Реклама
Реклама
Реклама

Як перевірити сертифікат відповідності по номеру і онлайн: Єдиний Реєстр

  1. Реєстр сертифікатів
  2. Особливості та необхідність
  3. Імпорт і експорт продукції
  4. Контроль державними органами
  5. Здійснення контролю споживачами
  6. способи перевірки
  7. Сертифікація або декларація
  8. Сертифікат відсутній в реєстрі
  9. Зарубіжні сертифікати відповідності
  10. розшифровка позначень

На превеликий жаль, в РФ склалася така ситуація, що багато виробників займаються реалізацією продукції, яка володіє підробленими сертифікатами відповідності.

На превеликий жаль, в РФ склалася така ситуація, що багато виробників займаються реалізацією продукції, яка володіє підробленими сертифікатами відповідності

Зміст статті

Реєстр сертифікатів

Всі без винятку органи реєстрації в обов'язковому порядку повинні передавати відомості про надані сертифікати в Росакредітацію Всі без винятку органи реєстрації в обов'язковому порядку повинні передавати відомості про надані сертифікати в Росакредітацію. Сам реєстр сертифікатів розташований за адресою fsa.gov.ru .

Здійснивши перехід на портал, слід вибрати категорію «Реєстри», підпункт «Сертифікати відповідності».

Варто відзначити, що в цьому підпункті перебувати додатково три розділи, а саме:

  1. Єдиний реєстр сертифікатів відповідності. У ньому розташовані всі сертифікати, які були свого часу оформлені за умовами технічного регламенту РФ. Цифрові їх позначення починаються символів «С», причому повне ім'я: С-CN.МТ40.А.00001.
  2. Національна частина єдиного реєстру оформлених сертифікатів. Тут міститися ті, які свого часу оформлялися за затвердженою формою регламенту Митного Союзу, в тому числі і видані на товари, що знаходяться в списках Митного Союзу. Їхні номери починаються з символу «TC RU C - ...». Повне найменування: ТС RU С-CZ.МТ40.А.00001. До відома, сертифікати Митного Союзу дізнатися досить-таки просто - в лівому кутку біля всіх їх є певна напис: EAC.
  3. Реєстр відповідності сертифікатів товарів, які знаходяться в списку Єдиного переліку товарів РФ. В такому реєстрі містяться сертифікати, які були оформлені на товари, які не потрапляють під умови технічного регламенту, але це не є винятком для необхідності в сертифікації. Номер починається з символу "РОСС". Повне найменування документа: РОСС RU.МТ40.B00001.

Хотілося б підкреслити, що у всіх вищевказаних реєстрах допускається можливість здійснити перевірку сертифікатів. Що стосується добровольчих сертифікатів - вони не доступні для співвітчизників.

Для перевірки досить вибрати найбільш підходящий розділ і заповнити форму, що відкрилася пошуку.

Особливості та необхідність

Для можливості підтвердити безпеку будь-якого товару для здоров'я і життя співвітчизників, будь-якого різновиду майна, в тому числі і навколишнього середовища, здійснюється регламентована законодавством РФ процедура підтвердження рівня якості та безпеки, іменована сертифікацією відповідності Для можливості підтвердити безпеку будь-якого товару для здоров'я і життя співвітчизників, будь-якого різновиду майна, в тому числі і навколишнього середовища, здійснюється регламентована законодавством РФ процедура підтвердження рівня якості та безпеки, іменована сертифікацією відповідності.

По завершенню вдалого проходження даної процедури певної продукції, на нього буде надано уповноваженим органом документ, який за великим рахунком є ​​і допуском на продаж і застосування товару по всій території РФ.

Перевірка документа може здійснюватися:

  • в процесі укладення угод;
  • при необхідності в постачанні продукції на реалізацію в роздрібні магазини;
  • для можливості перетнути митний контроль;
  • в період планової або ж непланової інспекції уповноваженими органами;
  • безпосередніми споживачами, які бажають особисто упевнитися в якості придбаної продукції і так далі.

Розглянемо деякі ситуації детальніше.

Імпорт і експорт продукції

Документ, здатний підтвердити рівень якості і повну безпеку продукції відповідно до встановлених стандартів і норм законодавства РФ є свого роду «перепусткою» на вітчизняний ринок товарів Документ, здатний підтвердити рівень якості і повну безпеку продукції відповідно до встановлених стандартів і норм законодавства РФ є свого роду «перепусткою» на вітчизняний ринок товарів. Але при всьому цьому, для можливості виходу на зарубіжний ринок велика частина документації, зокрема, отримані в державній системі стандартизації, не мають юридичну силу за територією РФ.

У такій ситуації, в країні, яка є імпортером товарів, повинна здійснюватися перевірка сертифікатів, наданих вітчизняними акредитованими державними органами. По суті, така продукція підлягає повторній процедурі підтвердження рівня якості, тільки цього разу, за законодавчими нормами тієї країни, куди вона поставляється з метою подальшої реалізації.

При всьому цьому є і більш простий варіант виведення продукції на міжнародний ринок. Між нашою країною і деякими державами досягнуто згоди, що дає повне право займатися реалізацією товарів, у яких рівень якості та безпеку перевірялася вітчизняними центрами сертифікації.

Що стосується товару, що експортується з зарубіжних країн, то вся вона без винятку повинна повністю відповідати встановленим стандартам РФ, в іншому випадку їх реалізація буде неможливою на території держави.

Контроль державними органами

Перевірку сертифіката відповідності здійснюється також і Федеральним агентством з технічного регулювання і метрології, обов'язками якого є ведення єдиного реєстру підтверджуючої документації, оформлення території Російської Федерації Перевірку сертифіката відповідності здійснюється також і Федеральним агентством з технічного регулювання і метрології, обов'язками якого є ведення єдиного реєстру підтверджуючої документації, оформлення території Російської Федерації.

Незалежно від того, яка точка регулювання перевірка здійснюється і співробітниками податкового органу, а також:

  • санітарно-епідеміологічної інстанції;
  • пожежною інспекцією.

Сертифікований орган, який надав підтверджуючий документ, також здійснює планову або ж позапланову інспекцію тих компаній, які є власниками даної документації, а також товарів, на які вони були оформлені, в тому числі і виробничої технології і так далі.

Сам факт перевірки сертифікатів відповідності необхідний для того, щоб в повному обсязі захистити прямих споживачів від неправомірних дій виробників, які можуть після отримання дозвільної документації суттєво погіршити якість продукції, що випускається своєї продукції шляхом зміни технології виробництва або іншим способом.

Здійснення контролю споживачами

Законодавством РФ допускається можливість перевірки сертифіката відповідності споживачами, які виявили своє бажання з цього питання Законодавством РФ допускається можливість перевірки сертифіката відповідності споживачами, які виявили своє бажання з цього питання. Причому перевірка може відбуватися на будь-який вид продукції.

Для можливості в повній мірі упевнитися в достовірності документа, досить звернутися в територіальний центр підтвердження відповідності з подібним бажанням.

При зверненні необхідно буде пред'явити:

  • відповідну заяву, складене спільно з співробітниками центру за встановленим зразком;
  • оригінал паспорта;
  • квитанцію, що підтверджує оплату за можливість використання даного виду послуги.

На підставі такого звернення, співробітники центру зобов'язані надати всі необхідні відомості, які були зафіксовані в Єдиному реєстрі, в тому числі і інформацію про номер протоколу засідання комісії з питання присвоєння цікавить сертифіката.

способи перевірки

Мало хто знає про те, що даний документ можна не тільки перевірити в Єдиному реєстрі, а й визначити його поточний статус.

Крім цього, згідно з останніми змінами в законодавстві РФ, зокрема ФЗ №412: «При наявності невідповідності на паперовому носії із зазначеними відомостями в Єдиному реєстрі, достовірною інформацією прийнято вважати ту, яка міститься безпосередньо в Єдиному реєстрі сертифікатів відповідності».

Сертифікація або декларація

Алгоритм дії наступний:

  1. Необхідно спочатку визначити реєстр, в якому міститься цікавий сертифікат або декларація (див. 1 пункт статті).
  2. Відшукати цікавить сертифікат в обраному підрозділі за допомогою спеціально розробленої форми пошуку.

Після вказівки мають відомостей, результат буде відображений на екрані монітора протягом декількох хвилин.

Крім цього варіанту, можна звернутися в територіальний центр підтвердження (алгоритм звернення таким способом прописаний у 2 пункті статті).

Крім цього варіанту, можна звернутися в територіальний центр підтвердження (алгоритм звернення таким способом прописаний у 2 пункті статті)

Варто зазначити, що варіант володіє декількома недоліками:

  • необхідно витрачати свій особистий час на звернення, залишення заяви;
  • є невеликі фінансові витрати (потрібно оплачувати держмито за надання послуг).

Сертифікат відсутній в реєстрі

Спочатку необхідно знати про причини такої ситуації:

  • можливо, пошук документа здійснюється не в тому розділі;
  • можлива наявність помилок в формі пошуку;
  • при зазначення відомостей було використано не англійські букви, а російські.

В інших ситуаціях документа просто немає в реєстрі.

При виникненні такої ситуації є кілька шляхів вирішення проблеми:

  • необхідно через зворотний зв'язок на сайті звернутися в службу підтримку з проханням пояснити причину відсутності цікавить сертифіката. При зверненні потрібно вказувати відомості не тільки про цікавить документі, а й про сам заявника;
  • скласти і відправити офіційний запит до контролюючих органів.

При зверненні потрібно вказувати відомості не тільки про цікавить документі, а й про сам заявника;   скласти і відправити офіційний запит до контролюючих органів

На підставі складеного звернення будь-яким із способів, в перебігу декількох днів буде надано відповідь з докладними роз'ясненнями про факт відсутності того чи іншого сертифіката.

Зарубіжні сертифікати відповідності

Відомості, що стосуються зарубіжних сертифікатів можна відшукати на таких порталах, як:

  1. Республіка Білорусь tsouz.belgiss.by .
  2. Республіка Казахстан www.rep.nca.kz .
  3. Республіка Вірменія: сертифікати armnab.am , декларації armnab.am .
  4. Киргизька республіка: сертифікати swis.trade.kg , декларації swis.trade.kg .

Як видно, закордонні сертифіката необхідно буде перевіряти виключно на офіційних державних порталах тієї країни, де вони були оформлені.

розшифровка позначень

Позначення за результатами перевірки можуть бути наступними:

  1. Статус «діє» (коло у вигляді зеленого кольору) - відображає факт того, що сертифікат є чинним.
  2. Наявність статусу «призупинено» (коло у вигляді оранжевого відтінку) - відображає, що документ на поточний момент припинено з яких-небудь причин. Можлива причина цього і дата припинення дії документа буде вказана всередині опису сертифіката. Допускається ймовірність того, що після усунення причин, дія документа буде відновлено в повному обсязі.
  3. Статус «анульований» (коло у вигляді червоного відтінку) - відображає факт того, що даний документ є недійсним і відновленню не підлягає. Сама причина і дата ануляції вказується всередині описи цього сертифіката;
  4. Відображення статусу «архівний» - показує факт завершення періоду дії документа в поточний момент.

Як видно, через інтернет можна дізнатися всю необхідну інформацію про сертифікати відповідності, в тому числі і про наявність того чи іншого статусу.

Що таке декларація відповідності? Подробиці - в даному відео.

Що таке декларація відповідності?