Реклама
Реклама
Реклама

Замовлення їжі додому. Проїдене на собі

На пост-радянському просторі сильна традиція готувати вдома. Обов'язковий борщ, неодмінний олів'є, плов, куряча локшина - все це знайомо нам з дитинства. Домашня їжа вважається більш корисною і поживною, «приготовленої з любов'ю». Найчастіше це дійсно так. Але ситуації бувають різні. Трапляється, що готувати вдома нікому. А буває навіть так, що ніхто не вміє. Цілком може бути, що ви - або хтось із ваших домочадців - просто не захочете витрачати час і сили на підготовку. Вам простіше купити або сходити поїсти кудись. У Таїланді, до речі, це цілком природно - маленькі тайські квартирки в більшості своїй позбавлені кухонь, а самі тайці - бажання що-небудь готувати. Тому трапезують вони виключно в «макашніц», так у них звуться пересувні кафе-прилавки на колесах. Америка і Європа харчуються, здебільшого, також в різних закладах громадського харчування, виправдовуючись підвищеним темпом життя великих мегаполісів - у них це стало звичним. Традиції у всіх свої, але наші останнім часом починають здавати позиції. Ми багато що перейняли у Заходу, і наслідуючи їх способу життя починаємо стикатися з тими ж проблемами. Що робити, якщо часу і сил на готування зовсім не залишається? Йти в найближче кафе ... або замовити їжу додому (як варіант - в офіс).

асорті з Yem-Sam . За смаком (та й по виду) - майже те ж, що і Sushi Mix в супермаркетах

Ви могли помітити, що за останні пару років в Алмати (в першу чергу) і інших містах Казахстану стали активно розвиватися послуги з доставки їжі - такі, як Arbuz.kz , Які являють собою онлайн-супермаркет, і подібні Chocofood.kz , Що промишляють саме готовими стравами. До речі, деякі з них (зокрема, саме Chocofood) були відкриті в рамках холдингу, компаніями, раніше займалися купонними сервісами. Це не дивно: ми не вигадуємо нічого нового, а просто стежимо за західними тенденціями і, з деякою затримкою, копіюємо і перекроювати їх на свій лад. З більш-менш помітних і функціонуючих сервісів з доставки їжі в Алмати можна відзначити: Chocofood.kz , Dclub.kz , 60minut.kz , Grub.kz , Bestfood.kz . Насправді їх набагато більше - але розрізняються вони, в більшості своїй, тільки зручністю інтерфейсу і кількістю закладів-партнерів. Крім перерахованих вище сервісів, варто відзначити (і обговорити детальніше) Foodpanda.kz . Запущено він в середині січня, тобто порівняно недавно. Це - перша міжнародна компанія з доставки їжі, яка вийшла на ринок Казахстану.

Весь замовлення з Yem-Sam . Упаковує кожен ресторан так, як вважатиме за потрібне.

На даний момент вони працюють вже в 35 країнах, до кінця 2014 року в планах запуститися ще в п'яти. Сервіс відноситься до німецького холдингу Rocket Internet, запустившему, серед інших, проект Lamoda , З яким казахстанці вже встигли добре познайомитися. Крім накопиченого досвіду і солідних інвестицій за плечима, команда Foodpanda.kz може похвалитися повністю функціонуючим мобільним додатком під iPhone і Android. Якщо уважно подивитися на сайт Foodpanda, то відразу стає ясно, звідки «ростуть ноги» його локальних аналогів. Все це плюс лінь і бажання випробувати на собі щось новеньке підштовхнуло мене зробити цей тест-огляд. До цього я користувався сервісом з доставки їжі лише одного разу - ми замовляли суші в Fishk'е через Chocofood.kz . Треба визнати, з сервісом в «Чоко» все відмінно - оператори були ввічливі і рази три рази передзвонювали, щоб дізнатися, доставлений чи замовлення. Але ось саму доставку довелося чекати близько півтори години, замість обіцяних 40-60 хвилин. Цього разу, для порівняння, я вирішив зробити замовлення відразу з двох місць, що знаходяться на різній відстані від мене. При цьому я вибирав назви, мені абсолютно незнайомі - раптом би вдалося відкрити щось цікаве? Забігаючи вперед, скажу, що не вдалося. Але експеримент все одно не пройшов даремно.

Різне гаряче (дійсно гаряче) з Yem-Sam . Уже з не запам'ятав

Уже з не запам'ятав

Отже, моє місцезнаходження - Сатпаева-Гагаріна (а точніше - невелика вулиця Солодовникова, про існування якої не всі знають). Мобільний інтернет тут працює через раз, тому замовлення оформлявся через сайт Foodpanda.kz . Сервіс швидко «з'їв» мою адресу і я перейшов до вибору ресторанів. Хотілося, як зазвичай, суші і піци - тому вибір припав на незнайомі Yem-Sam і Ti Amo Pizza . Перший розташований по Саина нижче Рискулбекова, другий - по Маркова вище Тімірязєва.

Ti Amo Pizza (Маркова 53)

Час замовлення: 20:27

Час підтвердження замовлення: 20:32

Час доставки замовлення: 21:38

замовлення:

  • Піца грибна = 1200 тг
  • Піца «гавайська» = 1200 тг
  • Доставка = 500 тг

(Мінімальне замовлення = 2000 тг)

Коментар: При замовленні я вказав, що необхідна буде здача з 5000 - але її у кур'єра не виявилося. Сама піца досить невиразна, за рівнем можна порівняти з тією, що готують в Excellent'e , Тільки тісто тонше.

«Гавайська» піца з Ti Amo Pizza . Сумно на Гаваях

Yem-Sam (П'ятницького 102а)

Час замовлення: 20-33

Час підтвердження замовлення: 20:40

Час доставки замовлення: 21:30

замовлення:

  • Хемо вари (асорті) = 2790 тг
  • Рамен з індичкою = 510 тг
  • Рис з гребінцями і креветками = 570 тг
  • «Жаркова самурая» = 510 тг
  • Яєчна локшина з телятиною = 510 тг
  • Доставка = безкоштовно

(Мінімальне замовлення = 2000 тг)

Ціни вказані з урахуванням заявленої з кидки в 40%.

Коментар: Притому, що Yem-Sam знаходиться далі, доставка була здійснена швидше, а сам замовлення ще був гарячим. Здача була до копійки. Все, що було в боксах - рамен, Жаркова та інше - непогано, порції невеликі. Суші не вразили. Непропорційно багато рису, сильно злипаються. З урахуванням знижки - піде.

Грибна піца з Ti Amo Pizza

Грибна піца з   Ti Amo Pizza

Висновки: Сподобався інтерфейс Foodpanda.kz - все просто і зрозуміло. Після здійснення першого замовлення мою адресу зберігся в системі, вводити його повторно не довелося. За фактом скоєння замовлення на пошту прийшло повідомлення. Приблизний час підтвердження замовлення - 5-7 хвилин. Доставка була здійснена в межах заявленого терміну (ну, плюс-мінус), і оператори, і кур'єри були вельми ввічливі. Порівнюючи з «Чоко», я навмисно замовляв в той же час. Хоча в обох випадках доставка здійснювалася кур'єрами самих ресторанів, так що огріхи на їх плечах, а не на сервісах. Здогадуюся, що в Fishk'e багато замовлень - від того, що смачно (і відмінний імбирний лимонад, до слова) - рекомендую. Ti Amo Pizza і Yem-Sam - не найкращі варіанти, якщо є, з чого вибирати. Foodpanda.kz - просто, зручно і без зайвих рухів. З огляду на їх бажання зайняти найближчим часом 50% ринку доставки їжі в Казахстані - раджу придивитися.

Що робити, якщо часу і сил на готування зовсім не залишається?
При цьому я вибирав назви, мені абсолютно незнайомі - раптом би вдалося відкрити щось цікаве?