Реклама
Реклама
Реклама

Цифрове місто: мобільні додатки і інтернет-сервіси на основі відкритих даних

  1. Борги і штрафи: заплатити за рахунками
  2. велотранспорту Москви
  3. Столиця без бар'єрів
  4. цифровий щоденник
  5. Найкраще місце для життя в мегаполісі
  6. Путівник для гурманів
  7. Турбота про здоров'я і чисте повітря

На основі датасета, розміщених на порталі відкритих даних Москви, а також API єдиної мобільної платформи сьогодні створено вже понад 30 мобільних додатків і інтернет-сервісів. Серед них є як офіційні проекти столичних відомств, так і програми незалежних IT-компаній. Розробники можуть завантажити дані в спеціальному машиночитаемом форматі.

Борги і штрафи: заплатити за рахунками

Дізнатися про неоплачені штрафи за порушення правил дорожнього руху допоможе мобільний додаток «БіБі» , Що працює на Android з використанням API єдиної мобільної платформи. Пошук можливий по держномер, номеру свідоцтва транспортного засобу або водійського посвідчення. Зберігши дані, можна отримувати автоматичні повідомлення про нові санкції.

Ще один додаток - «Штрафи ГИБДД» - дозволить не тільки оперативно отримати інформацію про стягнення автоінспекторів, а й оплатити їх за допомогою банківської карти. Завантаживши версію програми для Android або iOS , Водії звільнять себе від походів в банк або центри держпослуг для оплати штрафів. Пара кліків - і вся ситуація видна буквально на долоні: за допомогою програми можна дізнатися, які з штрафів сплачено, а які прострочені.

Остаточно розвіяти будь-які сумніви з приводу неоплачених штрафів допоможе додаток «Перевір борги» . Програма вміє перевіряти не тільки неоплачені штрафи ГИБДД, але і повідомляє відомості про заборгованість по рахунках за комунальні послуги. Правда, скористатися цим додатком зможуть тільки власники гаджетів, які працюють на платформі Windows.

велотранспорту Москви

Для городян, які використовують для пересування велосипед, створено програму «ВелоМосква» . У ньому зібрані дані про столичні велодоріжках, станціях оренди, парковках для велосипедів і інша корисна інформація.

Столиця без бар'єрів

Прокласти зручний маршрут по Москві для інвалідного візка допоможе інтернет-сервіс Barierov.net . На інтерактивній карті розміщена інформація про труднощі при пересуванні в різних місцях міста. Повідомлення про проблеми з доступністю і наявності пандусів залишають і перевіряють самі користувачі.

Не забули розробники і про столичних мам, які пересуваються по місту з дитячими колясками. В додатку «Мамнадзор» , Доступному для Android і Windows Phone , Для них створили інтерактивну карту. З її допомогою можна прокласти оптимальний міський маршрут. Крім того, на карті є інформація про найбільш відвідуваних мамами установах. Серед них - жіночі консультації, молочні кухні, дитячі поліклініки, стоматології, сади і ясла.

Metro4All - ще один додаток для маломобільних людей, доступне в Google Play . Автори створили карту московського метро, ​​на якій вказали можливі перешкоди в столичній підземці: сходи, ескалатори та інше. Додаток дозволить розрахувати оптимальний маршрут між станціями, дізнатися час у дорозі, заздалегідь визначити виходи з метро, ​​користуючись детальною інформацією про ліфти, пандусах і довжині сходів.

цифровий щоденник

Kidradar для Android і iOS - додаток для мам і тат столиці, які хочуть стежити за успішністю своєї дитини. У програмі можна не лише дізнатися шкільні оцінки, а й отримувати повідомлення про проході і харчуванні дитини по електронній карті.

Батькам, які ще тільки вибирають для своїх дітей школу або дитячий сад, можна звернути увагу на додаток «Школи та садочки Москви» для Windows Phone. З його допомогою можна знайти найповнішу інформацію про всі освітні установи міста: школах, дитячих садах, гімназіях, ліцеях.

На допомогу бажаючим виростити чемпіонів радимо додаток «Басейни Москви» , Що працює на iOS. Програма допоможе не тільки дізнатися, де найкраще проплисти стометрівку, але і підібрати безкоштовні заняття для дітей з плавання.

Найкраще місце для життя в мегаполісі

Вибрати найкраще місце для життя в столиці з урахуванням численних факторів допоможе пошуковик Plandex. Додаток дозволяє підбирати об'єкти нерухомості за різними характеристиками міського середовища: актуальних даних екомоніторингу, транспортної доступності, інфраструктури для дітей, культурним, медичним і спортивним об'єктам. Актуальний каталог проекту містить дані по більш ніж 1400 новобудов Москви і Московської області.

Для аналізу використовуються датасета порталу відкритих даних Уряду Москви і Московської області, а також відомості Федеральної служби державної статистики та популярних картографічних сервісів.

Для аналізу використовуються датасета порталу відкритих даних Уряду Москви і Московської області, а також відомості Федеральної служби державної статистики та популярних картографічних сервісів

Путівник для гурманів

Гурманам можна звернути увагу на додаток «Плов готовий» . Воно підкаже кращі ресторани східної кухні Москви, де готують узбецькі, татарські, кавказькі та грузинські страви.

Переконатися, що алкоголем в кафе і ресторанах міста торгують без порушень закону, допоможе Windows-додаток «Хто торгує спиртним легально?» . Програма використовує перелік виданих ліцензій на продаж алкоголю і відображає на міській карті закладу, які мають необхідні дозволи із зазначенням терміну їх дії.

Зорієнтуватися в незнайомому місці міста, продумати подальший маршрут і навіть організувати самостійну екскурсію по найбільш цікавих місцях Москви дозволить аудіогід Toozla . За допомогою інтерактивної карти і сканера QR-кодів можна легко знайти довідкову інформацію про цікавить столичної пам'ятки, а також прослухати аудіоекскурсію за обраним міським маршрутом.

Тим, хто пішов шляхом може виявитися в скрутному становищі, прийдуть на виручку Open WC для iOS і WC Seeker для Windows Phone - вузькоспеціалізовані програми, які вкажуть найближчий громадський туалет.

Тим, хто пішов шляхом може виявитися в скрутному становищі, прийдуть на виручку   Open WC для iOS   і   WC Seeker для Windows Phone   - вузькоспеціалізовані програми, які вкажуть найближчий громадський туалет

Турбота про здоров'я і чисте повітря

Хочете купити таблетки від головного болю або ліки від кашлю, але не знаєте, де знаходиться аптека? додаток «Аптеки Москви» знайде і покаже на карті аптеки поруч з вами.

Бути в курсі якості повітря в будь-якій точці столиці допоможе додаток «Екомонітор» для Android і iOS .

А для людей, які страждають від алергії на пилок рослин, незамінним стане сервіс «Пилок Club» . З його допомогою можна відстежувати рівень ризику найактивніших алергенів, отримувати коментарі експертів, оцінювати самопочуття, порівнюючи його зі станом інших користувачів. У додатку можна подивитися прогноз на наступний тиждень або вивчити архів за останні дні.

У додатку можна подивитися прогноз на наступний тиждень або вивчити архів за останні дні