Реклама
Реклама
Реклама

Де взяти виписку з будинкової книги, хто її видає, які документи потрібні для отримання

  1. Закон про отримання виписки з будинкової книги
  2. Навіщо потрібна така виписка
  3. Де взяти виписку з особового рахунку
  4. Як і де отримати
  5. Як отримати виписку з будинкової книги
  6. хто видає
  7. Через Державні структури
  8. Які документи потрібні для отримання виписки
  9. Виписка з будинкової книги про склад сім'ї
  10. Як отримати виписку будинкової книги іноземцю
  11. Скільки дійсна виписка, яка її вартість
  12. Що таке архівна або розширена виписка з будинкової книги
  13. зразок виписки
  14. Довідка про відсутність будинкової книги: зразок
  15. зразок довіреності
  16. Де завірити копію будинкової книги
  17. Чи потрібна виписка з будинкової книги при отриманні паспорта
  18. Чому можуть не видати

Для того щоб виписатися, прописати іншої людини або зробити деякі інші дії юридичного характеру, слід мати при собі домову книгу або виписку з неї. Розберемося докладніше з отриманням такого роду документів.

Закон про отримання виписки з будинкової книги

Основоположним нормативним правовим актом, що регулює порядок отримання виписки з будинкової книги, є ФЗ «Про міграційний облік». Пов'язано це з тим, що така довідка потрібна для отримання або оформлення як постійної, так і тимчасової прописки (реєстрації).

Сформувати запит на цей документ можна за місцем знаходження громадянина в абонентському відділі ЖЕУ, ТСЖ або ЖБК або ж через портал Державних послуг (в тому числі і мосгоруслугі), а також у відділеннях МФЦ. Потрібно враховувати, що не кожен з них надає подібного роду послугу.

Навіщо потрібна така виписка

Цей документ потрібен для здійснення як постійної, так і тимчасової реєстрації Цей документ потрібен для здійснення як постійної, так і тимчасової реєстрації. У деяких випадках за допомогою домовик поквартирною книги можна перевірити сторонні права на дане житлове приміщення.

Потрібно це і для того, щоб убезпечити себе від зловмисників при покупці житла в будь-якому місті, в тому числі і в Москві. При запиті цього документа можна дізнатися, чи прописаний в квартирі або будинку хтось або, в будь-якому регіоні РФ.

Де взяти виписку з особового рахунку

Ще одним актом, який може знадобитися при продажу іншому власнику свого місця проживання, може стати виписка з особового рахунку.

Це спеціальна довідка, яка підтверджує наявність або відсутність заборгованості по комунальних платежах. Це є дуже важливим, так як при переході права, покупцеві передаються і боргові зобов'язання по квартирі. Крім цього іноді потрібно бланк про склад сім'ї.

Як і де отримати

Перш за все, необхідно виявити основні принципи отримання довідки. Вона доступна для особи, прописаного в житловому приміщенні за тією або іншою адресою. Законом встановлено, що роблять таку довідку не більше п'яти днів. Замовити розширену довідку можна при наявності паспорта та написання відповідної заяви.

Ця процедура робиться абсолютно безкоштовно.

Як отримати виписку з будинкової книги

Правом на видачу будинкової книги володіє та організація, яка займається управлінням багатоквартирним будинком. У тій ситуації, коли житло є соціальним, то правом на таку видачу буде володіти і адміністрація муніципального освіти. При зверненні в багатофункціональний центр, правом на видачу книги володіє і він! Звернення до цих організацій розглянемо нижче.

Отримати виписку можна як шляхом особистого звернення до зазначених органів, так і за допомогою оформлення довіреності, яка засвідчується нотаріально. В останньому випадку домову книгу може отримати будь-який повнолітня дієздатна особа.

хто видає

Як вже зазначалося раніше, правом на видачу даного документа мають кілька структур:

  1. Абонентський відділ керуючої компанії.
  2. МФЦ.

Крім усього іншого, замовити виписку можна через єдиний портал надання державних і муніципальних послуг. Деякі МФЦ відмовляють в наданні цієї послуги, так як не маю доступу до необхідної інформації. Найчастіше, наданням даної послуги займаються районні та міжрайонні відділення.

Через Державні структури

Як зазначалося вище, замовити документ можна в різних державних органах. Розберемося докладніше з кожної з можливостей:

  1. держпослуги

Для того щоб замовити виписку через портал , Потрібно мати підтверджену обліковий запис.
Для цього спочатку треба створити особистий кабінет, а потім прийти в багатофункціональний центр і підтвердити свої особисті дані. Після чого відбувається вибір конкретної послуги і її отримання.

  1. МФЦ.

Замовити довідку через МФЦ можна шляхом особистої явки в даний орган і заповнення заяви. Для цього необхідно пред'явити лише паспорт громадянина РФ.

  1. Росреестр.

Звернення до цього органу необхідно тільки в тих ситуаціях, коли житлове приміщення знаходиться на державному або ж муніципальному балансі або тоді, коли фактичне управління багатоквартирним будинком відсутній.

Які документи потрібні для отримання виписки

У даній ситуації виписку отримати дуже просто. Для цього достатньо лише надати свій паспорт, де є відмітка про реєстрацію в тому місці, по якому і буде запитуватися книга.

У тому випадку, коли прописка в житловому приміщенні громадянина не вказана, можна надати і документи на власність. Варто відзначити, що будинкова книга може знадобитися і при виготовленні і завіренні тимчасової реєстрації іноземцю.

Виписка з будинкової книги про склад сім'ї

У будинковій книзі є і інформація про склад сім'ї. За великим рахунком, це перелік осіб, там прописаних. До складу сім'ї можуть входити:

  • батько;
  • матір;
  • бабуся;
  • дідусь;
  • дитина і ін.

У список можуть бути включені не тільки родичі, а й інші особи, так як їх теж можна прописати в житлове приміщення.

Зразок виписки про склад родини рекомендуємо скачати за посиланням .

Як отримати виписку будинкової книги іноземцю

Дуже часто іноземці оформляють в РФ тимчасову реєстрацію. Щоб прописатися в той чи інше житлове приміщення, потрібно надати і домову книгу, точніше кажучи - виписку з неї.

Для цього він повинен мати на руках нотаріально посвідчену довіреність від власника житлового приміщення. Інших варіантів отримання цієї довідки немає. В іншому процедура не відрізняється від Страндартное.

Скільки дійсна виписка, яка її вартість

Законом встановлено правила визначення терміну дії тієї чи іншої довідки, в тому числі і виписки з будинкової книги. Цей документ діє з моменту отримання і до пред'явлення її у відповідне відомство. Загальний термін дії документа дорівнює одному місяцю.

Орієнтовна вартість розгорнутої довідки законом не визначена, виходячи з чого можна зробити висновок про те, що надання документа є абсолютно безкоштовним.

Що таке архівна або розширена виписка з будинкової книги

Існує і розширена виписка. Вона містить в собі інформацію за тривалий період часу. По суті, це різновид виписки з архіву.

Іноді громадянам потрібні відомості з дуже високим терміном давності. Такі дані вже не можна запросити тими способами, які вказувалися вище. Виникає необхідність направлення заяви до державного архіву.

Архівна форма виписки сама по собі діє безстроково. Але деякі організації, можуть не прийняти її, якщо вона буде старше місяця. Наприклад, суд. Це законно, і опротестувати такий стан речей не вийде!

Для її отримання необхідно пред'явити свої паспортні дані і заяву за формою №11. Видається і готується вона досить довго. Пов'язано це з тим, що доводиться вивчати і аналізувати величезний спектр інформації за довгі роки. Архів може стягувати за надання виписки додаткову плату.

Форма 11 - необхідний бланк заяви для отримання розширеної виписки з будинкової книги.

зразок виписки

Цей документ має письмову форму, проте через єдиний портал державних послуг її можна замовити і в електронній формі. Виписують даний документ в приватному порядку і лише за заявою громадянина.

У довідку обов'язково входить:

  1. Вказівка ​​на заявника.
  2. Вказівка ​​на адресу житлового приміщення.
  3. Дані про прописаних осіб.
  4. Підпис органу, який видав документ.

Зразок виписки з будинкової книги можна скачати тут , Прямо з нашого сайту.

Виписка з будинкової книги може знадобитися і для військкомату в тих ситуаціях, коли ведеться облік і реєстрація військовозобов'язаних осіб.

Довідка про відсутність будинкової книги: зразок

У деяких випадках запросити видачу будинкової книги не представляється можливим. Це може бути пов'язано з тим, що вона була загублена, постраждала при стихійних лихах і ін.

У цій ситуації орган, який зареєстрував заяву на видачу, направляє громадянину довідку про відсутність такого важливого нам документа. Після цього дії громадянина полягають у відновленні при можливості даного документа і отримання з нього копії. Якщо довідку потрібно отримати терміново, її можна замовити онлайн на сайті відповідного відомства і завантажити потім в інтернет форматі.

Дізнатися як виглядає довідка і отримати її зразок можна за цим посиланням .

зразок довіреності

Як зазначалося вище, отримати дану довідку можна і за дорученням. Вона обов'язково повинна бути завірена в нотаріальному порядку. У ній потрібно зробити позначку про зміну довіреної особи.

Цей документ обов'язково повинен включати в себе дані про можливі дії, які може здійснювати довірена особа. Також повинен бути відображений термін дії документа, в іншому випадку він вважається не набрав законну дію.

Зразок довіреності можна знайти тут .

Де завірити копію будинкової книги

Домова книга може бути завірена тільки спеціально уповноваженою особою, нотаріусом. Ніякі інші громадяни або юридичні особи завіряти дані копії не мають право.

Засвідчення копій може знадобитися в тих ситуаціях, коли цей документ потрібно надати одночасно в кілька структур, на прописку, в соцзахист, в лицьовій сектор керуючої організації і ін.

Чи потрібна виписка з будинкової книги при отриманні паспорта

Все залежить від того, коли такий паспорт виходить. Наприклад, якщо це первинне отримання в зв'язку з досягненням чотирнадцяти років, то книга потрібна. У тому випадку, коли відбувається подальша зміна документа, що посвідчує особу, і у громадянина в старому паспорті є штамп, домову книгу надавати не потрібно.

Чому можуть не видати

Чи не видати довідку можуть тільки за двома підставами - при її повній відсутності або ж при відсутності у заявника повноважень на отримання такого роду документації.

Будь-який інший відмову в наданні будинкової книги визнається незаконним і може бути оскаржений до вищестоящих органів і інстанції.

Таким чином, будинкова книга - це затребуваний документ в сфері міграційного обліку громадян як РФ, так і інших держав. Отримати документ можна шляхом звернення в різні державні структури. Відмова у видачі довідки може бути оскаржений по закону.