Реклама
Реклама
Реклама

Джинси в СРСР

Де можна було купити джинси в СРСР?

Купити в наш час пару модних брюк не складає абсолютно ніяких труднощів. Просто величезна кількість магазинів пропонує купити джинси оптом і в роздріб. Однак кілька десятків років тому ситуація була зовсім інша.

Вперше радянські люди побачили закордонні штани під час Фестивалю молоді та студентів. Він проходив в столиці в 1957 році. І з цього моменту мріяти про них стали мільйони громадян нашої неосяжної країни. Але в той час джинси вважалися атрибутом західного буржуазного світу, тому купити їх можна було тільки на чорному ринку і за величезні гроші. Джинси стали предметом спекуляції. З'явилися так звані «фарцовщики» - нелегальні торговці модних і рідкісних речей. Вони купували їх у моряків, артистів або спортсменів, які виїжджали за кордон і провозили їх назад, надягаючи на себе кілька пар. Фірмові штани можна було придбати за 180-200 рублів, при тому що середня зарплата рядового робітника в той час становила 140 рублів. Але і це не зупиняло. Молодь, яка бажає виглядати стильно і модно, місяцями збирала гроші, щоб в результаті купити бажані штани з деніму. Таких людей називали «стилягами», і суспільство їх всіляко засуджується і засуджувало.

Таких людей називали «стилягами», і суспільство їх всіляко засуджується і засуджувало

Ситуація трохи змінилася після Олімпіади-80. На Калінінської швейній фабриці відкрилося перше виробництво джинсів, називалися вони «Твер». Звичайно, на імпортний аналог ці штани мало чим були схожі. Вони випускалися з індійської тканини, джинси з неї виходили неймовірно жорсткими, некомфортними і зовсім не практичними. Швидкість пошиття була неймовірною. Одну пару джинсів вдавалося пошити за 20-25 хвилин, а в день 70 робітниць фабрики встигали виробляти близько 2400 штук модних брюк.

Численні магазини в Москві, Новосибірську, на Далекому Сході і Крайній Півночі купували джинси оптом на Калінінської фабриці. У них ходили міністри, «стиляги» і жінки, не дивлячись на те, що моделі вироблялися тільки для чоловіків.

Деякі «умільці» відпорювати з штанів етикетку зі словом «Твер» і пришивали на її місце заокеанський лейбл. Згодом така пара штанів продавалася на ринку в 2 рази дорожче.

Крім цього, з'явилася маса нелегальних цехів, де величезними партіями відшиваються джинси зовні дуже схожі на закордонні. Лейбли і етикетки робилися там же за допомогою преса. Коштували вони близько 120 рублів. Деякі громадяни свідомо купували їх, усвідомлюючи, що це підробка, але підробка якісна.

На щастя, розпад СРСР поклав край цьому нелегальному бізнесі, і сьогодні джинси оптом і в роздріб можна купити в будь-якому місті нашої країни і за цілком прийнятні гроші.

Де можна було купити джинси в СРСР?