Реклама
Реклама
Реклама

Як можна продати земельний пай

  1. Нюанси оформлення земельного паю у власність
  2. Як можна продати земельний пай?
  3. Ціноутворення при продажу паю
  4. Реєстрація результатів угоди

При появі в країні інституту приватної власності, колишні радгоспи були розформовані і земля, на яких вони перебували була розподілена між їх працівниками. Кожен з них отримав рівну частку і свідоцтво про право, якщо подав до 01.01.1993 року відповідну заяву. Що вийшов пізніше Федеральний закон № 101, присвячений обороту земель, роз'яснює чи можна продати земельний пай, і що для цього потрібно.

зміст:

  1. Нюанси оформлення земельного паю у власність
  2. Як можна продати земельний пай?
  3. Ціноутворення при продажу паю
  4. Реєстрація результатів угоди

Ціноутворення при продажу паю   Реєстрація результатів угоди

Нюанси оформлення земельного паю у власність

Не можна порівнювати цей процес із звичайною приватизацією. Справа в тому, що земельний пай не позначав чому саме Ви володієте. Гігантський ділянку, в сотні гектар, може мати сотні же власників. Частки яких між собою абсолютно рівні. Кому і що належить - ніяк не позначено.

Звідси випливає, що пай не є свідченням права власності і навіть не позначає ніяких конкретних меж ділянки. Потрібно стати повноправним власником свого наділу, тільки тоді можна продавати земельний пай, так само як і обміняти, заповідати, подарувати і т.д. Говорячи гранично просто - потрібно конвертувати вашу частку в звичайний земельну ділянку, при цьому приватизувавши його.

На це може піти до півроку. Пов'язано це з необхідністю проведення безлічі процедур, так чи інакше пов'язаних з іншими учасниками пайового володіння була спільною наділом. Дії при оформленні паю у власність такі:

  • через місцеве друковане ЗМІ потрібно буде сповістити всіх зацікавлених осіб про намір виділити свою частку із загального масиву;
  • через 30 календарних днів необхідно зібрати всіх інших пайовиків для вирішення цього питання. Протокол зборів повинен бути узгоджений і скріплений підписами всіх хто прийняв участь;
  • у співпраці з кадастрової службою потрібно провести виділення саме вашої ділянки шляхом межування загального. При цьому не повинні бути порушені нічиї законні інтереси. Ні власників сусідніх ділянок, ні інших пайовиків;
  • з'являється план ділянки, також він набуває кордону на місцевості, тобто в натурі. В управління вашим наділом потрібно буде подати заяву з проханням про це. Там вказується площа та побажання по конкретному місцю розташування;
  • землі присвоюється інвентаризаційний номер.

Там вказується площа та побажання по конкретному місцю розташування;   землі присвоюється інвентаризаційний номер

Після вирішення всіх спірних питань (насамперед конкретне розташування та площу, тому що зазначені в свідченнях величини - завжди умовні) цю ділянку отримує кадастровий номер. В права Ви зможете вступити тільки після державної реєстрації вашої власності в Росреестра. Будуть потрібні такі документи:

  • громадянський паспорт;
  • план новоствореного ділянки із земельного комітету;
  • свідоцтво про первісному виділення паю;
  • копія протоколу зборів всіх пайовиків.

Реєстрація відбувається за стандартний термін - один місяць. Отримавши свідоцтво про право власності, Ви можете приступати до будь-яких угодами з цим паєм, діючи при цьому як повноправний власник.

Як можна продати земельний пай?

Як можна продати земельний пай

Процес цей набагато більш простий, ніж виділення частки у власність, але, тим не менш, пов'язаний з певними труднощами. Всі дії власника частки в земельному наділі регулюються Федеральним законом, присвяченому обороту ділянок сільськогосподарського призначення.

Незважаючи на те, що пай входить в загальний земельний масив і нічим не відрізняється від часток інших колишніх співробітників радгоспу, сповіщати їх про намір продати його не потрібно. Проте, право пріоритетної покупки реалізовано і порівняти його можна з продажем частки в приватизованій квартирі або кімнати в комуналці. Запропонувати свій пай потрібно буде муніципальній владі.

Увага! Законом чітко визначено, що обійти етап першочергової купівлі не можна. При цьому час на роздум становить 30 днів з моменту отримання повідомлення.

Визначено і коло можливих покупців паю:

  • інші пайовики цього наділу;
  • муніципалітет. Йому можна запропонувати викупити пай за ціною, орієнтованої на кадастрову вартість і загальну ситуацію на ринку. При цьому виставивши один раз ціну, знижувати її вже не можна;
  • сільськогосподарське підприємство.

Оформляється пропозицію про покупку в формі поштового повідомлення. Регламентовано і його зміст:

  • розміри ділянки і його фактична адреса;
  • параметри самої землі. Тут вказується, наприклад, можливість переведення її із сільськогосподарського в інше призначення;
  • ціна, яку призначив продавець;
  • визначений час взаєморозрахунків за угодою.

У муніципалітету, якому потрібно надіслати це повідомлення в першу чергу, є 30 календарних днів на формування відповіді. Якщо він не викуповує пай, то його можна продати вже іншим особам.

Потрібно відрізняти продаж від здачі в оренду або від угоди переуступки прав на оренду земельної ділянки , Або його частини. Навіть якщо мова про дуже тривалому терміні. Також це стосується і передачі ділянки в довірче управління, нюанси якого регулюються статтею № 1023 Цивільного кодексу.

Увага! Як говорилося вище - ціна не повинна змінюватися в бік зниження, щоб уникнути шахрайських дій з землею.

Ціноутворення при продажу паю

Ціноутворення при продажу паю

Це значення встановлює тільки сам продавець. Звичайно в цій справі вкрай не хотілося б продешевити, але, як випливає з вищезазначених правил, завищення вартості також може привести до повної неможливості продати пай в майбутньому.

Як правило, при встановленні вартості земельного наділу, керуються такими факторами:

  • загальна площа ділянки. Основний показник для будь-яких угод з нерухомістю та землею;
  • розташування господарського наділу. Враховується близькість його до населених пунктів, водойм і т.д .;
  • нинішній стан ділянки - обробляється він чи ні. Якщо використовується, то як, і т.д .;
  • якість ґрунтів. Спочатку земельні паї завжди відносяться до колишнім радгоспам, а значить використовувалася земля або під пасовище, або під посів. Це може бути виражено в т.зв. баллогектарах, які присвоюються паю при його виділенні із загального наділу;
  • можливість і доцільність проводити на ділянці житлове будівництво.

Продаж під зведення заміського житла є одним з найбільш поширених форм угод із земельними паями. Який отримує такий наділ може навіть оформити іпотеку на покупку будинку із земельною ділянкою , Або на будівництво такого.

Загальної формули або середнього значення просто не існує і не може бути. В одному і тому ж регіоні ціни можуть відрізнятися в сотні разів, тому що вартість конкретної ділянки може залежати від більш ніж неочевидних параметрів. Звичайно ж в цій сфері діють професійні юристи-оцінювачі, послугами яких можна скористатися.

Реєстрація результатів угоди

Реєстрація результатів угоди

Як і з нерухомістю, будь-які маніпуляції з житлом набувають юридичну силу лише будучи за всіма правилами зареєстровані. Органом, в який потрібно для цього звернутися, є відділення Росреестра, територіально відповідальне за цю ділянку землі. Це позначено в тому ж Федеральному законі № 101, присвяченому операціях із землею.

Із заявою про реєстрацію потрібно надати і ряд документів:

  • цивільний паспорт заявника;
  • дозвіл законного чоловіка на проведення операції. Актуально як для покупки паю, так і для його продажу (подається обома сторонами);
  • свідоцтво про право власності попереднього власника;
  • проектні документи початкового межування землі;
  • протокол зборів пайовиків, на якому був утворений даний наділ. Надається у вигляді копії;
  • власне договір за яким пай змінює власника (купівлі-продажу, дарування тощо);
  • поштові документи, що підтверджують донесення до муніципалітету інформації про намір реалізувати об'єкт, виконане згідно з нормами закону;
  • при необхідності - довіреність на представника інтересів однієї зі сторін;
  • квитанція про оплату державного мита.

Здавши документи співробітнику органу державної реєстрації, Ви отримуєте розписку про звірку і прийомі цих паперів. Весь процес може зайняти до 30 днів, під час яких всі надані свідоцтва будуть перевірені і, якщо все в порядку, проведена реєстрація.

Увага! У разі нестачі потрібних документів, Росреестр сповістить про це через поштове відправлення. Це не є приводом для відмови в реєстрації. Після виправлення недоліків процедура будуть завершена.

Як можна продати земельний пай?