Реклама
Реклама
Реклама

Експерт: реальне підвищення тарифів на газ для населення може перенестися на квітень

  1. поділіться

Заява міністра соціальної політики Андрія Реви   про ймовірне підвищення тарифів   на газ для населення укладається в загальну логіку переговорів з МВФ

Заява міністра соціальної політики Андрія Реви про ймовірне підвищення тарифів на газ для населення укладається в загальну логіку переговорів з МВФ. Про це в коментарі «2000» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

«Останні місяці про підвищення ціни на газ говорять досить активно, і заяви Реви укладаються в загальну канву. Просто він сказав про це більш впевнено, з конкретними цифрами. Уряд і представники консультують його компаній ще вивчають ситуацію і намагаються вести переговори перед прийняттям остаточного рішення. А варіантів тут тільки два: або намагатися ще на кілька місяців відкласти виконання домовленостей з МВФ, або підвищувати тарифи вже тепер. Тому ймовірність, що тарифи на газ підвищаться, висока. Ну а якщо цього не станеться, це означатиме відкритий конфлікт з МВФ.

На переговорах з місією МВФ ми такого не побачили. А значить, такого не буде і далі. «Підстава» від української влади в даній ситуації виключена ».

При цьому не виключені спроби затягування підвищення «за фактом», які МВФ буде сприймати негативно.

«Ціна буде утримуватися в коридорі 8,5-9 тис. Грн. Приблизно це є і 25%. Ціна буде залежати і від вартості газу, і від курсу валют. А наступна частина підвищення - вже до 13-14 тис. Грн - була запланована на квітень, коли з закінченням опалювального сезону люди не відразу відчують його.

У той же час МВФ розуміє, що залишається ризик затягування з підвищенням аж до квітня, і погоджуватися з цим - значить надавати підтримку чинної влади України ».

Субсидії покриють лише «пільгову» частина оплати за газ.

«За пропозиціями уряду ціна на газ буде мати два параметра: пільговий (не більше тисячі кубометрів - 5 місяців по 200 кубометрів) і повний. Тоді як середня сім'я споживає за опалювальний сезон півтори тисячі кубометрів. Субсидія буде закривати «пільгову» частина газу за пільговою ціною, а все, що вище тисячі кубометрів, буде оплачуватися живими грошима за повною ціною. Тобто уряд хоче, щоб субсидії закривали пільговий тариф, а все інше буде оплачуватися в повній мірі грошима населення ».

поділіться

Теги: тарифи , газ , Юрій Корольчук

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.