Реклама
Реклама
Реклама

Договір оренди нежитлового приміщення

  1. Зразок типового договору оренди нежитлового приміщення
  2. Реєстрація договору оренди нежитлового приміщення
  3. Розірвання договору оренди нежитлового приміщення

Багато власників вільних будівель і приміщень часто замислюються про те, щоб здавати їх в оренду. Щоб зробити це правильно, слід укласти договір оренди нежитлового приміщення, який допоможе не тільки правильно провести операцію, але і дасть її учасникам юридичну захищеність.

Давайте розберемося, як правильно укладати подібний договір, і що для цього слід знати.

Зразок типового договору оренди нежитлового приміщення

Договір оренди нежитлового приміщення є документ, який підтверджує факт передачі приміщення або будівлі у володіння іншої людини (орендаря) на певний термін, за певну суму.

Подібний договір обов'язково укладається в письмовій формі, але при цьому реєструвати його у нотаріуса не потрібно, це можна зробити тільки за бажанням сторін.

Договір оренди нежитлового приміщення може бути укладено на будь-який термін, але слід знати одну особливість. Якщо договір укладається менш ніж на 1 рік, то його не потрібно реєструвати.

У разі, коли час оренди перевищує рік, договору вимагає державна реєстрація, яка проводиться в будь-якому відділенні Росреестра. У разі, коли договір реєструється, слід зробити додаткову копію, яка буде віддана в державний орган.

Розглянемо основну структуру договору оренди нежитлового приміщення:

  • Дата і місце укладення;
  • Інформація про сторонах. Для фізичних осіб паспортні дані, для юридичних осіб документи організації, яку вони представляють;
  • Предмет договору. Описує нежитлове приміщення по технічним документам (площа, адреса, стан і так далі). Якщо в приміщенні є майно, то слід зробити його повний опис і вказати його стан;
  • Ціна і порядок оплати. Вказується фіксована орендна плата і спосіб передачі грошей орендодавцю. Бажано також вказати день, коли повинна надходити оплата (наприклад, 5-го числа кожного місяця). В іншому випадку орендар матиме право передавати орендну плату в будь-який день поточного місяця;
  • Права та обов'язки сторін;
  • Відповідальність сторін за невиконання умов договору;
  • Додаткові умови. В цьому розділі боку можуть описати додаткову інформацію, яку вони вважають за важливою;
  • Реквізити і підписи сторін.

В цьому розділі боку можуть описати додаткову інформацію, яку вони вважають за важливою;   Реквізити і підписи сторін

Завантажити бланк договору оренди нежитлового приміщення.

Завантажити бланк договору оренди нежитлового приміщення між фізичними особами.

Завантажити бланк договору оренди нежитлового приміщення між фізичною особою та ВП.

Завантажити бланк договору оренди нежитлового приміщення між фізичною особою та юридичною особою.

Завантажити зразок договору оренди нежитлового приміщення між юридичними особами.

Завантажити бланк договору оренди нежитлового приміщення між юридичними особами.

Реєстрація договору оренди нежитлового приміщення

В першу чергу слід розібратися з можливими варіантами укладання договору:

  • На невизначений термін;
  • Термін менше 1 року;
  • Термін більше 1 року.

Договір, укладений на невизначений термін необхідно реєструвати в державних органах.

Найчастіше подібні договори укладаються між хорошими знайомими, які давно співпрацюють. У такому випадку учасники часто нехтують державною реєстрацією, щоб уникнути сплати податків.

Але варто розуміти, що незареєстрований договір не має юридичної сили, а значить, при необхідності його розірвати можуть виникнути різні проблеми.

Договір терміном менш 1 року не потребує державної реєстрації. При цьому він має таку ж юридичну силу і може бути використаний як повноцінний документ у всіх державних структурах.

Договір, укладений на певний термін, тривалість якого перевищує 1 рік обов'язково необхідно реєструвати в Росреестра. В іншому випадку він буде визнаний недійсним.

Визнання документа недійсним означає те, що він не буде мати ніякої юридичної сили. Особливістю подібних договорів є те, що діяти вони починають з моменту державної реєстрації, а не з моменту підписання.

Важливо знати, що друку ріелторів, підписи свідків або незалежних юристів, а також печатки нотаріуса не можуть виступати заміною державної реєстрації. Реєструвати договори можна тільки в Росреестра, при цьому при реєстрації обов'язково слід сплатити мито.

Розірвання договору оренди нежитлового приміщення

Розірвати договір оренди може будь-який учасник, але при цьому важливо розуміти, що в деяких випадках розірвання може пройти без наслідків, а в деяких можуть бути застосовані різні санкції. Це може бути рішення суду або інформація, яка вказана в розділі «Відповідальність сторін».

Договір, може бути, розірваний як за рішенням самих учасників угоди, так і в судовому порядку.

Розглянемо основні причини розірвання договір:

  • За спільним рішенням сторін. У такому випадку немає ніяких штрафних санкцій для учасників;
  • Якщо договір укладений на невизначений строк, розірвати його може будь-який учасник, але при цьому він повинен попередити про своє рішення інших учасників за 90 днів. Попередження повинне бути оформлено в письмовому вигляді, також важливо упевнитися, що отримувати ознайомився з даним листом;
  • З боку орендодавця договір, може бути, розірваний, якщо орендар використовує приміщення не за призначенням, псує майно або не виконує умов договору. Рішення про розірвання приймається в суді;
  • З боку орендаря договору, може бути, розірваний, якщо орендодавець порушує умов договору або орендоване приміщення має дефектами, що не були описані в договорі.