Реклама
Реклама
Реклама

Станція метро «Театральна» - виходу немає!

  1. Транспортна доступність головного театру
  2. Що перешкоджає появі потрібної і, судячи з ескізами, однією з найкрасивіших станцій петербурзького...
  3. Метробуд виконує роботи по будівництву перегонів, службових тунелів і вентшахта - все!

Маріїнський театр в Санкт-Петербурзі

Офіційний сайт петербурзького метрополітену повідомляє, що станція метро «Театральна» буде розташовуватися на вулиці Декабристів південніше перетину вулиці Декабристів та вулиці Глінки і істотно поліпшить транспортну доступність центральній частині Адміралтейського району. Вестибюль «Театральній» запланований в подулічном виконанні з виходами на поверхню у історичного корпусу Маріїнського театру. При цьому наголошується, що станція буде здана без виходу на поверхню.

Транспортна доступність головного театру

Згідно з контрактом дата введення ділянки в експлуатацію - листопад 2019 року. Однак зраділі театрали, регулярно піднімають питання про те, коли ж уже Маріїнський театр стане доступним з точки зору транспорту, а також жителі Коломни марно надихнулися.

Судячи з обставин, що склалися, нас чекає повторення ситуації з Адміралтейської, коли поїзди роками проходили повз законсервованої станції. Для того щоб забезпечити крокову доступність від метро до Ісаакіївського собору і Двірцевій площі було потрібно 14 років. Скільки років потрібно для появи станції метро поруч з одним з найвідоміших театрів світу?

Будівельний майданчик станції метро «Театральна»

Це навіть не питання, що важливіше, футбол або балет. Це питання престижу і зручності. У мережі багато міркувань, що затримок бути не повинно, так як станція «статусна». Чи вважають так само і в міській адміністрації?

Маріїнський театр зараз це не одна історична сцена і один вечірній спектакль. У Маріїнському театрі активно функціонує 5 майданчиків - дві великі сцени, три концертні зали. У день там, буває, проходить 4-5 і навіть 8 подань. На вистави театру приїжджають жителі з інших міст. І ввечері їм треба швидко встигнути дістатися до вокзалу після закінчення вистави. Чи так це легко без метро?

Що перешкоджає появі потрібної і, судячи з ескізами, однією з найкрасивіших станцій петербурзького метрополітену?

Затримка в проходженні експертизи або відсутність принципового рішення міста про розташування виходів. Так, щільна історична забудова, однак питання все одно вирішувати доведеться, і відкладання його на кілька років ситуацію ніяк не замінить. Зараз існують одночасно два можливих варіанти: на розі вулиці Декабристів та вулиці Глінки, а також активно обговорюваний проект на розі Лермонтовського проспекту і вулиці Декабристів - на місці Будинку Побуту.

Висновки експертизи на ці попередні проекти неможливо отримати, так як замовником не вирішені правові питання з власником Будинку Побуту, і не врегульоване питання про можливість будівництва на площі біля театру. Перше рішення має на увазі процедуру викупу місця у власника, другий варіант - численні узгодження будівництва поблизу трьох історичних об'єктів. Матвіївська міст стоїть, наприклад, на дерев'яних палях. Як він себе поведе, якщо підземний вестибюль буде споруджуватися прямо під вул. Декабристів?

Остаточні проекти вестибюлів навіть не розроблені. Щоб завершити проект, потрібно відповідно до закону отримати цю землю. Тобто перше, що повинно вирішити, - земельні питання. Все інше вже наступний етап. У мережі можна знайти згадки про проходження експертизи одного з входів, але це не так. Фахівці ВАТ «Ленметрогипротранс», які виконали проектні роботи, на запит undergroundexpert.info повідомили, що на експертизу подавалися тільки проекти підготовчих робіт, і вони не пройшли її якраз з організаційних питань, пов'язаних з майбутніми вестибюлями станції.

Згідно з чинним законодавством, на даний момент спочатку необхідно пройти експертизу за попередньою проекту, потім експертизу щодо остаточного проекту. Таким чином, кожен об'єкт проходить експертизу двічі. Зараз ситуація не вирішується, тому що на експертизу не можна йти без оформленого земельної ділянки, це теж обумовлено законодавством.

Метробуд виконує роботи по будівництву перегонів, службових тунелів і вентшахта - все!

На даний момент контракт вартістю 20,7 млрд рублів, укладений з Метробудом, навіть не припускає будівництво вестибюля, в ньому прописано тільки будівництво перегінних тунелів від станції «Великий проспект» до станції «Спаська» і вентшахти.

Сама станція буде на стандартній глибині 50-60 метрів, пілонного типу. Поки це просто бетонний остов, але ми її не побачимо - як і «Адміралтейську» свого часу, її закриють залізними щитами. Красива обробка, що імітує завісу історичної сцени Маріїнського театру, яка стала відома по опублікованим проектам «Ленметрогипротранс», буде чекати своєї черги. До речі, сама підземна станція «Театральна» пройшла експертизу. Але поки не закрите питання будівництва вестибюлів, це не актуально.

Будівництво станції метро «Театральна»

Питання швидкого узгодження розташування вестибюлів станції «Театральній» також пов'язаний з проблемою перекриття вулиць на довгий термін. Ця ж проблема зараз заважає «Метробуду» розвернутися на Театральній площі, щоб в адекватних умовах будувати шахту. Роботи ведуться, але на ділянці меншому, ніж потрібно для комфортного швидкого будівництва. Виною тому відсутність оперативних рішень по організації дорожнього руху для створення максимально зручних умов для якнайшвидшого виконання робіт Метробудом у будівлі театру.

Скільки потрібно часу на будівництво похилого ходу і вестибюля в майбутньому, враховуючи всі бюрократичні процедури? За оцінкою фахівців ВАТ «Ленметрогипротранс», мінімум 5-7 років, якщо земельне питання вирішується зараз. Так що коли ми говоримо, що в 2019 році на схемі метро Санкт-Петербурга з'явиться нова станція «Театральна», мається на увазі, що це буде наскрізний проїзд через місце майбутньої станції. А в Маріїнський театр ми як і раніше будемо ходити пішки від станції «Сінна» - року так до 2025, якщо не станеться дива.

транспортна інфраструктура , метробуд

Розкажіть про нашій статті своїм друзям,
поділившись посиланням в соціальній мережі

Скільки років потрібно для появи станції метро поруч з одним з найвідоміших театрів світу?
Чи вважають так само і в міській адміністрації?
Чи так це легко без метро?
Що перешкоджає появі потрібної і, судячи з ескізами, однією з найкрасивіших станцій петербурзького метрополітену?
Декабристів?
Скільки потрібно часу на будівництво похилого ходу і вестибюля в майбутньому, враховуючи всі бюрократичні процедури?