Реклама
Реклама
Реклама

День працівників Державної автомобільної інспекції


У Росії 3 липня щорічно відзначається День працівників Державної автомобільної інспекції (ДАІ).

День ДАІ - прекрасний привід завітати на сторінку історії. Як все починалося?

Перша автоінспекція з'явилася в столиці ще в 1919 році. Вона була утворена при авточастини транспортного відділу Моссовета. У 20-ті роки минулого століття почався активний розвиток вулично-дорожньої мережі. Тоді в місті було вже понад 2,5 тисячі мотоциклів і легкових автомобілів, більш тисяч вантажних автомашин і близько ста пасажирських автобусів. З цієї причини вже потрібно було регулювати ситуацію на дорогах. У Москві в 1925 році був утворений Відділ з регулювання дорожнього руху.


В цілому по країні в 30-ті роки вже було необхідно займатися забезпеченням безпеки дорожнього руху. Для цих цілей потрібна була єдина спеціалізована організація.

Рада Народних Комісарів СРСР 3 липня 1936 року видав постанову, яка затверджує "Положення про Державну автомобільну інспекцію Головного управління Робітничо-селянської міліції НКВС СРСР". З тих пір цей день і став вважатися днем ​​народження ДАІ.

Нова служба повинна була виконувати одночасно кілька важливих завдань. Її співробітники займалися профілактикою аварійних ситуацій, боролися з неправильним використанням транспортних засобів. Вони розробляли технічні норми і вимірювачі експлуатації автотранспорту, стежили за процесом підготовки водійських кадрів, а також вели кількісний і якісний облік автопарку.


У червні 1998 року Державну автомобільну інспекцію вирішено було перейменувати в Держінспекцію з безпеки дорожнього руху (ГИБДД) МВС РФ. У липні 2002 року організації було повернуто колишню назву - ДАІ.

До появи ДАІ рух на дорогах регулювали співробітники міліції. У складі міліції був відділ регулювання вуличного руху - знаряддя. Його основним завданням було тільки регулювання дорожнього руху. В якості окремого підрозділу знарядь проіснував до 50-х років. До цього часу регулювальники не були включені до складу ДАІ.


Тільки 1940 році ДАІ закінчила систематизацію Правил дорожнього руху, які з тих пір стали єдиним документом.

Тоді ж з'явився зразок посвідчення водія, який був єдиним для всього СРСР. ДАІ також розробила єдині правила обліку та технічного огляду автомобілів.

ДАІ займалася організацією дорожнього руху, обгрунтовувала установку знаків і стежила за нанесенням розмітки. Ця ж організація також контролювала технічний стан вулиць і доріг.


Співробітники ДАІ в Велику Вітчизняну війну займалися мобілізацією автотранспорту. Багатьох з них закликали на військову службу.

Після війни до складу ДАІ був включений знарядь.

В кінці 60-х - початку 70-х років в СРСР з'явилися нові, масові моделі легкових автомобілів. Структура ДАІ зазнала реорганізації. Були виділені окремі підрозділи, які займалися патрулюванням доріг, реєстрацією транспортних засобів, техоглядом і організацією руху. Для прийому іспитів у водіїв в країні були створені екзаменаційно-реєстраційних підрозділів.


На території СРСР спочатку існували свої власні правила дорожнього руху. Вони відрізнялися від європейських і міжнародних правил. До Мeждyнapoднoй кoнвeнціі o дopoжнoм движeнии СРСР пpіcoeдінілcя тільки в 60-x гoдax. У нашій країні з 1 янвapя тисячі дев'ятсот шістьдесят один гoдa вступили в силу пepвиe eдіниe пpaвілa дopoжнoгo движeнии.

Роль ДАІ в нашому сьогоднішньому житті дуже велика. Співробітники цієї служби стежать за безпекою автомобілістів і пішоходів. Вони контролюють дотримання правил дорожнього руху, строго стежать за покаранням і припиненням правопорушників.


Крім того, ДАІ успішно бере участь в розслідуванні великої кількості кримінальних злочинів. Співробітники цієї служби виявляють небезпечні і заборонені вантажі, затримує небезпечних злочинців, і сприяють підтримці правопорядку.

У нашій країні щорічно збільшується чисельність автотранспорту. Рух на дорогах великих міст є дуже інтенсивним. Робота інспекторів ДАІ в цій ситуації вкрай важка і необхідна.

Своєю працею працівники державної автомобільної інспекції заслужили свято День ДАІ.


На жаль, рівень аварійності залишається стабільно високим. Всі учасники дорожнього руху продовжують порушувати правила. Дуже актуальна і проблема викрадення машин. Найближчим часом співробітники ДАІ точно без роботи не залишаться.

Для працівників ДАІ 3 липня традиційно проходять численні показові демонстрації і навчання. Видатним співробітникам ДАІ присвоюються звання і вручаються нагороди.

Міністр внутрішніх справ Російської Федерації генерал армії Рашид Нургалієв 3 липня 2009 року підписано наказ МВС РФ «Про оголошення Дня Державної інспекції безпеки дорожнього руху Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації».

Ми сердечено вітаємо співробітників державної автоінспекції зі святом, з Днем ДАІ!

Автор: Верещагіна Софія
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!

Теги: свято 3 липня , день ДАІ

Як все починалося?