Реклама
Реклама
Реклама

Процес отримання свідоцтва про народження дитини в РАГСі

  1. Де оформляють свідоцтво про народження?
  2. Як вчинити, якщо дитина народилася в дорозі?
  3. Де оформляють свідоцтво про народження дитини, якщо жінка народила за кордоном?
  4. Де отримати свідоцтво про народження, якщо пологи відбулися в місцевості, де відділення ЗАГС відсутня?
  5. Хто має право оформити свідоцтво про народження дитини?
  6. Які документи потрібно пред'явити?
  7. Батьки перебувають у шлюбі
  8. Батьки дитини живуть в цивільному шлюбі
  9. Мати одиначка
  10. Особливості отримання свідоцтва про народження дитини в РАГСі
  11. Терміни видачі свідоцтва про народження
  12. Розмір державного мита
  13. Поради для нестандартних ситуацій
  14. Як діяти при загубленому свідоцтві про народження?

Кожна людина практично відразу після своєї появи на світ отримує Свідоцтво про народження. Даний документ буде вважатися основним для посвідчення особи. Згодом законодавство РФ дозволяє отримати паспорт, але це знаменна подія відбудеться тільки в 14 років.

Реєстрація новонароджених дітей є обов'язковою процедурою, що регулюється чинним російським законодавством. Незважаючи на цей факт, потрібно чітко розуміти, за якою схемою проводиться отримання свідоцтва про народження дитини.

Де оформляють свідоцтво про народження?

Оформлення свідоцтва про народження дитини стає можливим у відділенні РАГСу. Незалежно від особливостей народження малюка, процедура проводиться за стандартною схемою.

Останнім часом можна звертатися в спеціальні центри, де співробітники надають різні державні послуги. Подібні установи скорочено називаються МФЦ. У таких центрах також можна отримати свідоцтво про народження дитини.

Як вчинити, якщо дитина народилася в дорозі?

Багато батьків цікавляться, як найкраще вчинити, якщо дитина народилася в дорозі, але при цьому в рідній державі. У таких ситуаціях подбати про оформлення свідоцтва про народження дитини можна за місцем проживання будь-якого батька. До того ж можна звернутися в будь-яке відділення ЗАГС, яке знаходиться за маршрутом, що є зручним для батьків.

Де оформляють свідоцтво про народження дитини, якщо жінка народила за кордоном?

Батьки все одно повинні подбати про оформлення документів на дитину. У цьому допоможе консульство Російської Федерації в зарубіжній країні. Таким чином, потрібно орієнтуватися на країну, де народилася дитина. Саме там вдасться оформити свідоцтво про народження дитини. Важливо відзначити, що схема оформлення документа відбуватиметься за принципом, який нагадує оформлення метрики в Росії.

Де отримати свідоцтво про народження, якщо пологи відбулися в місцевості, де відділення ЗАГС відсутня?

Свідоцтво про народження дитини дозволяється отримати за місцем проживання батьків. При бажанні можна звернутися до органу РАЦС, який знаходиться поруч з місцем, де народилося немовля.

Хто має право оформити свідоцтво про народження дитини?

Для батьків, які складаються в офіційному шлюбі, не обов'язково приходити в ЗАГС разом. На законодавчому рівні дозволено, щоб в ЗАГС прийшов тільки один батько, який повинен принести встановлений пакет документів.

Якщо батьки не перебувають у шлюбних відносинах, в ЗАГС повинні прийти обоє батьків. Це обумовлено тим, що спочатку буде оформлена довідка, що підтверджує родинний зв'язок між батьком і новонародженим. В цьому випадку можна буде без будь-яких спотикання оформити свідоцтво для дитини. При цьому в свідоцтві будуть вказані дані, як мами, так і тата.

У деяких випадках можна скористатися допомогою представника, який звернеться в ЗАГС для вирішення існуючого питання. Більш того, не обов'язково користуватися допомогою тільки родичів. Для того, щоб уповноважена особа зуміло виконати прохання, потрібно пред'явити довіреність на подачу документів до державної установи.

Оформлене свідоцтво не можна піддавати ламінування. В іншому випадку ламінований документ втрачає свою юридичну силу.

В іншому випадку ламінований документ втрачає свою юридичну силу

Завантажити заяву на отримання свідоцтва про народження дитини.

Які документи потрібно пред'явити?

Для оформлення свідоцтва про народження дитини потрібно пред'явити не тільки заяву, але і інші документи. Весь документальний пакет передають в територіальний орган ЗАГС.

Важливо розуміти, що деякі особливості при виконанні поставленого завдання все-таки існують.

Батьки перебувають у шлюбі

В цьому випадку пред'являються такі документи:

  • Довідка з пологового будинку, що підтверджує народження дитини. В даному документі повинна бути вказана інформація про молодій мамі і лікаря-акушера. Крім цього, повинна бути вказана точна інформація щодо народження дитини;
  • Цивільні паспорта батька та матері;
  • Свідоцтво, яке підтверджує проведене одруження.

Батьки дитини живуть в цивільному шлюбі

І тут потрібні наступні документи:

  • Довідка з пологового будинку;
  • Цивільні паспорти обох батьків;
  • Заяви обох батьків;
  • Акт, що підтверджує проведення визначення батьківства.

Мати одиначка

В цьому випадку потрібно найменше документів:

  • Довідка з пологового будинку;
  • Цивільний паспорт матері дитини.

Особливості отримання свідоцтва про народження дитини в РАГСі

Основне завдання - це надання в відділення ЗАГС всіх необхідних документів. Тільки після цього можна розраховувати на отримання оформленого свідоцтва про народження дитини.

Одночасно зі свідоцтвом можна отримати довідку, оформлену за спеціальною формою №24. Даний документ дозволить отримувати соціальну допомогу. Важливо відзначити, що довідку необхідно пред'явити співробітникам районного відділення соціального захисту населення Росії.

При реєстрації другої та третьої дитини можна отримати сертифікат на материнський капітал. Потрібно відзначити, що даний сертифікат гарантує отримання фінансової допомоги з боку російської влади.

У свідоцтво переписують дані з довідки, отриманої в пологовому будинку: дата і місце народження. Прізвище матері також копіюється з довідки. При цьому прізвище батька дитини повинна бути переписана з свідоцтва про шлюб. Саме за такою стандартною схемою відбувається заповнення документів.

Ситуація змінюється, якщо батьки дитини не перебувають у шлюбних відносинах. У цьому випадку передбачається необхідність встановлення батьківства, причому для цього потрібен спеціальний акт. Якщо ж акт про проведення процедури щодо встановлення батьківства відсутня, мати дитини повинна записати спеціальну заяву.

Якщо жінка народила дитину без офіційних відносин, відомості про тата дитини можуть бути відсутні в свідоцтві. При цьому жінка отримує статус матері-одиночки.

Ім'я для дитини вибирають обоє батьків. При цьому по батькові для малюка в більшості випадків дістається від рідного тата. Якщо жінка є матір'ю-одиначкою, вона може надати будь-батькові, але при цьому прізвище дістається від мами. Якщо ж батьки перебувають у цивільному шлюбі і не подбали про реєстрацію відносин, допускається можливість дати прізвище чоловіка при відповідному його згоді.

Терміни видачі свідоцтва про народження

На законодавчому рівні визначено, що перший документ для дитини потрібно отримати протягом одного місяця.

Як вже було сказано, буде надана довідка Ф-24. Потрібно розуміти, що довідка дозволяє вирішити питання щодо фінансової допомоги від держави тільки в перші півроку. З цієї причини небажано відтягувати вирішення питань щодо подальшого отримання соціальної допомоги.

Розмір державного мита

Свідоцтво про народження дитини можна отримати безкоштовно. Державне мито не повинна оплачуватися батьками.

Однак, якщо потрібна довідка, що підтверджує родинний зв'язок між батьком і новонародженим малюком, держмито все-таки необхідно заплатити.

Поради для нестандартних ситуацій

Потрібно відзначити, що іноді діти народжуються поза пологовим будинком. До цього призводять різні обставини. Більш того, навіть при сурогатному материнстві реєструвати новонародженого потрібно за спеціальною схемою.

Як діяти в подібних ситуаціях?

  • Іноді діти народжуються в транспорті. В цьому випадку можна звернутися в ЗАГС за маршрутом, якщо потрібне оперативне вирішення питання. Якщо реєстрацію дитини можна тимчасово відкласти, допускається звернутися в ЗАГС за місцем проживання. При цьому в пункті «місце народження» в свідоцтві про народження буде вказано точну адресу установи, де вдалося зареєструвати дитину і видати йому перший документ для посвідчення особи;
  • При пологах у приватній клініці потрібно пред'явити додаткові документи. Передбачається, що документація повинна володіти печаткою приватної пологової клініки і лікаря-акушера;
  • При домашніх пологах може бути відсутнім медичний персонал. У цьому випадку заява людини, яка була свідком пологів, стає обов'язковим;
  • Іноді діти народжуються в невеликих населених пунктах, в яких навіть відсутня ЗАГС. Основним завданням стає звернення до найближчого відділення РАГСу;
  • Якщо використовуються послуги сурогатної матері, потрібно документально підтвердити згоду біологічної мами щодо того, що батьками будуть інші люди;
  • Якщо встановити особу батька неможливо, прізвище та по батькові дитини будуть записані зі слів жінки, що народила.

Як діяти при загубленому свідоцтві про народження?

При втраті документа необхідно звернутися в ЗАГС для того, щоб отримати дублікат. За такою ж схемою діють, якщо були виявлені помилки або будь-які неточності.

Процедура вимагає мінімум часу для проведення. Передбачається можливість написати заяву про повторне отримання документа. З даною заявою потрібно звернутися в ЗАГС, в якому було отримано перше свідчення.

Якщо ж відбувся переїзд в інше місто, можна звернутися в будь-яке відділення ЗАГС. Важливо відзначити, що буде виконаний запит до рідного міста для проведення процедури.

Дублікат можна отримати тільки після сплати державного мита.

Де оформляють свідоцтво про народження?
Як вчинити, якщо дитина народилася в дорозі?
Де оформляють свідоцтво про народження дитини, якщо жінка народила за кордоном?
Де отримати свідоцтво про народження, якщо пологи відбулися в місцевості, де відділення ЗАГС відсутня?
Хто має право оформити свідоцтво про народження дитини?
Які документи потрібно пред'явити?
Де оформляють свідоцтво про народження?
Як вчинити, якщо дитина народилася в дорозі?
Де оформляють свідоцтво про народження дитини, якщо жінка народила за кордоном?
Де отримати свідоцтво про народження, якщо пологи відбулися в місцевості, де відділення ЗАГС відсутня?