Реклама
Реклама
Реклама

1 вересня в Києві: Почім знання для народу?

Справедливості заради слід зазначити, що вартість канцелярських товарів, специфічних шкільного приладдя була скрупульозно вивчена на базарчику, в двох невеликих магазинах і одному кіоску «Союздруку» в одному з мікрорайонів в лівобережній частині Києва. Результати вийшли ось які.

зошити:

18 аркушів - від 2,8 до 4,5 грн.
24 л. - 5 - 6,6 грн.
36 л. - 6,5 - 9,5 грн.
48 л. - 8,5 - 11,5 грн.
60 л. - 10,5 - 15 грн.
96 л. - 15,5 - 18 грн.

ручки:

Олівці - від 2 до 14,5 грн.
Кольорові олівці (в залежності від кількості в наборі) - від 25 до 190 грн.

Рюкзаки для першокласників - від 210 до 1249 грн.

Українська форма дорожче відомого бренду

Був в Керчі? Чи не був, так мовчи: Тут неспішно екіпірують першокласників в чорно-білі кольори

Якщо ж говорити про шкільну форму, то тут доречно навести витяги з матеріалу українського журналу "Деньги", в якому були наведені відповідні дані напередодні навчального року.

У початкових класах форма для хлопчиків складається, як здавна повелося, з брюк і піджака. Для дівчаток - це сарафан або спідниця з піджаком і жилет. Як правило, це синій, зелений і темно-сірий відтінок одного тону або у велику клітку. Крім форми знадобиться сорочка або блузка. У деяких школах дозволяють під піджак носити гольф.

За його підрахунками і опитуваннями батьків, кілька пар дитячого взуття (туфлі, черевики на осінь, чоботи / черевики на зиму, гумові чоботи, кеди, кросівки) обійдуться мінімум в 3100 грн, максимум - в 7300 грн.

За верхній одяг доведеться викласти вiд 2800 грн до 6400 грн. Сюди входить демісезонна куртка, зимова куртка, спортивний костюм, шапка, шарф, ремінь.

Ми звернулися до киянину Андрію, якого можна вважати громадянином з достатком вище середнього. Його син в цьому році піде в третій клас. Ось, що Андрій розповідає про підготовчому процесі:

Фронтовий Донецьк: зібрати дитину в школу не кожному по кишені Фронтовий Донецьк: зібрати дитину в школу не кожному по кишені

© Сергій Голоха

«У нас немає такого, щоб готуватися до школи прямо зараз, як деякі, які закуповують все аврально в кінці серпня. Пощастило, що у нас в школі немає жорстких вимог до форми одягу. Тому ми купуємо штани, сорочки, светри Намагаємося придбати все це ще під час весняних розпродажів, коли зимові та осінні колекції йдуть за помірними цінами. Щось замовляємо в інтернет-магазинах, які возять брендові речі з-за кордону. Взуття шукаємо на OLX (онлайн-майданчик для оголошень - прим. Авт.) Там з рук можна купити дуже непогану фірмове взуття, причому нову. І на 30-50% дешевше, ніж в магазинах. Підручники нам в школі видають, тому ця стаття витрат знімається. Централізовано купуємо тільки підручник з англійської мови. Але його замовляє школа, і теж виходить дешевше. Зошити, олівці, ручки та інші дрібниці у нас є ще в запасі з другого класу », - повідомив нашому кореспонденту тато третьокласника.

2000 гривень на зошити

У держслужбовця Євгена ситуація схожа, але все ж зі своїми особливостями. Його син йде до другого класу. Форма у хлопчаки залишилася з минулого року (піджак, жилетка і брюки в 2017 році коштувала родині 3,5 тис грн), вона ще не мала, батьки можуть не витрачатися на новий одяг. Батько нарікає, що першокласникам пред'являють жорсткі вимоги до форми. При цьому старшокласники просто ігнорують формений одяг.

Євген очікує, що 30 серпня на зборах батьківського комітету педагоги, швидше за все, оголосять збір коштів на покупку спецтетрадей. У них є весь навчальний матеріал у вигляді тестових завданнях, який діти легше засвоюють. У минулому році на таку зошит кожен батько школяра пожертвував 500 грн. У першому класі спецтетрадей було чотири - на кожен предмет. Правда, при цьому школа безкоштовно видає дітям щоденники - звичайні, без наворотів і фотографій зірок на обкладинках.

«Ці зошити розраховані на один рік. Хто знає, може в цьому році 1000 грн доведеться заплатити? », - розмірковує Євген.

Україні не загрожують її хайгуі

Канцтоварів у нашого співрозмовника виявився запас. Портфель для сина він купив за 700 грн ще минулого літа. Між іншим, в школу і назад тато носить ранець замість сина: «схвалені ортопедами», наповнені книгами і зошитами рюкзаки, важкуваті для малюків.

З урахуванням зростання тарифів і цін на всі товари і послуги на Україні, ці витрати навряд чи можуть дозволити собі все громадяни. Швидше, тільки середній клас і вище.

Хто знає, може в цьому році 1000 грн доведеться заплатити?