Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну

  1. Закон дозволяє, закон забороняє ...
  2. Список необхідних документів
  3. Однокімнатна квартира поліпшеного планування
  4. Як збільшити площу малогабаритної однокімнатної квартири?
  5. Природний і штучне світло
  6. Як візуально розширити приміщення
  7. Фото квартир після перепланування

Однокімнатна квартира влаштовує власників лише на деякий час Однокімнатна квартира влаштовує власників лише на деякий час. А потім неминуче виникає потреба в збільшенні житлової площі. І, дійсно, в умовах «однушки» сімейний побут організувати неймовірно складно.

Однак поспішати втілювати в життя цю «революційну» ідею не варто. Є в цій гарному задумі підводні камені, які обійти вдається небагатьом. І перша проблема - вимоги законодавства.

Закон дозволяє, закон забороняє ...

Без консультацій з професіоналами тут не обійтися, і зробити це треба ще до початку перепланіровочних робіт Без консультацій з професіоналами тут не обійтися, і зробити це треба ще до початку перепланіровочних робіт. Справа в тому, що кожен проект індивідуальний, адже ми живемо в будинках не однакових серій, роки побудови також різні. Тому розглядати потрібно кожен варіант окремо.

  • Поділ кімнати на дві частини. Хороша ідея. Але для її здійснення потрібно, щоб розмір кімнати був не менше 17 - 18 квадратних метрів, тоді в результаті ви отримаєте два пристойних приміщення. Одне з них - на жаль! - буде без вікна. Ну що ж, для спальні годиться. Зате тепер ви власник повноцінної квартири з двома кімнатами, кухнею, коридором, роздільним санвузлом. Такий варіант закон не коментує, тобто ви можете приступати до ремонту.
  • А ось інший варіант може викликати ускладнення, хоча саме його вважають за краще вибрати молоді сім'ї. Йдеться про об'єднання частини кімнати і кухні в єдину кухню-їдальню. Частина, що залишилася кімнати за цим проектом перетворюється в окреме приміщення. Це, звичайно, можливо, якщо стіна, що розділяє кімнату і кухню, не є несучою. Якщо ж вона така, то отримати дозвіл на її знесення буде не просто. Правда, існує така закономірність: навіть отвір в несучій стіні найчастіше дозволяють робити тільки мешканцям верхніх поверхів. У кращому випадку вам дозволять зробити в ній отвір певного розміру, з умовою, що ви цей отвір підсилите. Крім того, закон надає кімнаті статус житлової, якщо її площа буде не менше 9 квадратних метрів, і вона має природне освітлення. Але найголовніше, що забороняє закон, полягає ось у чому: якщо ваша кухня обладнана газовою плитою, то ідея збільшити кухню або об'єднати її з частиною кімнати стає майже нездійсненною. При електричній плиті, як правило, дозвіл отримати легше.
  • Іноді виникає у власників «одиничок» оригінальна думка зробити свою квартиру двокімнатній за рахунок перенесення кухні в коридор, а приміщення кухні перетворити в житлову кімнату. Від такого плану краще відмовитися відразу, так як законодавство вважає, що така перепланування порушує санітарні вимоги: та ж сама проблема з газовою плитою і відсутність природного світла.
  • Не вдасться також отримати дозвіл на перепланування, якщо вона передбачає перенесення так званих «мокрих» зон (кухонь, санвузлів) в житлові приміщення. Може бути, це буде дозволено тільки мешканцям квартир першого поверху.

Список необхідних документів

Узгодження перепланування - це складний процес, який представляє собою захист підготовленої вами проектної документації в державних інстанціях. Процес досить складний і вимагає специфічних знань і досвіду. Звернення до фахівців прискорить процес, але обійдеться дорожче. Тут вибір за власником житла. Отже, пакет необхідних документів:

  1. Довідка БТІ (Бюро технічної інвентаризації) - не старше одного року.
  2. Проект перепланування квартири, підготовлений компанією, що має ліцензію на даний вид діяльності.
  3. Технічний висновок і можливості відповідної перепланування.
  4. Позитивний висновок СЕС (ТУ ТО Росспоживнагляду) про можливість перепланування квартири.
  5. Позитивний висновок ГУ МНС Росії (пожежники) про можливість перепланування.
  6. Позитивний висновок авторів проекту будинку (або спеціально уповноваженої архітектурної організації) про можливість перепланування квартири.
  7. Узгодження перепланування приміщення з балансоутримувачем вашого будинку (ТСЖ, ДЕЗ).
  8. Копія свідоцтва про право власності на приміщення (обов'язково нотаріально завірена).
  9. Виписка з будинкової книги (отримують в паспортному столі житлово-експлуатаційної контори).
  10. Згода власників сусідніх приміщень або страховий поліс, що страхує від ризику заподіяння шкоди прилеглих приміщень (поліс цивільної відповідальності власника нерухомості).
  11. Договір на здійснення технічного нагляду за будівельними роботами (повинен бути укладений з організацією, що має відповідну ліцензію).

Самостійна підготовка цього пакета документів займе тривалий час, але ці зусилля варті того, оскільки після цього ваша нерухомість з усіма переробками набуде статусу «законною». Це дозволить вам вільно розпоряджатися нею на свій розсуд.

Однокімнатна квартира поліпшеного планування

Зазвичай їх площа становить від 40 до 50 і навіть іноді до 60 квадратних метрів Зазвичай їх площа становить від 40 до 50 і навіть іноді до 60 квадратних метрів. Є де розгулятися фантазії! Зовсім не важко перетворити таке житло в двокімнатну квартиру, якщо кухню перенести в більш темну частину приміщення, а ближче до вікна розташувати вітальню. У підсумку ви отримаєте багатофункціональну студію і спальню.

В сучасних однокімнатних квартирах часто є комори або гардеробні кімнати. Багато новосели відразу об'єднують їх з іншою частиною квартири, і перетворюють в зону кухні або їдальні.

Ще одна можливість перепланування однокімнатної квартири - велика лоджія. Якщо її утеплити, встановити розсувні перегородки, то лоджія перетвориться, наприклад, в кабінет. До речі, можна і не ставити перегородки, а просто зберегти частину підвіконня в якості барной стійки. Єдине, що при цьому варіанті не дозволено - перенесення на лоджію батарей опалення. У підсумку, замість однієї кімнати сім'я отримує окрему спальню і студію з кухнею-вітальні.

До речі, при максимально великої площі однокімнатної квартири її можна перетворити навіть у трикімнатну.

Як збільшити площу малогабаритної однокімнатної квартири?

Це завдання доведеться вирішувати за допомогою не тільки просторових, а й декораторських прийомів Це завдання доведеться вирішувати за допомогою не тільки просторових, а й декораторських прийомів. Наприклад, є перевірені способи розділення кімнати на дві зони.

  1. Ви задумали розділити кімнату на дві частини, щоб отримати вітальню і спальню. З огляду на, що у вашій кімнаті всього одне вікно, і воно виявиться, наприклад, в спальні, в верхній частині перегородки можна зробити вікно. Таким чином, і в вітальню потраплятиме природне світло.
  2. Ділимо кімнату шафою-купе
    Це найбільш раціональний спосіб перепланувати невелику однокімнатну квартиру. Шафа - купе встановлюємо поперек кімнати, при цьому залишаємо прохід. В результаті отримуємо не тільки дві ізольовані кімнати, але і багатофункціональний шафа, в якому можна зберігати безліч різних речей. У таку перегородку можна вмонтувати двері. Крім того, якщо добре обдумати конструкцію шафи, він може бути двостороннім.
  3. Шафа - стелаж як перегородка
    Для поділу кімнати можна використовувати і робочі стелажі. Вони можуть бути відкритими або закритими, це залежить від того, як ви маєте намір ізолювати кімнати. У вашій квартирі з'явилися спальня і вітальня. Можливо, не вистачить місця для шафи, який стояв колись в єдиній кімнаті. Його цілком можна перенести в передпокій. А квіти, книги, іграшки розташувати на етажерці або маленькому стелажі.
  4. Варіант перегородки - декоративна ніша
    Вона може бути зроблена з гіпсокартонних або фанерних плит, між якими прокладено звукоізоляційний матеріал. Входом в кімнату послужить двері або розсувні перегородка. Зовні все це нагадує справжню стіну.
    Якщо за справу візьметься професіонал, то він здатний перетворити таку перегородку в справжній витвір мистецтва - з вузькими вікнами під стелею або з нішами для бібліотечки. Дуже красиво виглядають в такий декоративної ніші кілька рядів склоблоків, які дають відчуття, що в кімнату падає природне світло.
  5. Кухня - багатофункціональне приміщення
    У будь-якій квартирі на кухні є вікно, тому її цілком можна розділити на дві зони, якщо дозволяє площа. Наприклад, облаштувати кухню-вітальню. Для цього доведеться подумати, як раціонально використовувати кожен сантиметр. Наприклад, шафи займуть стіну до самої стелі, холодильник бажано зробити вбудованим. Можна організувати зручне робоче місце для господині, якщо продовжити стільницю до вікна. Тут знайдеться місце і для диванчика, і для розкладного обіднього столу.
  6. Поєднуємо кухню з вітальні
    Це найскладніший варіант з усіх можливих. Як вже говорилося, стіну між кімнатою і кухнею ви можете знести, якщо вона не є несучою. Припустимо, ви отримали дозвіл на цю операцію. Кімнату ділите на дві частини, одна з них об'єднується з кухнею і набуває статусу кухні-вітальні. Друга половина кімнати - ваша спальня.

Природний і штучне світло

А як бути з проблемою освітлення темної кімнати А як бути з проблемою освітлення темної кімнати? Її можна вирішити двома шляхами.

Перший - зробити висоту перегородки не до самої стелі, і тоді природне світло потраплятиме в приміщення. Є одне «але» - звукоізоляція практично буде відсутня.

Другий спосіб - в перегородці, поряд з шафою і дверима, передбачити вікно, яке не буде пропускати шум. І, звичайно, доведеться повозитися з електропроводкою, щоб організувати в кімнаті систему штучного освітлення. Красиво виглядає таке приміщення, обладнане не тільки люстрою, а й точковими або карнизними світильниками, торшерами, бра.

Як візуально розширити приміщення

Малогабаритна квартира не залишає особливого вибору: кімнати будуть зовсім невеликі при будь-якому варіанті перепланування. Можна їх розширити за рахунок рівного стелі, світлих шпалер і штор, розсувних дверей, достатку дзеркал, правильно розташованих світильників.

І друге. Квартира вам здасться світліше і просторіше, якщо ви знайдете в собі сили позбутися непотрібних речей, від зайвих меблів.

Фото квартир після перепланування

Як бачите, існує чимало способів, щоб перетворити однокімнатну квартиру в двокімнатну. Як це виглядає в реальному форматі, ви можете подивитися на фото, які ми для вас підібрали.

Як збільшити площу малогабаритної однокімнатної квартири?