Реклама
Реклама
Реклама

Закордонний паспорт через держпослуги в 2019 році: як замовити онлайн оформлення

  1. Пройдіть соціологічне опитування!
  2. Які документи знадобляться
  3. Висновок

Офіційний сайт держпослуги дозволяє будь-якому громадянину Росії оформити закордонний паспорт старого або нового зразка в режимі онлайн. Незважаючи на те, що оформлення закордонного паспорта через інтернет не позбавляє заявника від особистого звернення в ГУВМ МВС, і подача заяви в електронній формі не знижує розмір держмита і не скорочує терміни виготовлення документа, користуватися порталом держпослуги зручно - з'являється можливість обирати зручний час відвідування. Офіційний сайт держпослуги дозволяє будь-якому громадянину Росії оформити закордонний паспорт старого або нового зразка в режимі онлайн

Для того що б оформити закордонний паспорт через сайт держпослуг Вам потрібно виконати такі дії:

  1. Зареєструватися на сайті держпослуги;
  2. Вибрати тип документа для оформлення: старого або нового зразка;
  3. Вибрати терміновість оформлення документа;
  4. Сформувати електронну заявку для отримання закордонного паспорта;
  5. Внесення документів.

Зареєструватися на сайті держпослуги;   Вибрати тип документа для оформлення: старого або нового зразка;   Вибрати терміновість оформлення документа;   Сформувати електронну заявку для отримання закордонного паспорта;   Внесення документів

Щоб отримати можливість користуватися державними послугами у віддаленому доступі, спочатку доведеться витратити час на проходження процедури реєстрації. Причому складність реєстрації залежить від того, які послуги бажає отримати користувач:

  • спрощеної реєстрації досить для відкриття доступу до довідково-інформаційних послуг і невеликій кількості послуг, де немає необхідності підтверджувати особистість;
  • стандартний обліковий запис стане в нагоді громадянам, які бажають, наприклад, зареєструвати автомобіль або записатися на прийом до лікаря;
  • підтверджена реєстрація забезпечує право користування повним переліком послуг порталу.

Щоб мати можливість оформити закордонний паспорт через держпослуги, знадобиться стати володарем підтвердженого облікового запису.

У будь-якому випадку для проходження процедури реєстрації знадобляться:

  1. Паспортні дані (для ідентифікації особи користувача).
  2. СНІЛС, вказаний на страховому свідоцтві обов'язкового пенсійного страхування, - з його допомогою можна буде зробити вхід в особистий кабінет.
  3. Номер мобільного телефону - для відновлення пароля в випадках, коли користувач його забув.
  4. Адреса електронної поштової скриньки - для отримання повідомлень.

Отже, повна реєстрація на закордонний паспорт через інтернет складається з 3 етапів. В першу чергу необхідно пройти спрощену реєстрацію:

  1. Потрібно увійти на. У верхній частині вікна треба розгорнути список, що випадає і вибрати "Для громадян", після чого натиснути на кнопку "Зареєструватися" в правій частині екрана.
  2. Відкриються поля для введення даних - потрібно буде вписати прізвище, ім'я, контактний номер мобільного телефону та адресу електронної пошти. Перевірте правильність введених даних, помилок бути не повинно. Натисніть "Зареєструватися".
  3. На вказаний номер мобільного телефону має прийти СМС, в якому буде вказано код підтвердження. Його потрібно вписати в поле "Код". Час введення коду обмежена і складає 5 хвилин. Далі натискаємо "Продовжити".
  4. Далі сервіс попросить вас придумати пароль і ввести його в обидва поля для введення. Рекомендується, щоб пароль включав в себе великі і малі латинські букви, цифри. Натисніть "Готово".
  5. Спрощена реєстрація на цьому закінчується, про що свідчить, що з'явилося віконце.
  6. Для подачі заявки на отримання закордонного паспорта доведеться піти далі і отримати стандартний обліковий запис. Це вимагатиме виконання додаткових кроків:
  1. Потрібно заповнити основну інформацію про заявника - повторно анкету заповнювати не доведеться ніколи, але введені дані можна буде при необхідності змінити. У полях вікна "Основна інформація" потрібно буде вказати прізвище, ім'я, по батькові (або поставити позначку у віконці з написом "Ні батькові"), вибрати стать, вписати дату і місце народження, повідомити про громадянської належності, вказати паспортні дані, СНІЛС. Після закінчення введення даних слід натиснути кнопку "Зберегти".
  2. Відкриється нове вікно, і почнеться перевірка даних - відомості будуть відправлені до Міністерства внутрішніх справ. Процес може тривати 15 хвилин, по його завершенні на мобільний телефон прийде повідомлення з оповіщенням про результати перевірки. На цій же сторінці можна вказати адресу прописки та адресу проживання, а також повідомити інформацію про водійському посвідченні, свідоцтві про народження і поліс обов'язкового медичного страхування.

Нарешті, залишається тільки підтвердити особистість, і останній етап реєстрації буде пройдено:

  1. Коли перевірка буде завершена, і користувач стане володарем стандартної облікового запису, потрібно натиснути на кнопку "Підтвердити".
  2. У вікні, будуть перераховані всі можливі способи підтвердження особи користувача порталу держпослуг.
  3. Потрібно вибрати, яким способом вам буде найзручніше підтвердити свою особистість (в будь-якому випадку це безкоштовно):
  • Якщо вирішено особисто звернутися в центр обслуговування - офіс компанії "Ростелеком" або відділення Пошти Росії, потрібно взяти з собою паспорт (або посвідчення особи іноземного громадянина) і страхове свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування. Для того щоб знайти найближчий до вас центр обслуговування, натисніть спершу на значок "Особисто в центрі обслуговування", а потім на кнопку "Знайти центр обслуговування" внизу сторінки і відкриється карта.

Для того щоб знайти найближчий до вас центр обслуговування, натисніть спершу на значок Особисто в центрі обслуговування, а потім на кнопку Знайти центр обслуговування внизу сторінки і відкриється карта

  • Виберіть центр обслуговування, який вам зручно відвідати, і натисніть на нього. З'явиться точну адресу і інформація про час роботи. Обслуговування відбувається без черги, перевірка документів не займе більше 5 хвилин, після чого співробітник офісу видасть лист з кодом активації, який ви повинні ввести на сайті для завершення реєстрації.

Обслуговування відбувається без черги, перевірка документів не займе більше 5 хвилин, після чого співробітник офісу видасть лист з кодом активації, який ви повинні ввести на сайті для завершення реєстрації

  • Щоб замовити лист з кодом активації, натисніть на значок "Рекомендованим листом Поштою Росії". Перш ніж прийняти остаточне рішення з приводу вибору даного способу підтвердження особи, можна прочитати умови доставки, перейшовши за посиланням внизу сторінки, що відкрилася. Тут же потрібно вказати адресу відправки: країну, населений пункт, вулицю, будинок, корпус, будова, номер квартири (при наявності) та індекс (можна знайти його, скориставшись електронним довідником, який відкривається після переходу за посиланням "Чи ви не пам'ятаєте індекс?") .

)

  • Недоліком отримання коду підтвердження рекомендованим листом є відсутність можливості відкриття доступу до особистого кабінету платника податків на. Замовивши лист, ви спершу отримаєте повідомлення про його перебування на пошті - потрібно забрати лист особисто, пред'явивши паспорт і дане повідомлення.
  • Якщо повідомлення не приходить, на сайті держпослуг можна перевірити трек-номер і відслідковувати маршрут листи на.

Якщо повідомлення не приходить, на сайті держпослуг можна перевірити трек-номер і відслідковувати маршрут листи на

  • Чекати листи доведеться не довго, приблизно 14 днів з дати відправлення. Якщо лист не прийшов протягом місяця, його можна замовити повторно.

Якщо лист не прийшов протягом місяця, його можна замовити повторно

  • Коли лист, нарешті, отримано, залишається тільки ввести вказаний в ньому код активації в спеціальне поле на сторінці основної інформації користувача сервісу і натиснути кнопку "Перевірити".

Коли лист, нарешті, отримано, залишається тільки ввести вказаний в ньому код активації в спеціальне поле на сторінці основної інформації користувача сервісу і натиснути кнопку Перевірити

  • Третій і найбільш простий спосіб підтвердження особи полягає у використанні електронного цифрового підпису або універсальної електронної карти.
  • Щоб вибрати даний метод активації облікового запису, натисніть на значок "Електронної підписом або УЕК". Система попросить вас приєднати до комп'ютера носій ключа електронного підпису.

Система попросить вас приєднати до комп'ютера носій ключа електронного підпису

Незважаючи на те, що в 2010 році у громадян з'явилася можливість оформляти сучасні біометричні закордонні паспорти, в 2019 році як і раніше дозволено подавати заяву на отримання документа старого зразка . Який закордонний паспорт зручніше, кожен вирішує самостійно.

Це залежить від деяких факторів:

  • якщо принципово важливо швидке проходження прикордонного контролю, вигідніше оформляти біометричний паспорт - мікросхема дозволяє зчитувати дані за секунди;
  • якщо потрібно документ тривалої дії для оформлення довгострокових віз , Підійде біометричний паспорт, термін дії якого в 2 рази більше;
  • якщо закордонний паспорт оформляється для маленької дитини , Зовнішність якого зміниться за пару місяців, краще оформити менш дорогий документ старого зразка з коротким терміном дії;
  • якщо хочеться заощадити, то паспорт старого зразка дешевше;
  • якщо потрібно вписати інформацію про дітей в закордонний паспорт , То біометричний не підійде.

Більш докладно про те, чим відрізняється біометричний закордонний паспорт від документа застарілого зразка, і в яких випадках вигідніше оформити кожен з них, ми розповідаємо в рамках окремого матеріалу про відміну старого закордонного паспорта від біометричного .

Пройдіть соціологічне опитування!

Всупереч поширеній думці, процедура оформлення закордонного паспорта через сайт держпослуги не забирає багато часу і не видається важким. Наша покрокова інструкція допоможе вам розібратися з подачею електронної заяви і заощадити свій час:

  1. В першу чергу потрібно увійти в особистий кабінет.
  2. Далі в розділі відкрився каталогу послуг "Паспорти, реєстрації, візи" потрібно знайти посилання "Закордонний паспорт" і перейти по ній.
  3. Потім відкриється вікно і вам буде запропоновано вибрати між паспортом старого і нового зразка. На зображенні знизу ви бачите вартість державного мита з урахуванням знижки 30%, що надається користувачам сайту держпослуги. Оскільки найчастіше оформляють сучасний біометричний закордонний паспорт, розглянемо порядок заповнення заявки на його оформлення. Заява на паспорт старого зразка практично нічим не відрізняється.
  4. У вікні, вам буде запропоновано вибрати один з варіантів відповіді, в залежності від того, для кого ви оформляєте паспорт.
  5. Далі потрібно вибрати тип отримання послуги. Натисніть на гурток поруч з написом "Електронна послуга". Натисніть на кнопку "Отримати послугу".
  6. Перед вами з'явилася електронна анкета-заява. У першій частині заявки ваші персональні дані повинні з'явитися автоматично з особистого кабінету. Тут ви нічого вручну виправити не зможете. Якщо була помічена помилка, доведеться перервати сеанс, перейшовши за посиланням "Змінити дані".
  7. У другому блоці, де повинні відображатися паспортні дані, інформація також з'явиться автоматично. Її теж можна змінити при необхідності.
  8. У третьому і четвертому блоці потрібно відповісти на питання, чи змінювалися коли-небудь ваші персональні дані і чи маєте ви друге громадянство крім громадянства РФ.
  9. У п'ятому блоці потрібно вибрати тип звернення. Залежно від того, в який підрозділ ГУВМ МВС вам зручніше з'явитися для надання оригіналів документів і для отримання готового паспорта, поставте позначку біля написів "За місцем проживання", "За місцем фактичного проживання" або "За місцем перебування". Внизу сторінки вкажіть повну адресу та дату реєстрації.
  10. У шостому блоці потрібно завантажити електронну фотографію: чорно-білий або кольоровий. Тут же ви можете ознайомитися з повним переліком вимог, що пред'являються до знімка.
  11. Коли ви зробите фотографію, натисніть на кнопку "Завантажити фотографію" і виберіть відповідний знімок на комп'ютері або електронному носії.
  12. Якщо фото не підходить за вимогами, воно не буде завантажено. Якщо знімок відображається на екрані, його потрібно буде зменшити / збільшити, пересунути, вирівняти по трьох лініях при необхідності. Коли все готово, натисніть "Зберегти".
  13. У сьомому блоці заяви потрібно вказати, в який за рахунком раз ви займаєтеся оформленням закордонного паспорта , А також визначити мету його отримання. Якщо у вас на руках вже є закордонний паспорт, у якого не закінчився термін дії, відзначте відповідь "так" в останньому пункті.
  14. У восьмому блоці потрібно буде заповнити форму - повідомити про всі види діяльності, які мали місце протягом останніх 10 років. Потрібно буде вказати, в який період часу ви працювали, служили в армії, навчалися і по будь-яким причин не були працевлаштовані. Система автоматично перевірить, за який відрізок часу були вказані відомості, і не схвалить анкету, поки не буде вказана інформація про діяльність за все 10 років.
  15. У дев'ятому блоці потрібно відповісти на питання про наявність будь-яких обмежень на виїзд за кордон . Недостовірну інформацію вказувати вкрай небажано: неправдиві відомості будуть виявлені, і заявник буде притягнутий до адміністративної або кримінальної відповідальності.
  16. У десятому блоці буде представлена ​​карта, на якій позначено найближчі до вас підрозділи ГУВМ МВС , Для подачі оригіналів документів та отримання готового паспорта. Виберіть зручне для вас місце звернення і натисніть кнопку "Вибрати".
  17. Відкриється вікно - від вас вимагається дати згоду на обробку персональних даних шляхом проставлення галочок навпроти попередження про відповідальність за вказівку неправдивих відомостей і рекомендацією до ознайомлення з порядком виїзду громадян Росії за рубіж . Натисніть кнопку "Відправити".
  18. Коли електронна заява буде розглянута, в особистому кабінеті в стрічці повідомлень з'явиться запрошення з'явитися особисто в відділення ГУВМ МВС, із зазначенням дати і часу. Фахівці органу звіряють дані, вписані в електронну заяву, з відомостями з оригінальних документів і, якщо оформляється біометричний паспорт, роблять фотографію з використанням спеціального обладнання. Якщо не з'явитися в підрозділ ГУВМ МВС протягом півроку з дати прийому заявки, звернення анулюється і оформлення документа припиняється.
  19. Протягом місяця на мобільний телефон або електронну пошту прийде повідомлення про готовність закордонного паспорта. Це означає, що за готовим документом можна з'явитися в будь-який приймальний день.

Які документи знадобляться

При створенні електронного обігу для оформлення закордонного паспорта знадобиться заповнити бланк електронної заяви, в який потрібно буде вписати дані з наступних документів:

  • паспорта або посвідчення особи іноземного громадянина;
  • закордонного паспорта з терміном дії, що , Якщо він є;
  • військового квитка (Для чоловіків у віці від 18 до 27 років, які проживають в Росії);
  • дозволу командування (для військовослужбовців Росії і федеральних органів виконавчої влади, в яких передбачається проходження військової служби, крім призовників);
  • трудової книжки або довідок про трудову діяльність за попередні 10 років;
  • свідоцтва про зміну прізвища , Імені та / або по батькові, якщо особисті дані заявника будь-коли змінювалися.

Відповідно, згадані вище документи потрібно мати при собі, щоб подати заяву на закордонний паспорт онлайн. Також необхідно буде сфотографуватися, щоб мати кольорове або чорно-біле фото в електронному форматі для завантаження на сайт.

При особистій явці в відділення ГУВМ МВС потрібно буде пред'явити співробітнику уповноваженого органу оригінали всіх документів, відомості з яких були занесені в електронну заяву, а також:

  • 2 фотографії встановленого зразка для вклеювання в анкету на отримання біометричного паспорта або 4 знімка для оформлення закордонного паспорта старого зразка;
  • свідоцтво про народження (якщо паспорт оформлюється дитині молодше 14 років);
  • довідку про російське громадянство (дитині молодше 18 років), якщо відповідний штамп не проставлено на свідоцтві про народження.

Список документів, які потрібно взяти з собою в підрозділ ГУВМ МВС, прийде разом з повідомленням про дату прийому в особистий кабінет користувача сайту держпослуг. Майте на увазі, що вимагати від вас пред'явлення квитанції про оплату державного мита співробітники відомства не мають права, тому що інформація про оплату доступна фахівцям ГУВМ МВС в електронному вигляді.

Багато користувачів порталу держпослуги вважають, що подача заяви на оформлення закордонного паспорта в електронній формі прискорює процедуру його виготовлення і видачі. Однак ця думка помилкова - вимоги і алгоритм проведення перевірок залишаються незмінними, отже, і часу потрібно стільки ж, як і при особистому зверненні в ГУВМ МВС.

Найчастіше питання також викликає те, скільки оформляється закордонний паспорт нового зразка через держпослуги, адже технологія його виготовлення більш складна.

Документ старого зразка друкується безпосередньо у відділенні ГУВМ МВС з використанням спеціального принтера, потім сторінка з особистими даними ламінується. А для того, щоб виготовити біометричний закордонний паспорт, співробітник ГУВМ МВС подає електронний запит на фабрику Гознак, де відомості про громадянина будуть нанесені на пластикову сторінку документа з мікрочіпом методом лазерного гравірування. Готовий закордонний паспорт по особливих каналах фельд'єгерської служби направляється в той підрозділ ГУВМ МВС, звідки надійшов запит і де розглядається заява.

Загальний час підготовки закордонного паспорта до видачі залежить не тільки від терміну виготовлення документа.

Громадянин, який залишив заявку, перевіряється на:

У зв'язку з необхідністю проведення всебічної перевірки заявника терміни виготовлення закордонних паспортів старого і нового зразка однакові.

Очікувати видачі готового документа необхідно:

Длительность оформлення обчіслюється з дати Подання заяви. При подачі електронної заявки через портал держпослуг нею вважається день отримання письмового підтвердження прийому документів на електронну пошту.

Трапляється, що терміни затягуються через великої кількості заяв перед сезоном відпусток, відсутність чистих "книжок" для закордонного паспорта старого зразка або високого навантаження на фабрику Гознак.

Отримання закордонного паспорта нового зразка або старого зразка можна прискорити тільки в тому випадку, якщо для цього є значні, на думку уповноважених органів, підстави - поговоримо про це далі.

Буває так, що у громадян з'являється гостра необхідність швидко зробити закордонний паспорт через інтернет і на очікування покладеного терміну немає часу. Якщо у заявника є вагомі підстави для отримання паспорта в терміновому порядку, співробітники ГУВМ МВС підуть йому назустріч.

Існує тільки 2 причини, за якими видача закордонного паспорта може бути проведена раніше за встановлений термін:

Документальне підтвердження наявності підстав для термінового виїзду за кордон:

  • офіційний висновок лікарської комісії; в ньому має бути зазначено, що зволікання може обернутися смертельним результатом;
  • телеграма з оповіщенням про необхідність приїзду в зв'язку з хворобою / смертю родича; неважливо, проживав він в іноземній державі або перебував за короткостроковою візою .

У терміновому порядку може бути оформлений тільки закордонний паспорт старого зразка - заявник отримає його через 3 робочих дня. Такий же порядок діє і в разі, якщо потрібно замінити паспорт з вичерпаним терміном придатності на новий.

Можна піти іншим шляхом - звернутися в посередницькі фірми, які мають власні методи для прискорення процесу виготовлення документів . Однак за подібні послуги доведеться істотно переплатити.

Висновок

Незважаючи на те, що для подачі електронної заяви на оформлення закордонного паспорта старого або нового зразка через сайт держпослуг потрібно пройти досить тривалу процедуру реєстрації на порталі, користуватися електронними послугами зручно і вигідно.

  • По-перше, повторна реєстрація не буде потрібно, коли знадобиться звернутися за отриманням іншої адміністративної послуги.
  • По-друге, для громадян, які подають заявку на оформлення закордонного паспорта через держпослуги, існує окрема черга на обслуговування і виготовлення документів. Крім того, розгляд оригінальних документів при особистій явці відбувається протягом 10 хвилин, оскільки всі відомості про заявника вже вказані в електронній анкеті.
  • По-третє, для користувачів, які подали заяву на отримання послуги через сайт, встановлено знижку 30% при виборі сплати державного мита безготівковим способом розрахунку .

Можна знайти його, скориставшись електронним довідником, який відкривається після переходу за посиланням "Чи ви не пам'ятаєте індекс?