Реклама
Реклама
Реклама

Пожежний проїзд: ширина, норми і вимоги до будівель

  1. призначення
  2. норми
  3. Ширина

Для забезпечення безпеки мешканців багатоквартирних, а в великих містах, мегаполісах, таких як Москва з Санкт-Петербургом, ще й висотних будинках; працівників, співробітників підприємств / організацій, численних відвідувачів, які перебувають в багатоповерхових будівлях громадського призначення - офісних, торгових, ділових, розважальних, адміністративних центрах, можливість безперешкодного під'їзду до них спецтехніки пожежних підрозділів МНС Росії вкрай затребувана.

Залежно від конкретної ситуації, не менш важлива, буквально життєво необхідна, як і правильно організована, технічно забезпечена автоматичними системами оповіщення безпечна евакуація , наявність повітряно-пінних , вуглекислотних або порошкових вогнегасників , Справність, укомплектованість ПК, працездатність АПС і АУПТ .

Вільні шляху проходження людей - не захаращені старими меблями, купами непотрібних документації коридори, сходові клітини запасних виходів, незакриті на навісні / врізні замки дверей; ключі від яких є невідомо де.

призначення

Для забезпечення безпеки мешканців багатоквартирних, а в великих містах, мегаполісах, таких як Москва з Санкт-Петербургом, ще й висотних будинках;  працівників, співробітників підприємств / організацій, численних відвідувачів, які перебувають в багатоповерхових будівлях громадського призначення - офісних, торгових, ділових, розважальних, адміністративних центрах, можливість безперешкодного під'їзду до них спецтехніки пожежних підрозділів МНС Росії вкрай затребувана

Знак "Пожежний проїзд"

Говорячи про багатоквартирних, висотних будинках, багатоповерхових громадських будівлях, не слід забувати і про приватному житловому секторі як в межах великих населених пунктів, так за містом в численних селищах.

Особливо в дачних кооперативах, садово-городніх товариств, в селах, районних центрах, де наявність під'їзду до будівель, будов приватних дворів для спеціальної автотехніки, що стоїть на озброєнні підрозділів МНС Росії; а також ширина пожежного проїзду в умовах, як правило, обмеженої, часто хаотичною, самовільної забудови; не менш важливі, ніж наявність протипожежних розривів, уберігають власників від швидкого, а при наявності сильних поривів вітру стрімкого, часто ураганного поширення вогню по всій території населеного пункту, дачного селища.

Сказати, що проблема ця нова, не можна. Адже ще з часів Петра Великого і до цього, начебто освіченого, часу; існуючі на поточний історичний період органи влади зі змінним успіхом, частіше міцним батогом, ніж м'яким пряником, він напучував власників нерухомого майна про необхідність будуватися, дотримуючись протипожежні розриви , Забезпечуючи пожежний проїзд.

Адже він потрібен не тільки для можливості в будь-який час доби спецтехніки підрозділів МНС Росії впритул дістатися до будівель, споруд для подачі стволів на гасіння, організації негайної розвідки обстановки, що склалася, екстреної евакуації людей.

Проїзд для пожежної машини, а під цим узагальненою назвою розуміється вся спецтехніка, призначена як для безпосереднього гасіння, його технічного забезпечення - зв'язку, освітлення, управління, насосних станцій для перекачування води в разі необхідності; так і аварійно-рятувальної техніки для безпечної висотної евакуації людей з поверхів палаючого, задимленої будівлі, будь то житловий багатоквартирний будинок або офісний центр - механічних сходів, колінчастих / телескопічних підйомників на базі автомобілів, необхідний:

Знак Пожежний проїзд встановлений в дворі будинку

  • Для можливості установки пожежних автомобілів на гідрант для тривалої безперебійної подачі води для гасіння пожежі.
  • Установки підйомної рятувальної техніки в надійному стійкому стані на рівному майданчику з твердим покриттям, призначеної для цих цілей.
  • Проїзду, вільного розвороту, виїзду, пов'язаного із заміною / ротацією спеціальної техніки в ході гасіння пожежі в залежності від ситуації, що, часто змінюється.

Треба сказати, що проблеми нормального, вільного проїзду пожежних автомобілів в більшій мірі стосуються житлової та суспільно-адміністративної забудови будь-яких постійно або сезонно населених пунктів - від мегаполісів до дачних селищ.

На території промислових підприємств, де в більшості випадків як і раніше встановлено єдиноначальність і жорстка структура управління від директора до начальника зміни, бригадира, старшого оператора, є так чи інакше відповідальні, часто матеріально, особи; там ситуація з вмістом пожежних проїздів і під'їздів до будівель цехів, складів, технологічних установок, закладених, створених за планом, йде цілком нормально. Їх не забудовують, що не перегороджують, найчастіше навіть не захаращують, що не може не радувати.

норми

Казенна, вже не викликає належного ефекту, фраза про те, що вимоги безпеки, в тому числі пожежної, образно кажучи, написані кров'ю самих жертв, які не виконують, що не дотримували їх випадково або через недбалість, безладного, байдужого ставлення до будь-яких обмежень власного «Я»; в даному випадку не застосовується до більшості ситуацій, пов'язаних з пожежним проїздом до палаючих будівель, споруд.

Як правило, коли пожежні підрозділи не можуть виконувати свої обов'язки по установці автомобілів на гідранти, розгортати необхідні дії по екстреної евакуації людей з вікон будівлі, заповненого отруйними продуктами процесу горіння, в якому знаходиться осередок вогню, і триває його стрімке поширення, то винні в цьому зазвичай інші люди:

  • Проектувальники, які обожнюють вести так звану точкову забудову «старих» мікрорайонів, реконструкцію будівель з розширенням їх габаритів через різних прибудов, пристрої / установки раніше не передбачених малих архітектурних форм, дитячих / спортивних майданчиків. І все це без урахування існуючих пожежних розривів, проїздів, майданчиків для розвороту, установки спеціальної техніки.
  • Працівники місцевих адміністрацій, направо і наліво видають дозволи / погодження про можливість установки / будівництва так потрібних населенню в крокової доступності кіосків, палаток, павільйонів по роздрібній торгівлі щодня необхідних товарів, включаючи фальсифікований алкоголь типу «глід де люкс». А то, що ці споруди тимчасового або капітального характеру дуже часто значно зменшують ширину пожежного проїзду, під'їзду до розташованих неподалік будинків, або роблять рух по ньому зовсім не можливим справою, так хто про це знає, пам'ятає в щоденних невсипущих турботах про електорат.
  • Чи не думають ні про кого, крім себе і своїх тимчасових інтересів, мешканці будинку, співробітники, черговий персонал, численні відвідувачі палаючої будівлі, припаркованих особисті автомобілі по незнищенною, нахабною звичкою так, що, як то кажуть, не пройти - не проїхав вже нікому.

Раніше необхідність забезпечення проходів, проїздів до будівель / споруд, будівель в частині забезпечення ПБ регламентувала ст. 67 ФЗ № 123 від 22.07. 2008. Багато фахівців, які вважають себе експертами пожежної справи з наполегливістю, гідною кращого застосування, продовжують цитувати її вимоги. Але, ось у чому проблема - дана стаття «Технічного регламенту щодо вимог ПБ» скасовано ще з 12.07.2012. Ось такий казус трапився.

У чому причини такого рішення автору статті не доводили, а зрозуміти мотиви йому не вдалося.

Пожежний проїзд (агітація)

На щастя, хоч в ст. 90 цього ж закону, що регламентує забезпечення діяльності підрозділів МНС, залишилося нехай і декларативне положення про те, що для будівель / споруд має бути забезпечене пристрій:

  • Пожежних проїздів / під'їзних шляхів для пожежної техніки, які повинні бути спеціально виконаними для цих цілей або суміщеними; тобто, по-видимому, є існуючі проспекти, вулиці, провулки, а також дороги, розворотні майданчики, парковки всередині дворів житлової та громадської забудови міст, селищ.
  • Коштів підйому бійців пожежних підрозділів на покрівлю будівель / споруд. Треба думати, це мова йде про зовнішніх пожежних сходах.
  • Протипожежного водопроводу, сухотрубів і пожежних резервуарів (ємностей). Ну, хоч про пожежних гідрантах і водоймах там, де немає централізованої системи водопостачання не забули.

Правда, залишився скасованим давній, який пережив навіть перебудову, СНиП 2.07.01-89 *, знайомий всім співробітникам пожежної охорони, які займаються нормативно-технічною діяльністю, а також проектувальникам. У 2010 році, мабуть, за заслуги в справі забезпечення ПБ, його ще назвали СП 42.13330.2010 , Залишивши практично в незмінному вигляді. Тому до 2013 року він один і міг висувати вимоги щодо забезпечення пожежних проїздів до будівель / споруд у забудові міських і сільських поселень.

Осторонь не залишилися лише влади столиці, знають про проблеми в забудові, де з 1999 року такі вимоги існують в МГСН 1.01-99, також відомим як ТСН 30-304-2000 р Москви, який регламентує норми / правила проектування планування / забудови.

Лише в 2013 році з'явився новий документ, який встановлює жорсткі комплексні вимоги до обмеження розповсюдження пожежі на будь-яких об'єктах, що захищаються. це СП 4.13130.2013 , В ньому в розділі 8 досить докладно викладені вимоги того, як повинен бути спроектований, влаштований проїзд пожежної техніки до будівель на стадії проектування, будівництва, а також реконструкції.

Зокрема, він повинен бути забезпечений:

  • Уздовж всієї будівлі багатоквартирного житлового будинку з двох сторін, якщо його висота дорівнює або більше 28 м. На практиці, це стандартна 9-поверхова блок-секція, різні серії проектів якій побудовані в країні від Калінінграда до Владивостока.
  • З усіх боків, якщо це будівлі дитячого дошкільного закладу, лікарні, будинки для людей похилого віку / інвалідів або спальний корпус дитячого інтернату, а також середніх шкіл, гімназій, технічних і гуманітарних коледжів і училищ.
  • До цехам, складів, різних технологічних установок, резервуарів зберігання промислових підприємств: з одного боку будівлі / споруди, якщо їх ширина не перевищує 18 м; з двох - при ширині більше 18 м, а також якщо є незабудована внутрішня територія - двір.
  • З усіх боків, якщо будівля має загальну площу забудови більше 10 тис. Кв. м. або ширину більше 100 м.

Ширина

А також чітко визначена мінімальна необхідна ширина пожежного проїзду в залежності від висоти будівлі, споруди:

  • Якщо менше 13 м, то 3,5 м.
  • Від 13 до 46 м - 4,2 м.
  • Вище 46 м - не менше 6 м.

Не забуті і традиційні порушники вимог обов'язкової наявності пожежного проїзду. Так, на території будь-якого заміського селища, що об'єднує любителів роботи в городі, саду або відпочинку на дачі, ширина всіх (!) Вулиць зобов'язана бути не менше 7 м, а проїздів - 3,5 м; що дозволить пожежним підрозділам безперешкодно і швидко дістатися до будь-якого будинку, будівлі на кожній дільниці, приступити до гасіння.