Реклама
Реклама
Реклама

Оформлення трудової книжки індивідуальним підприємцем в 2019 році

  1. Чому виникла необхідність оформлення? стверджує, що в обов'язковому порядку у кожного працівника...
  2. Відео: Як робити записи в трудовій книжці ІП?
  3. кілька підказок
  4. Графа «Відомості про роботу»
  5. Друк в трудовій книжці
  6. Якщо співробітник влаштовується на роботу вперше
  7. Відповідальність за трудові книжки, покладена на роботодавця

Чому виникла необхідність оформлення?

стверджує, що в обов'язковому порядку у кожного працівника повинна бути трудова книжка стверджує, що в обов'язковому порядку у кожного працівника повинна бути трудова книжка. Її оформляє роботодавець. Однак раніше в ТК згадки про те, що трудову книжку зобов'язаний заводити та ВП для своїх працівників, не було. Індивідуальний підприємець не стикався з питанням оформлення та ведення цієї документації, але його працівники згодом нерідко отримували проблеми, пов'язані з відсутністю стажу.

Багато співробітників, які пізніше змінювали роботу у ІП на офіційне працевлаштування, стикалися з такою проблемою, як відмова нового начальника враховувати роки роботи у підприємця, зазначені в наданому новим працівником трудовому договорі. Крім того, багато ІП просто забували зареєструвати договори в органах місцевого самоврядування, що вважалося обов'язковою процедурою.

Чи потрібна підприємцю трудова книжка?

Те, що даний документ необхідний співробітникам, це зрозуміло. Однак індивідуальні підприємці не є працівниками - вони наймачі. Тобто трудова функція ними не виконується, та ВП, згідно зі своїм статусом, не рахується працівником. Тому в власну трудову книжку вони не вносять ніяких записів.

Ні сам ІП, ні будь-хто інший не має законних підстав заповнювати трудову книжку підприємця. Яким же чином нараховується стаж?

В обов'язки ІП входить відрахування страхових внесків до Пенсійного фонду для своєї майбутньої пенсії. Поки надходження тривають, ви числитеся індивідуальним підприємцем - і ваш стаж накопичується. Як тільки надходження припиняються в зв'язку з завершенням підприємницької діяльності, ви отримуєте довідку про стаж.

Закон говорить, що період підприємницької діяльності вираховується, коли обчислюється стаж. Документом, який це підтверджує, в такому випадків виступає лист записи ЕГРІП.

Відразу ж після того, як реєстрація була здійснена, індивідуальний підприємець зобов'язаний виплачувати певну суму в якості страхового внеску до Пенсійного фонду:

  1. Фіксовані суми внесків. Сума внеску може змінюватися щорічно, відповідно до урядових актами або законами, які призначені для населення, що займається підприємницькою діяльністю.
  2. Розміри внесків, які встановлюють для осіб, які виробляють виплати або винагороди фізичним особам.

Гарантією отримання в майбутньому пенсії є фіксована сума внесків.

Кожен підприємець повинен зберігати у себе документи, що підтверджують його індивідуальну підприємницьку діяльність.

  1. Лист записи ЕГРІП.
  2. Повідомлення про здійснення реєстрації в Пенсійному фонді.
  3. Квитанції або платіжні доручення, які підтверджують те, що ви регулярно оплачуєте страхові внески.

Відео: Як робити записи в трудовій книжці ІП?

Трудова книжка працівника

Оформлення трудової книжки ІП має відбуватися згідно з усіма вимогами, представленими в ТК.

Так, якщо працівник розглядає роботу у підприємця як основний вид діяльності і не має іншої зайнятості, оформити книгу необхідно не менше 5 робочих днів після початку роботи співробітника. З набранням чинності нового закону, прийнятого 6 жовтня 2006 року, з'явилася необхідність вказувати дату заповнення книжки не пізніше цієї дати, з першого дня початку роботи співробітника.

кілька підказок

  1. Записувати дату в будь-який розділ можна тільки арабськими цифрами (число і місяць пишуться двозначними, рік - чотиризначними).
  2. Записи повинні неодмінно виконуватися акуратно (навіть розписатися потрібно розбірливо). Вносять їх ручкою (на вибір - гелевою, кульковою, ручкою-роллером) або световодостойкімі чорнилом традиційних кольорів - синього, чорного, фіолетового.
  3. Розділи «Відомості про роботу», а також «Відомості про нагородження» не допускають закреслень чи неправильних написів.
  4. Записи, цілком можливо, буде вносити людина, яку роботодавець призначить відповідальним за це, якщо штат співробітників великий і сам ІП не має можливості цим займатися. Тому в графі, де вказано «підпис особи, відповідальної за ведення книжки» ставиться або прізвище підприємця, або людини, що заповнює документ.

Як правильно заповнити титульний лист трудової книжки?

Оформлення титульного аркуша має відповідати положенням другого розділу під назвою «Інструкція для записників», затвердженої в 2003 році, 10 жовтня. Якщо повністю слідувати даним інструкціям, не повинно виникнути ніяких проблем із заповненням, та й помилок теж не повинно бути допущено.

Вказівка ​​ПІБ має бути не тільки розбірливим, але і повним - скорочувати їх ні в якому разі не можна. Вказуються ПІБ співробітника і дата його народження, освіта (спеціальність або професія - теж), які можна вносити лише за наявності підтвердних дані відомості документів - паспорта, диплома.

Вказуються ПІБ співробітника і дата його народження, освіта (спеціальність або професія - теж), які можна вносити лише за наявності підтвердних дані відомості документів - паспорта, диплома

Графа «Відомості про роботу»

Для початку, в 1 графі вказується порядковий номер запису, що вноситься

У графі 2 указується число, місяць і рік, коли співробітник почав свою трудову діяльність у ВП.

У 3 графі не допускаються скорочення в ПІБ і при вказівці інших даних У 3 графі не допускаються скорочення в ПІБ і при вказівці інших даних. Так, IP, заповнюючи книжку, повинен вказати «індивідуальний підприємець Березовський Олег Миколайович» і в дужках «ІП Березовський О.М.». У цій графі вказуються і посаду, спеціальність (робота), професія і кваліфікація.

В 4 графі потрібно вказати дату, а також номер наказу про роботу.

Решта записи виробляються відповідно до Інструкції.

Слід врахувати, що заповнення певних даних здійснюється лише після офіційного висновку трудового договору.

Слід врахувати, що заповнення певних даних здійснюється лише після офіційного висновку трудового договору

Друк в трудовій книжці

Як оформити трудову книжку ІП? Відповідно до інструкції про заповнення трудових книжок, на титульному аркуші повинна знаходитися тієї організації, в якій вперше заповнювався документ. Закон, прийнятий у 2008 році, зобов'язує підприємців завіряти печаткою і записи про звільнення працівника. Однак, що найцікавіше, закон не зобов'язує індивідуальний підприємців мати при собі печатку - це самостійний, чи не примусовий вибір кожного. В цей же час у працівника в зв'язку з відсутністю печатки в трудовій книжці можуть виникнути проблеми - як з майбутнім начальником, так і з Пенсійним фондом.

В даному випадку багато ІП складають довідку, в якій пояснюють відсутність у себе друку. Однак і тут є заковика - якщо цей документ, знову-таки, не завірений нотаріально і на ньому немає печатки, Пенсійний фонд може відмовитися брати до уваги цю довідку.

Однак і тут є заковика - якщо цей документ, знову-таки, не завірений нотаріально і на ньому немає печатки, Пенсійний фонд може відмовитися брати до уваги цю довідку

Якщо співробітник влаштовується на роботу вперше

Напевно, питання про те, як правильно оформити трудову книжку ІП, якщо співробітник влаштовується вперше на роботу, виникають у багатьох. У цьому випадку все досить просто - підприємець видає працівникові нову трудову книжку, вказуючи в ній точну кількість прийняття людини на роботу.

Відповідальність за трудові книжки, покладена на роботодавця

За порушення правил ведення, зберігання, обліку, а також видачі трудових книжок, на роботодавця накладається відповідальність, передбачена законом. Так, при порушенні цих правил (порушити правила може як роботодавець, так і особа, уповноважена ним), в Російській Федерації застосовуються санкції, які перераховані. Наприклад, в якості покарання може виступати не тільки штраф (від 1 до 5 тисяч руб.), Але і призупинення підприємницької діяльності порушника на строк до 90 діб.

Крім цього, якщо роботодавець завдав співробітнику моральну шкоду при заповненні некоректних даних в трудову книжку, він зобов'язаний виплатити грошову компенсацію своєму працівникові

Тому знати правила обліку, зберігання, видачі та заповнення трудових книжок важливо для будь-якого підприємця.

стати автором

стати експертом

Поділіться матеріалом в соц мережах:

Чому виникла необхідність оформлення?
Відео: Як робити записи в трудовій книжці ІП?
Чи потрібна підприємцю трудова книжка?
Яким же чином нараховується стаж?
Відео: Як робити записи в трудовій книжці ІП?
Як правильно заповнити титульний лист трудової книжки?