Реклама
Реклама
Реклама

Позика під материнський капітал: законність угоди і особливості процедури

  1. Що таке материнський капітал?
  2. Які існують варіанти використання сімейного капіталу?
  3. Коли можна використовувати материнський капітал?
  4. Наскільки законно брати позику під сімейний капітал?
  5. Як надається позика під материнський капітал?
  6. Які документи потрібно для отримання фінансування?
  7. Який порядок оформлення позики під материнський капітал?
  8. Чи можна отримати позику під материнський капітал на споживчі потреби?

У сім'ї Олександра та Олени радісна подія: народилася друга дитина - син, і тепер турбот у батьків стало в два рази більше. Як відомо, з 1 січня 2007 роки держава активно заохочує таких свідомих громадян, як наші герої, винагороджуючи їх солідної грошової сумою (в 2014 році - близько 430 тисяч рублів). Але, як відомо, отримати заповітний капітал можна лише тоді, коли дитині виповнилося 3 роки. А що робити, якщо гроші потрібні вже зараз? Чи можна отримати позику під материнський капітал і наскільки це законно? На що держава дозволяє витрачати виділену суму?

Щоб відповісти на всі свої питання, Олександр записався на консультацію юриста, і ось власне відповіді отримані на його питання.

Що таке материнський капітал?

Сімейний капітал, який також називають материнським - це встановлена ​​сума бюджетної підтримки, що виділяється при народженні другої дитини та наступних дітей у громадян Росії, починаючи з 01.01.2007. Всі юридичні нюанси врегулював ФЗ від 29.12.2006 N 256 «Про додаткові заходи ...» . Для отримання грошових коштів необхідний спеціальний іменний сертифікат, який видається батькові чи матері (в ряді випадків - опікуну). Цей документ подається до територіального органу Пенсійного фонду з відповідною заявою.

Які існують варіанти використання сімейного капіталу?

  1. Придбання житла на материнський капітал (Поліпшення умов проживання);
  2. Оплата освіти для дитини;
  3. облік материнського капіталу в складі накопичувальної частини пенсії жінок (Сама непопулярна форма).

Коли можна використовувати материнський капітал?

За загальним правилом, гроші доступні лише після досягнення дитиною 3-річного віку. Але якщо мова йде про погашення кредиту (відсотків по ньому) за покупку або будівництво житла, сплати першого внеску, то сертифікат може бути використаний в будь-який момент - за бажанням батьків.

Наскільки законно брати позику під сімейний капітал?

Питання про легальну чистоті процедури як і раніше залишається відкритим. Буквальне трактування законодавства призводить до думки про те, що гроші можна використовувати тільки для поліпшення житлових умов (причому лише для покупки квартири на материнський капітал або будинку, але не для поліпшення об'єктів). Чистий «переведення в готівку», навіть якщо мова йде про невідкладні потреби, не є законною. Відповідно, використовуючи будь-які лазівки, пропоновані «умільцями», батько ризикує потрапити під кримінальну статтю і понести серйозну відповідальність. А найголовніше - позбутися грошей, отриманих таким шляхом.

Як надається позика під материнський капітал?


На даний момент видача грошових коштів здійснюється тільки на потреби, пов'язані з поліпшенням житлових умов (участь в пайовому будівництві квартири, придбання нерухомості, будівництві власного будинку ). У молодих батьків є два способи скористатися ресурсами держави - звернутися в банк або в кредитно-фінансову організацію.

Які документи потрібно для отримання фінансування?

Для отримання позики (кредиту) необхідні наступні документи:

  • Сертифікат на отримання сімейного капіталу;
  • Документ, що підтверджує особу особи, якій видано сертифікат (матері);
  • Довідка з органу ПФР про залишок грошових коштів капіталу;
  • Заява в ПФР про розпорядження мат.капіталом.
  • Документ, що підтверджує особу чоловіка власниці сертифікату;
  • Свідоцтво про укладення шлюбу;
  • Свідоцтво ПФР;
  • Свідоцтва про народження дітей;
  • Повний пакет документів на придбану нерухомість.

При оформленні кредиту, позики під материнський капітал, він може використовуватися для сплати першого внеску, погашення відсотків і основної суми боргу, а також іпотечного кредиту.

Який порядок оформлення позики під материнський капітал?

  1. Подача документів і укладення угоди. Весь пакет паперів передається в кредитно-фінансову організацію, з якою підписується договір на надання послуг в ході подальшої роботи.
  2. Отримання грошових коштів. Фінансові ресурси, які повинні бути витрачені на врегулювання питання із забудовником (продавцем об'єкта), переводяться на розрахунковий рахунок заявників, а звідти - кінцевому адресату.
  3. Передача документів в ПФР. В територіальний орган передається договір купівлі-продажу нерухомості та договір позики, укладений з кредитно-фінансовою організацією.
  4. Повернення грошей позикодавцеві. Не пізніше, ніж в тримісячний термін грошові кошти переводяться кредитору (організації, яка виступила в його якості), а з набутого об'єкта нерухомості знімається обтяження.

Як правило, позичальник платить відсотки за той час користування коштами, поки ПФР вирішував питання про задоволення заяви власника сертифіката. Дана сума знаходиться в межах 5-15% від сукупності залучених коштів, що прийнятно для сім'ї. При співпраці з банками, власнику сертифіката грошові кошти не переводяться, а всі розрахунки виконуються між юридичними особами.

Отже, схема виглядає досить складною і заплутаною, так як не зовсім зрозуміло забезпечення суми позики. Адже сертифікат - іменний документ, і отримати гроші по ньому може тільки власник, і тільки на зазначені в законі потреби. А фактично обтяження накладається на об'єкт, який і служить запорукою. Проте, такий варіант отримання позики вже випробували на собі тисячі людей, і всі вони залишилися задоволені (в тій чи іншій мірі) такою співпрацею.

Проте, такий варіант отримання позики вже випробували на собі тисячі людей, і всі вони залишилися задоволені (в тій чи іншій мірі) такою співпрацею

Важливо: Нижчеперелічені способи обналічівая материнського капіталу незаконні, їх використання, може спричинити кримінальне покарання. Наведено для прикладу, як можна використовувати засоби, отримані від держави за народження другої дитини.

Варіанти шахрайства при оформленні позики під материнський капітал:

  • Реальна покупка при «фіктивної» продажу. Окремі організації пропонують повернення частини материнського капіталу при покупці нерухомості за явно завищеною ціною (це особливо характерно для регіонів). Як тільки угода завершена, а сертифікат перевести в готівку, молодим батькам відмовляють у поверненні грошей або істотно знижують їх частку, і вони залишаються один на один з об'єктом нерухомості. Зрозуміло, рідкісний обманутий батько піде з заявою в міліцію, адже він фактично став співучасником злочину.
  • Довірливі родичі. Кілька фактів шахрайства виявлено при фіктивної купівлі нерухомості у своїх родичів, якщо прізвища - різні. Купуючи квартиру або будинок за завищеною ціною з метою переведення в готівку грошей, можна назавжди посваритися при делёжке фінансів, а довірливим «продавцям» - залишитися і без нерухомості, і без грошей.
  • Вилучення сертифіката. Окремі довірливі громадяни просто продають свій документ або передають без оплати - під «гарантії» винагороди в майбутньому. Використовуючи різні схеми переведення в готівку, зловмисники в подальшому можуть або залишити людину без грошей, або запропонувати дуже скромну оплату - в розмірі 50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чи можна отримати позику під материнський капітал на споживчі потреби?

Мабуть, це питання хвилює всіх, хто теоретично може потрапити під програму державної підтримки. І, при бажанні, такі пропозиції можна знайти в інтернеті - їх десятки, якщо не сотні. Як неважко здогадатися, гроші осідають у володаря сертифікату, не доходячи до власника нерухомості. Фактично, полягає фіктивна угода з придбання об'єкта, коли жодна зі сторін не має наміру виконувати взяті на себе зобов'язання.

У цьому випадку власник сертифіката отримує 30-70% від суми материнського капіталу, а не весь його розмір. Але - особливо підкреслюємо - такий варіант незаконним, і в практиці російських правоохоронних органів вже були випадки масового залучення громадян до відповідальності.

Аналіз законодавства демонструє, що «перевести в готівку» кошти, що виділяються в якості сімейного капіталу, можна, проте це може розцінюватися як зловживання своїм правом. Тому легальне оформлення позики можна лише при поліпшенні житлових умов, і тут варіантів кілька, в тому числі на реконструкцію приватного будинку . Ми не можемо Вас відмовляти від співпраці з мікрофінансовими організаціями, однак рекомендуємо ретельно оцінювати свої перспективи при роботі з ними.

Що таке материнський капітал?
Які існують варіанти використання сімейного капіталу?
Коли можна використовувати материнський капітал?
Наскільки законно брати позику під сімейний капітал?
Як надається позика під материнський капітал?
Які документи потрібно для отримання фінансування?
Який порядок оформлення позики під материнський капітал?
Чи можна отримати позику під материнський капітал на споживчі потреби?
А що робити, якщо гроші потрібні вже зараз?
Чи можна отримати позику під материнський капітал і наскільки це законно?