Реклама
Реклама
Реклама

10 головних правил спілкування з інспекторами ДАІ

Правильне і юридично-грамотне спілкування з інспекторами ДАІ допоможе уникнути несправедливого покарання.

Багато водіїв відчуває страх перед інспекторами ДАІ. Цей страх правоохоронці дуже відчувають, тому нерідко починають "докопуватися", намагаючись зрозуміти, чому автолюбитель неспокійний. І адже знаходять порушення, якщо захочуть. При цьому інспектори нерідко самі допускають порушення, про які водії навіть не здогадуються.

Основні правила спілкування з співробітниками правоохоронних органів допоможуть вам уникнути несправедливого покарання і навіть "відмазатися" при незначних порушеннях.

Джерело фотографії: omoimot
Джерело фотографії: omoimot.ru

  1. Водій зобов'язаний зупинитися на вимогу інспектора, але може не виходити з автомобіля. У ваші обов'язки не входить підходити до інспектора, щоб показати документи. На практиці це правило дотримується рідко - багатьом водіям легше вийти з машини і підійти до інспектора, щоб не витрачати час на його очікування. І тим більше ви не зобов'язані сідати в патрульний автомобіль. Подробиці цього моменту ми розповідали в цієї статті .
  2. Інспектор зобов'язаний показати службове посвідчення і представитися. Не полінуйтеся записати його дані - стане в нагоді, якщо раптом почнеться шантаж або вимагання. Та й інспекторам менше хочеться чіплятися до таких водіїв.
  3. Ви маєте право записувати спілкування з інспектором на відеокамеру. Почитайте про це тут . Будь-які зворотні убеждержденія співробітників ДПС незаконними.
  4. Зупиняти без причини інспектор не має права. Він повинен пояснити, чому зупинив вас. Про це почитайте в цієї статті .
  5. Якщо вас в чомусь звинувачують, але ви не згодні, то в протоколі так і вкажіть це. Чи не приписуйте собі порушення, яке ви не робили.
  6. Інспектор не має права оглядати автомобіль без свідків і протоколу. Візуально оглянути машину може, а от відкривати багажник і двері салону немає. Обов'язково розрізняйте поняття огляду та огляду .
  7. Не вступайте в конфлікт з інспектором. Якщо вам здається, що до вас чіпляються за дрібниці, попросіть назвати закони, які ви порушили. Головне, показати себе грамотною людиною, якого неможливо обдурити.
  8. Якщо співробітник ДАІ говорить про те, що ви перебуваєте в стані алкогольного сп'яніння, то ви маєте право відмовитися від огляду на місці. Але вам доведеться відправитися в медичний заклад і пройти спеціальне обстеження .
  9. Не намагайтеся переконати інспектора у своїй правоті. Якщо ви маєте рацію, то інспектор повинен доводити вину.
  10. Обов'язково візьміть один екземпляр протоколу собі.

Читайте закони, будьте юридично підкованим водієм і не піддавайтеся на провокації недобросовісних інспекторів.