Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація ІП в ПФР в якості роботодавця в 2019 році

  1. Реєстрація в Пенсійному фонді Однією з важливих і відповідальних процедур при формуванні суб'єкта...
  2. Реєстрація ІП як роботодавця
  3. Відповідальність ІП за несплату внесків або несвоєчасну реєстрацію в ПФ
  4. Медичне страхування
  5. Фонд соціального страхування
  6. Реєстрація в Росспоживнагляді
  7. Юридичний супровід ІП

Реєстрація в Пенсійному фонді

Однією з важливих і відповідальних процедур при формуванні суб'єкта підприємницької діяльності є реєстрація ІП в Пенсійному фонді. Від сумлінного виконання умов сплати внесків буде залежати пенсійне майбутнє ІП та його найманих працівників, нарахування пенсійних виплат або інших посібників.

Індивідуальний підприємець реєструється в ПФ з таких підстав:

  • як страхувальник, який виплачує щорічні внески тільки за себе;
  • як роботодавець, який надає робочі місця співробітникам і укладає з ними трудові договори.

Так як ІП може працювати самостійно і оплачувати внески лише за себе, а може і наймати співробітників, тобто стати роботодавцем і оплачувати внески також і за працівників, то і вимоги до нього в цих випадках різні.

Індивідуальний підприємець не працевлаштовує найманих працівників

У разі, якщо ІП не приймає на роботу співробітників, а працює самостійно, то оформлення в ПФ не вимагає від нього будь-яких дій - ця процедура відбувається автоматично шляхом обміну необхідною інформацією в електронному вигляді між органами ФНС і Пенсійного Фонду.

Після подачі пакета необхідних документів протягом п'яти робочих днів присвоюється реєстраційний номер в ПФР для ВП.

У ПФ у ІП є можливість роздрукувати заповнену квитанцію, по якій будуть проходити внески за певний період. Оплачувати їх можна поквартально або ж відразу за весь рік. Можливістю роздруку готових квитанцій є сенс скористатися, тому що не доведеться витрачати час на їх заповнення.

Дані внески можуть бути внесені з розрахункового рахунку , Що відкритий індивідуальним підприємцем (якщо, звичайно, такий рахунок є). Якщо оплата буде відбуватися один раз на рік, зробити її слід до 20 грудня, так як крайньою датою оплати є 31 грудня поточного року. Для попередження спірних ситуацій краще зберігати все оплачені квитанції.

Якщо ІП відкриває власний розрахунковий рахунок в банківській установі, він зобов'язаний повідомити про це в ПФ в термін, що не перевищує семи днів з цього моменту. Відповідну форму для цього повідомлення можна знайти на сайті ПФ і роздрукувати її в двох примірниках - один залишити для себе (на випадок виникнення спірних ситуацій), інший, відповідно, відправити до Пенсійного фонду. Якщо порушити цю умову і не повідомити вчасно ПФ, то на ІП можуть накласти штраф.

Оплата внесків в ПФ є обов'язковою, навіть в тому випадку, якщо ІП не отримує прибуток від підприємницької діяльності або не веде її на даний момент. Якщо ж підприємець не хоче оплачувати ці квитанції і нести додаткові витрати, слід подбати про закритті індивідуального підприємництва .

Список документів, які потрібно надати в Пенсійний фонд:

  • оригінал паспорта та ксерокопії його основних сторінок;
  • копія ІПН;
  • свідоцтво про страхування;
  • копія свідоцтва про присвоєння державного реєстраційного номера ІП;
  • виписка з єдиного реєстру ВП.

Реєстрація ІП як роботодавця

Коли ІП стає роботодавцем і наймає першого співробітника, йому необхідно вже самому звертатися до ПФ і пройти процес реєстрації. Якщо відбувається реєстрація ІП як роботодавця в ПФР, робиться це протягом 30 днів після того, як був укладений перший трудовий або цивільно-правовий договір між ІП і його співробітником.

Документи, які подаються до Пенсійного фонду:

  • Заява;
  • трудовий договір, який був укладений між сторонами;
  • копії паспорта та ІПН працівника;
  • копії паспорта та ІПН роботодавця;
  • копія листа записи ЕГРІП;
  • копія свідоцтва про наявність обов'язкового страхування;
  • копія виписки з державного реєстру реєстрації ВП.

Повний список необхідних документів слід уточнювати на момент подачі заяви в ПФ РФ, так як він може зазнавати зміни.

Пам'ятайте, що реєстрація ІП в ПФР без працівників відбудеться в режимі «єдиного вікна» автоматично після його реєстрації. В іншому випадку, коли підприємець прийме і оформить на роботу співробітника, йому доведеться повторно звертатися в ПФ за реєстрацією вже себе як роботодавця.

Оформлення ІП в ПФР в якості роботодавця має на увазі сплату ним внесків за своїх найманих працівників для забезпечення їх пенсійними виплатами в майбутньому.

Відповідальність ІП за несплату внесків або несвоєчасну реєстрацію в ПФ

Так як держава веде строгий контроль над дотриманням всіх законів, правил, норм і вимог, які пов'язані з виплатами і оформленням в ПФ, то ІП слід з усією відповідальністю підійти до їх виконання. За недотримання цих вимог мається на увазі покарання у вигляді сплати штрафних санкцій.

Медичне страхування

Оформлення в ПФР індивідуального підприємця спричинить за собою ще й те, що йому потрібно отримати поліс обов'язкового медичного страхування. Раніше для цього необхідно було обов'язково ставати на облік в ФОМС, а сьогодні отримати страховий поліс можна в будь-якому офісі страхової компанії. Для його отримання потрібно пред'явити свідоцтво ІН і паспорт підприємця. Після оформлення всіх документів на руки видається поліс страхування, який пред'являється за місцем вимоги у випадках такої необхідності: в лікарні, поліклініці або відділенні швидкої допомоги.

Таку ж процедуру отримання страхового поліса повинні будуть проходити і наймані працівники ВП . Зробити вони це можуть самостійно в будь-якій страховій компанії.

Фонд соціального страхування

ІП при постановці на облік в Пенсійному фонді може добровільно пройти реєстрацію у Фонді соціального страхування, наприклад, щоб мати можливість отримати компенсацію на час відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною. Але це тільки на розсуд самого підприємця. А так як на ІП зазвичай лікарняні листи не відчиняють, то реєструватися в ФСС зовсім не обов'язково.

Обов'язково це треба буде зробити, якщо ІП стає роботодавцем, який уклав трудовий або цивільно-правовий договір з найманим співробітником. У цьому випадку оформлення в ФСС гарантує оплату лікарняних листів для його найманих працівників.

Пройти процедуру реєстрації в ФСС підприємцю потрібно в період, що не перевищує десяти днів з моменту підписання трудового або цивільно-правового договору з працівником. За недотримання цього терміну передбачений штраф. Для уточнення актуального списку необхідних документів слід звертатися до ФСС.

Реєстрація в Росспоживнагляді

Якщо ви як ІП встали на облік до Пенсійного фонду і будете займатися певними видами бізнесу, то потрібно отримати дозвільні документи в Росспоживнагляді. Повідомити зазначеної установи слід ще до початку підприємницької діяльності та до початку отримання прибутку від неї.

Види підприємницької діяльності, для яких необхідне оформлення в Росспоживнагляді:

Також ІП необхідно зареєструватися в даному відомстві, якщо він планує виробляти:

Дізнатися про те, як отримати реєстраційний номер в ПФР для ІП, і уточнити, які види бізнесу або послуги вимагають необхідної реєстрації в Росспоживнагляді, можна, звернувшись до постанов уряду Росії.

Юридичний супровід ІП

Юридичний супровід і оформлення ІП як роботодавця в Пенсійному фонді може проводитися запрошеними фахівцями.

Багато майбутні підприємці для того, щоб прискорити і спростити процедуру реєстрації ІП, уникнути помилок і провести реєстрацію в ПФР, звертаються за допомогою до фахівців з професійного юридичного супроводу Багато майбутні підприємці для того, щоб прискорити і спростити процедуру реєстрації ІП, уникнути помилок і провести реєстрацію в ПФР, звертаються за допомогою до фахівців з професійного юридичного супроводу. Адже це не тільки прискорить процес реєстрації, а й зведе до мінімуму ризики можливих фінансових втрат і виключить необгрунтовані вимоги реєструють і контролюючих органів.

Після проходження реєстрації та сплати всіх внесків видається повідомлення про реєстрацію ІП в ПФР. Якщо вам його не видали, зверніться в управління ПФ.

Якщо ви займаєтеся реєстрацією самостійно, то слід враховувати, що, якщо ІП змінює вид діяльності, то необхідно спочатку закрити вже діючу реєстрацію, а вже після відкрити новий вид діяльності з відповідними дозволами.

До допомоги фахівців також вдаються і при ліквідації підприємницької діяльності. Завершується процедура закриття бізнесу тоді, коли реєструючий орган видасть колишнього підприємцю лист записи ЕГРІП з внесеними змінами.

стати автором

стати експертом

Поділіться матеріалом в соц мережах: