Реклама
Реклама
Реклама

Оформлення закордонного паспорта на дитину до 14 років в 2019 році

  1. куди звернутися
  2. Оформлення біометричного закордонного паспорта
  3. Оформлення звичайного закордонного паспорта

Якщо порівнювати оформлення закордонного паспорта для дитини до 14 років з отриманням цього документа дієздатним повнолітнім громадянином, то в першому випадку процедура має ряд особливостей. Спробуємо розібрати це питання більш детально.

куди звернутися

Закордонний паспорт для неповнолітнього дитини може бути оформлений на підставі заяви від одного з батьків або законного представника (опікуна, піклувальника) Закордонний паспорт для неповнолітнього дитини може бути оформлений на підставі заяви від одного з батьків або законного представника (опікуна, піклувальника).

Неповнолітні, як і дорослі, можуть отримати для виїзду за кордон документ, що засвідчує особу, одного з двох видів:

  • старого зразка (без електронного носія даних) з 5-річним періодом дії;
  • біометричний (з електронним носієм), дійсний протягом 10 років.

Якого типу закордонний паспорт краще оформити для дитини, батьки вирішують самостійно. Далі коротко розглянемо процедуру отримання кожного типу документа.

Оформлення біометричного закордонного паспорта

Видача паспорта нового зразка для яка не досягла 14-річного віку дитини можлива після надання його батьком / представником наступного комплекту документів.

№ Документ Опис 1 Свідоцтво про народження Потрібно до оригіналу прикріпити ксерокопію 2 Заява-анкета 3 Посвідчення особи батька / опікуна / піклувальника Оригінал плюс ксерокопія сторінки з персональними даними 4 Фотознімок При запиті паспорта через Єдиний портал держпослуг знадобиться в електронному вигляді.
При запиті документа через ГУВМ буде зроблений під час візиту до територіального відділення 5 Колишній закордонний паспорт неповнолітнього При його наявності та актуальності

Оформити закордонний паспорт дитині до 14 років після подачі зазначених документів уповноваженому співробітнику підрозділу ГУВМ МВС (колишня ФМС) можна після сплати держмита.

Важливий момент: що підтверджує сплату держмита квитанція надається заявником за власним бажанням. Вимагати її пред'явити співробітники міграційної служби не мають права: для перевірки факту сплати вони повинні використовувати електронну базу даних.

Вимагати її пред'явити співробітники міграційної служби не мають права: для перевірки факту сплати вони повинні використовувати електронну базу даних

Крім того, згідно з Федеральним законом від 31.05.2002 № 62-ФЗ «Про громадянство РФ», потрібно також надати документ, що підтверджує наявність у неповнолітнього громадянства РФ. За вибором заявника їм може виступати будь-яка з наступних довідок.

Дитина народилася до 01.06.2002 Дитина народилася після 01.06.2002 • Закордонний паспорт неповнолітнього, який підлягає заміні на новий.
• Свідоцтво про народження, що містить штамп про громадянство РФ.
• Російський / закордонний паспорт одного з батьків, якщо в нього внесені дані про дитину.
• Вкладиш до свідоцтва про народження, який вказує на приналежність здобувача до підданства РФ.
• Переклад документа, виданого іншою державою для посвідчення факту народження дитини, з штампом російського представництва за кордоном про те, що дитина знайшов громадянство Росії. При відсутності таких документів батьку необхідно подати в ФМС запит про проставлення в свідоцтві дитини позначки про його рідному громадянство (останнє знадобиться підтвердити документально). Свідоцтво про народження, в якому є відомості про:
• приналежності батьків до російського громадянства на момент появи дитини на світ;
• наявності громадянства РФ у одного з батьків, якщо на момент народження дитини другий батько був особою без підданства;
• приналежності одного з батьків до громадянства Росії, другого - до підданства іншої країни, в разі, якщо факт народження дитини було зафіксовано в Росії.

Оформлення звичайного закордонного паспорта

Оформлення дитячого закордонного паспорта старого зразка передбачає підготовку наступних документів.

№ Документ Опис 1 Анкета-заява Бланк документа з прикріпленою ксерокопією. 2 Свідоцтво про народження З ксерокопією сторінки з біографічними даними. 3 Посвідчення особи заявника - батька або представника Один з перерахованих вище документів. 4 Підтвердження російського громадянства дитини Формат - 35х45 мм. 5 Два фотознімку Розмір збору - 1 000 руб. 6 Квитанція про сплату мита Реквізити для оплати можна дізнатися в підрозділі ФМС або на сайті служби .

Так як зовнішність дитини з роками сильно змінюється, більшість батьків вважають за краще оформити закордонний паспорт старого зразка. Значення при цьому має і розмір держмита: за документ п'ятирічного терміну дії потрібно сплатити 1000 рублів, за біометричний - 2500 рублів, хоча дуже в рідкісних випадках він придатний для поїздок протягом всього десять років після.

До числа переваг оформлення звичайного закордонного паспорта також варто віднести відсутність необхідності у відвідуванні дитиною міграційної служби: подати і забрати документи можуть батьки.

Отримання біометричного паспорта передбачає обов'язковий візит неповнолітнього для фотографування та зняття відбитків пальців (це стосується дітей старше 12 років).

Як оформити закордонний паспорт для дитини: відео