИХ ЗМІН ДЛЯ ВОДІЇВ

1. ШВИДКІСТЬ. Покарання хочуть ввести при перевищенні швидкості на 10 км / год, а не на 20 км / год (як зараз) і пропонують нові штрафи:

на 10 км / год - 255-340 грн

на 20 км / год - 340-510 грн

на 30 км / год - 510-680 грн

на 50 км / год - 680-850 грн

За регулярні порушення водія можуть позбавити прав на термін до 10 років.

2. відеофіксації. Водіїв хочуть штрафувати в автоматичному режимі за допомогою систем фото-, відеореєстрації порушень ПДР. До відповідальності притягують власника авто, але він звільняються від відповідальності в тому випадку, якщо протягом 10 днів після отримання "листи щастя" надав в ДАІ інформацію про водія-порушника.

3. ЕКОЛОГІЯ. За перевищення норм вмісту шкідливих речовин у вихлопних газах хочуть ввести штраф 510-1190 грн. Зараз відповідальності фактично немає.

4. ДТП. Якщо в результаті аварії є потерпілий з тілесними ушкодженнями (легкої або середнього ступеня тяжкості, наприклад, синяк), хочуть ввести штраф від 2550 грн, позбавляти прав на 1-2 роки або застосовувати адмінарешт на 7-10 днів. Сьогодні є відповідальність лише за сам факт ДТП.

5. ПРАВА. За керування автомобілем без прав штраф може вирости до 1700-4250 грн. У тому числі передбачена конфіскація авто. Зараз - 425-850 грн.

Джерело: законопроект №1125

ПРОДОВЖЕННЯ: Нардепи хочуть повернути "листи щастя" і збільшити штрафи ДАІ

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку