Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування однокімнатної квартири. Всі нюанси.

  1. 1.Перепланіровка однокімнатної квартири в двокімнатну.
  2. 1.1. Перепланування однушки в двушку за рахунок перенесення кухні.
  3. 1.2. Перепланування з 1-кімнатної в 2-кімнатну з поділом кімнати на дві.
  4. 2. Перепланування однокімнатної квартири зі зміною мокрих зон.
  5. 3. Перепланування 1-кімнатної квартири з перебудовою балкона.
  6. Приклади, варіанти і ідеї перепланування однокімнатної квартири.
  7. Перепланування однокімнатної квартири 30 кв м.
  8. Перепланування П-44- однокімнатна квартира.
  9. Перепланування з 1-кімнатної в 2-кімнатну.
  10. Перепланування 1-кімнатної квартири - 55 метрів.
  11. Перепланування П-46- Однокімнатна квартира.
  12. Перепланування однокімнатної квартири - 40 кв м.
  13. Дозвіл на перепланування однокімнатної квартири.

У цій статті ми розглянемо нюанси оформлення перепланування 1-кімнатних квартир, наведемо приклади та ідеї перепланування однокімнатних квартир, а також окремо розглянемо найбільш частий випадок перебудови, а саме перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну. Сподіваємося, наведена інформація і витяги з законів будуть для Вас корисні.

1.Перепланіровка однокімнатної квартири в двокімнатну.

Переробка однушки в двушку - один із способів поліпшити свої житлові умови. Більшість 1-кімнатних квартир мають невелику площу, так що в них далеко не завжди вдається здійснити таке перепланування, однак деякі варіанти перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну все-таки існують.

Саме про них ми і поговоримо нижче.

1.1. Перепланування однушки в двушку за рахунок перенесення кухні.

Найпростіший спосіб збільшити кількість житлових приміщень-це перенести кухню, а на її місці влаштувати, наприклад, спальню. Нижче наведено приклад такої узгодженої перепланування:

Нижче наведено приклад такої узгодженої перепланування:

Перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну з переміщенням кухні. План до ремонту.

План до ремонту

Перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну з переміщенням кухні. План після ремонту.

Дуже детально всі нюанси по переміщенню кухні і вимоги ми розглянули в окремій статті . З неї Ви дізнаєтесь яким чином можна законно виконати таке перенесення кухні і збільшити кількість житлових кімнат. Тут наведемо лише відмінні риси такого перебудови, які характерні саме для 1-кімнатних квартир.

Як Ви дізнаєтеся з рекомендованої статті, по-перше, переміщати кухонне обладнання дозволяється тільки на площі нежитлових приміщень, а, по-друге, площа нової кухні-ніші на нежитловий території не повинна бути менше п'яти квадратних метрів. Тут і полягає головна заковика для здійснення такого перепланування в 1-кімнатній квартирі. Добре, якщо в ній передбачена комора (найчастіше в сучасних новобудовах), яка ідеально підходить для переміщення в неї кухні, але в більшості однокімнатних квартир єдиним нежитловим приміщенням є коридор. І якщо його площа менше 5 кв.м., що буває досить часто, то перемістити кухню не вийде. Крім описаного вище обмеження існує і ще один: згідно з пунктом 3.9 СанПіН 2.1.2.2645-10 не можна робити вихід із санвузла безпосередньо в кухню. В однокімнатних квартирах це стає істотним обмеженням. Тут вихід з туалету часто здійснюється в єдине нежитлове приміщення куди можна перемістити кухню, тобто в коридор. Так що перемістити кухню в коридор таким чином, щоб в неї не вийшов вихід із санвузла, вдається не у всіх однокімнатних квартирах. Переміщати ж кухонне обладнання на житлові площі дозволено тільки в тому випадку, якщо поверхом нижче в будівлі знаходяться не квартири, а нежитлові приміщення.

Слід також зазначити, що звільнилася від кухні кімнату офіційно не можна робити житлової, так як розміщення житлових приміщень під кухнею сусідів зверху заборонено. Для узгодження нову кімнату називають кабінетом, тобто нежитловим приміщенням, і юридично за всіма документом дане приміщення буде проходити, як нежитлове.

За фактом же там можна зробити житлову кімнату, в тому числі спальню, так як меблі ніяк не відбивається на відповідних планах БТІ квартири. Офіційно назвати колишнє приміщення кухні житловим можливо лише для тих квартир, що розташовані на останньому поверсі будівлі, тобто над кімнатою, таким чином, не опиниться кухні сусідів.

1.2. Перепланування з 1-кімнатної в 2-кімнатну з поділом кімнати на дві.

У плануваннях деяких однокімнатних квартир присутній кімната з двома вікнами. Якщо дозволяє площа, то більшу кімнату поділяють на два окремих житлових приміщення з власним вікном в кожному. Нижче наведена така узгоджена перепланування 1-кімнатної квартири в двокімнатну:

Нижче наведена така узгоджена перепланування 1-кімнатної квартири в двокімнатну:

Перепланування однушки в двушку з поділом кімнати. План до ремонту.

План до ремонту

Перепланування однушки в двушку з поділом кімнати. План після ремонту.

Можна розділити велику кімнату на два окремих приміщення навіть, якщо в ній присутній тільки одне вікно. Тільки в цьому випадку, одне з таких приміщень виявиться без вікна і назвати його житловим офіційно не вийде через відсутність природного освітлення. За документами його доведеться проводити підсобним приміщенням, але за фактом там цілком можна влаштувати спальню.

2. Перепланування однокімнатної квартири зі зміною мокрих зон.

Всі можливі нюанси по розширенню і переносу мокрих зон ми розглянули в даній статті .

Якщо Ви плануєте якось змінювати габарити мокрих зон в своїй квартирі, то Вам буде дуже корисно її прочитати. По-перше, санвузли, як і кухні, заборонено збільшувати або переносити на житлові площі. Це дозволяється здійснювати тільки за рахунок нежитлових приміщень. Також, в першому пункті даної статті ми вже говорили про те, що заборонено робити вихід з туалету в кухню. Заборонено його здійснювати і в житлові кімнати. При розробці нового планування треба неодмінно це пам'ятати і передбачити під вихід з туалету спеціальний коридор.

При розробці нового планування треба неодмінно це пам'ятати і передбачити під вихід з туалету спеціальний коридор

3. Перепланування 1-кімнатної квартири з перебудовою балкона.

Часто при ремонті квартири господарі замислюються про ліквідацію віконно-дверного заповнення між балконом і внутрішнім приміщенням, тобто про їх об'єднання. Дане питання ми також дуже докладно розглядали тут .

Для такого перебудови існує маса законодавчих вимог, з якими ми обов'язково радимо ознайомитися, перейшовши за наведеною вище посиланням, якщо Ви плануєте приєднати балкон. Тут же відзначимо лише головний заборона: поєднувати холодні балкони з будь-якими внутрішніми опалювальними кімнатами заборонено. Їх обов'язково потрібно розділяти дверима або віконно-дверних заповненням.

Щоб уникнути інших порушень при здійсненні ремонту однокімнатної квартири радимо Вам почитати ще й статтю про те, що можна, а що не можна робити при переплануванні квартири .

У класифікації за площами найбільш часто зустрічається перепланування однокімнатної квартири 40 кв.м., 55 кв.м. для новобудов і сучасних будинків, і перепланування однокімнатної квартири 30 кв.м. , 33кв.м. для старих будинків: хрущовок і сталинок . У сучасних будинках дуже популярні квартири-студії. Однак зробити квартиру-студію з однокімнатної квартири в старому будинку навряд чи вдасться. Більшість таких будинків мають газифіковані кухні, а вони повинні бути ізольовані від інших житлових приміщень згідно з пунктами 10.16 та 10.17 Дод. №1 до Постанови Уряду Москви № 508.

Приклади, варіанти і ідеї перепланування однокімнатної квартири.

У закінченні статті ми вирішили навести приклади і варіанти перепланування 1-кімнатної квартири, які були успішно узгоджені. Для цього ми викладаємо узгоджені плани перепланування однокімнатної квартири. Для кожного випадку приведений план квартири до перепланування і план квартири після перепланіровкі.Надеемся, що вони підкажуть будь-яку ідею для Вашої перепланування 1-кімнатної квартири в законних межах.

Перепланування однокімнатної квартири 30 кв м.

Перепланування однокімнатної квартири 30 кв м

У зазначеному прикладі приведена дуже популярна перепланування однушки невеликій площі в старих будинках: мокру зони збільшив на коридор, а прохід в кухню здійснили через житлову кімнату. Таким чином, вдалося зробити значно просторіше санвузол, а також збільшити простір кухні за рахунок її з'єднання з кімнатою. Найчастіше такий тип актуальний, коли здійснюється перепланування однокімнатної хрущовки .

Перепланування П-44- однокімнатна квартира.

Перепланування П-44- однокімнатна квартира

На ілюстраціях вище приведена узгоджена перепланування однокімнатної квартири в серії будинку П-44. Сама планування змінилася незначно: був трохи висунутий в коридор суміщений санвузол, а також прибраний цокольний блок при виході на балкон. Балкон ізолювали від кімнати розсувними дверима з двокамерного склопакета, так що ніякі норми не порушені.

Перепланування з 1-кімнатної в 2-кімнатну.

Перепланування з 1-кімнатної в 2-кімнатну

Один із вдалих прикладів перепланування з переміщенням кухні на місце коридору. Таким чином, вдалося і звільнити додаткову кімнату, і зробити цілком зручне місце приготування їжі. При цьому площа кухні відповідає нормам, присутній її природне освітлення через дверний проріз в кімнаті, вихід із санвузла здійснюється в коридор. При перенесенні кухонного обладнання довелося скористатися каналізаційним насосом для відведення води в каналізаційний стояк.

Перепланування 1-кімнатної квартири - 55 метрів.

Перепланування 1-кімнатної квартири - 55 метрів

Ще один приклад перепланування просторій однушки в двушку. Всі необхідні вимоги по переміщенню кухні дотримані: і освітленість, і площа, і вхід в санвузол. Вийшла цілком повноцінна двокімнатна квартира.

Перепланування П-46- Однокімнатна квартира.

Перепланування П-46- Однокімнатна квартира

Ні малюнку зверху наведено лист типового проекту перепланування 1-кімнатної квартири в панельному будинку серії П-46. Незважаючи на те, що квартира невелика, в середині неї проходить несуча стіна. Тому для пристрою проходу на кухню з кімнати зі збільшенням санвузла на коридор доведеться робити отвір в несучій стіні з виконанням відповідного посилення.

Перепланування однокімнатної квартири - 40 кв м.

Перепланування однокімнатної квартири - 40 кв м

В результаті даного ремонту були зроблені незначні зміни в плануванні квартири , А саме демонтували підвіконні простір при виході на балкон і пересунули електричну плиту в габаритах кухні.

Дозвіл на перепланування однокімнатної квартири.

Дозвіл на перепланування однокімнатної квартири

З цією статтею читають