Реклама
Реклама
Реклама

Як узаконити перепланування в новобудові

  1. Що можна не оформляти
  2. Як узаконити перепланування в новобудові
  3. Як узгодити перепланування квартири в новобудові
  4. Як отримати акт приймання
  5. «Проблемні» перепланування
  6. Як оформити перепланування в новобудові

Під переплануванням нової квартири мається на увазі зміни в квартирі, які потрібно замовляти проект. До них відносяться:

  • Заміна або видалення несучих конструкцій,
  • Заміна, установка нового сантехнічного або іншого інженерного обладнання,
  • Зміни з зовнішньої сторони квартири,
  • Прорубаніе прорізів в несучих стінах.

Що можна не оформляти

Не у всіх випадках потрібно узгодити перепланування квартири в новобудові. Не потрібно нічого оформляти, якщо плануєте знесення каміна, скління балкона, демонтаж комори або перегородки, прорізання отворів в некапітальних стінах. Загалом, якщо зміни пов'язані зі збільшенням / зменшенням площі житла за рахунок капітальних стін, то це перепланування. А якщо не пов'язані - то це переобладнання квартири, яке також потрібно узаконити. Але це зробити набагато простіше: замовте в БТІ новий техпаспорт, що відображає зміни.

Як узаконити перепланування в новобудові

У кращому становищі перебувають власники ще будується. Вони можуть запитати, як узгодити перепланування в новобудові, безпосередньо у архітектора проекту, і внести зміни на цьому етапі.

Якщо ви бажаєте перепланувати вже здане житло, то доведеться діяти за таким планом:

  • Подати заяву в райдержадміністрації на проведення перепланування.
  • Замовити розробку проекту перепланування.
  • Узгодити готовий проект в ряді експертних установ і відомств.
  • Отримати в місцевій адміністрації дозвіл у відповідь подану заяву.
  • Зробити перепланування.
  • Отримати від держкомісії акт приймання.
  • Отримати техпаспорт на квартиру з внесеними зміни.

Коли проект завершено, бажано переоформити свідоцтво про право власності на житло. Закон не вимагає цього робити. Але юристи радять не відмовлятися, і оформити перепланування в новобудові належним чином. Особливо це важливо, якщо мова про серйозні зміни: об'єднання квартир, зміні житлової / нежитлової площі.

Як узгодити перепланування квартири в новобудові

Щоб отримати згоду місцевої ради на перепланування, потрібно представити в Дозвільний центр наступні документи:

  • Поверхові плани приміщення (копії),
  • Правовстановлюючі документи (копії),
  • Проект перепланування (2 екз.),
  • Згода всіх власників або представляють їх осіб,
  • Техпаспорт житла (оригінал).

Час, дане адміністрації на розгляд заяви (декларації) обмежена 10 робочими днями. Після цього вам повідомлять листом або по телефону про рішення. А якщо не повідомлять, то заявник автоматично отримує право зробити перепланування квартири в новобудові. Але не забудьте подати заяву (2 екз.) Про порушення термінів в місцевий дозвільний центр!

Як отримати акт приймання

Як оформити перепланування квартири в новобудові по завершенні робіт? Потрібно отримати документ про те, що перепланування виконана відповідно до проекту. Напишіть заяву в Дозвільний центр в довільній формі про те, що роботи закінчені. До заяви додайте копії дозволу на перепланування. Адміністративний орган зобов'язаний забезпечити приймання робіт в семиденний термін. За підсумками цієї приймання ви отримаєте бажаний акт. Разом з цим слід зробити запис в журналі приймання об'єктів.

«Проблемні» перепланування

Є ряд змін, які в принципі важко оформити через особливості українського законодавства. Це об'єднання з кімнатою лоджії або балкона, винесення опалювальних приладів на лоджію, перебудову кухні або санвузла в іншому місці квартири (під і над житловими кімнатами).

Як оформити перепланування в новобудові

Якщо ви вже зробили перепланування самовільно, які санкції можуть бути застосовані? І як узаконити перепланування в новобудові по факту?

Самовільні перепланування виробляються у великій кількості. У Києві на даний момент є незареєстровані зміни в кожній третій квартирі. Держава змушена йти назустріч «самовольщіков», і пропонує спрощену схему легалізації. Відповідно до цієї схеми:

  • заповнюється протокол про адмінвідповідальність і сплачується символічний штраф (1-3 неоподатковувані мінімуми),
  • комісією місцевого виконкому розглядається справа про самовільної переплануванні,
  • замовляється проект під зміни в квартирі,
  • балансоутримувач будинку підтверджує (письмово), що до перепланування немає претензій у третіх осіб.

Це хороший спосіб як узаконити перепланування квартири в новобудові за 2-3 тижні.

Рекомендуємо всім, хто має подібні проблеми, скористатися спрощеною схемою. Адже таку, що не оформлену належним чином власність, не можна ні продати, ні подарувати, ні закласти в банк. Рідко, але трапляється, що неоформленная перепланування тягне за собою важкі наслідки: обвалення будинку, пожежі і затоплення через порушення комунікацій. У цьому випадку передбачена кримінальна відповідальність осіб, які не узаконили перепланування квартири.

І як узаконити перепланування в новобудові по факту?