Реклама
Реклама
Реклама

Перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну: правила і варіанти

  1. Правила перепланування
  2. Відео: проект перепланування однокімнатної квартири

Перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну принципово можлива тільки в тому випадку, якщо кімната має досить велику площу. Приміщення маленької або середньої величини ділити на дві крихітні клітки абсолютно доцільно. Перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну принципово можлива тільки в тому випадку, якщо кімната має досить велику площу

Перепланування однокімнатної квартири в двокімнатну

Крім цього, потрібно враховувати і те умова, що кожна з вийшов в результаті реконструкції кімнат не може обійтися без хоча б одного вікна, так як вона повинна висвітлюватися природним світлом і якісно провітрюватися. Висновок напрошується сам по собі - такий поділ найчастіше стане можливим, якщо в кімнаті, яку піддається переплануванню, є кілька вікон.

Зміст статті

Правила перепланування

Починаючи глобальний ремонт, що включає в себе, крім усього іншого, і перепланування, необхідно заздалегідь ознайомитися з деякими заборонними або вимагають узгодження з певними організаціями моментами. Подібні процедури пов'язані з тим, що конструкція і комунікації кожного будинку розраховані певним чином, з обов'язковим урахуванням міцнісних якостей матеріалів і будівельних деталей, і змінивши в одній квартирі окремі елементи, можна серйозно нашкодити всій будові.

Отже, категорично заборонено проведення наступних робіт і зачіпання наступних конструктивних елементів будівлі:

  • Абсолютно «недоторканними» є зовнішні несучі стіни, які не дозволено демонтувати повністю або навіть частково.
  • Заборонено розширення ванною або туалетної кімнати за рахунок кухні або інших кімнат.
  • Аналогічна вимога діє і в протилежному напрямку - неприпустимо розширення кухонного приміщення за рахунок кімнат санвузла;
  • Виключається застосування планування, при якій буде перекритий доступ до загальних комунікацій.
  • З міркувань безпеки діє категоричну заборону на демонтаж або закриття вентиляційної системи в приміщеннях, де встановлені газові прилади.
  • У квартирах з автономним опаленням заборонено розміщення газового котла в житлових кімнатах - це часто трапляється при бажанні об'єднати кухню і вітальню.
  • Неприпустимий перенесення опалювальних батарей з кімнати на балкон або лоджію;
  • Господар житла не має права самостійного зміни місця розташування відведених газових труб і, тим більше, загальних стояків.
  • Не допускається ускладнення несучих конструкцій, наприклад, зведення внутрішніх додаткових стін або перегородок з такого матеріалу, як армовані бетонні плити;
  • Ніколи не варто планувати яку б то не було перепланування житлових будинках, офіційно визнаних аварійними.

Для того, щоб кардинально змінити планування квартири, якщо це не потрапляє під перераховані вище ситуації, потрібно отримання дозволу, яке може бути дано після всебічного узгодження з профільними організаціями. Такими змінами можуть бути:

  • Розширення площі кімнати за рахунок лоджій, шляхом їх об'єднання.
  • Узгоджені з відповідними газопостачальними організаціями і проводяться виключно їх фахівцями роботи по перенесенню газових магістралей і приладів.
  • Частковий демонтаж внутрішніх несучих стін, наприклад, пристрій в них дверних прорізів.
  • Конструктивні зміни структури і виду підлог (за винятком декоративного покриття).

Виходячи з з викладених причин, перед початком робіт обов'язково будуть необхідні наступні етапи підготовки:

  • Перше - складання власних «позначок» проекту майбутньої перепланування.
  • Цей чорновий варіант необхідно узгодити в місцевому архітектурному органі, де фахівці визначать, чи можливі в принципі відступу від стандартів, присутні в створеному господарем квартири проекті. Підсумком має стати готовий проект, заснований на професійних архітектурних розрахунках.
  • Потім йде подача пакету документів для узаконення проекту. Для цього знадобляться документи на право власності житла, технічний паспорт на квартиру, заяву від власника і вже узгоджений проект;
  • Тільки після того, як буде отримано офіційний дозвіл, можна проводити реконструкцію квартири. При цьому самовільні відхилення від узаконеного проекту категорично заборонені.

Потрібно сказати і про можливі негативні наслідки самовільного проведення робіт:

  • Перш за все, дуже велика ймовірність виникнення пошкоджень одного з елементів несучої конструкції, а згодом - навіть його обвалення.
  • Підвищується ризик виникнення аварійних або навіть катастрофічних ситуацій, пов'язаних з природним газом, водопостачанням тощо., Різко знижується рівень безпеки проживання не тільки в окремо взятій квартирі, але і у всьому будинку.
  • При виявленні незаконного перепланування, навіть якщо вона не привела до надзвичайних ситуацій, господареві житла загрожує дуже чималий в грошовому вираженні штраф.
  • Стають неможливими угоди з такою нерухомістю, так як все одно доведеться проходити всі інстанції з узаконення переробок або ж повертати квартиру в первинний стан.

Таким чином, все може закінчитися проведенням дорогого ремонту стін або перекриттів будинку. не тільки у власній квартирі, але і в квартирах сусідів або в загальних приміщеннях будинку.

Без погоджень можна проводити роботи, які ніяк не вплинуть на конструкцію споруди. Це може бути установка легких перегородок, скління і утеплення лоджій і балконів, зміна місця розташування сантехнічних елементів в межах ванної кімнати.

Відео: проект перепланування однокімнатної квартири

Варіанти перепланувань однокімнатної квартири

Отже, якщо бажання перепланувати квартиру на свій смак є, загальні обсяги робіт не переходять кордонів категоричних заборон, не лякає перспектива досить утомливих і витратних процедур проектування та узгодження, то варто розглянути можливі варіанти.

Якщо правильно скласти проект перепланування однокімнатної квартири і втілити його в життя, то можна отримати більш зручні та комфортні для всіх членів сім'ї приміщення.

Зазвичай питання про необхідність мати двокімнатну квартиру з'являється у міру зростання дитини, так як йому потрібне окреме від загальної кімнати простір для гри, занять і спокійного відпочинку. Приміщення для малюка має бути теплим, світлим, по можливості - максимально звукоізольованим і добре провітрюваним.

Однак, не потрібно забувати і про те, що для дорослих теж потрібно зручне приміщення. Так як одну кімнату звичайної квартири на три розділити при всьому бажанні не вийде, значить, доведеться загальну кімнату робити багатофункціональної, що включає в себе функції і вітальні, і спальні.

Іноді перепланувати малогабаритну квартиру можливо тільки зонуванням приміщення

В даному випадку показаний єдиний вариа нт дл я зовсім невеликої кімнати з одним вікном. Щоб зробити поділ більш закритим, схожим на окремі кімнати, можна використовувати розсувні перегородки.

Зона дитячої кімнати буде відокремлена не тільки перегородкою, а й більш високим рівнем підлоги, в товщі якого можна розмістити звукоізоляційний і утеплює.

У вітальні-спальні, звичайно, доведеться відмовитися від зайвих меблів і декоративних аксесуарів, але в той же час цілком можна встановити все необхідне для сну і відпочинку.

Потрібно сказати, що такий розподіл приміщення не замінить двокімнатної квартири, так як одна з кімнат, так чи інакше, буде прохідний, і це не зовсім зручний варіант. Однак, не варто забувати, що і в деяких двокімнатних квартирах спочатку бувають суміщені кімнати.

Однак, не варто забувати, що і в деяких двокімнатних квартирах спочатку бувають суміщені кімнати

Розсувна перегородка - такий варіант не потребуватиме ніяких узгоджень

Іншим варіантом відділення спальні від загальної кімнати може стати мобільна перегородка , Яка повністю закриє і відокремить приміщення для відпочинку або дитячу.

Такий поділ підійде для широкої кімнати, в якій елегантно можна закрити один з кутів. Звичайно ж, в цьому перетворенні квартири теж є свої недоліки.

Звичайно ж, в цьому перетворенні квартири теж є свої недоліки

Відділення «дитячого» простору легкими перегородками

І один з них - це неможливість зробити повну звукоізоляцію. Але і цю проблему можна в якійсь мірі вирішити, якщо замість тонких стін використовувати шафи, висотою до самої стелі. Їх можна обшити з внутрішнього боку чи з боку спальні тонким звукоізоляційним матеріалом, який значно знизить звукові коливання зсередини. В якості шумоізолятором рекомендується використовувати екологічно чисті коркові плити, які, крім характерного звукопоглощающего ефекту, прекрасно задекоріруйте задню стінку шафи. Тим більше, що без шаф в будинку все одно не обійтися.

У зручну кімнату-кабінет можна перетворити лоджію

За умови наявності в однокімнатних апартаментах широкої лоджії, проблема вирішується дуже легко, так як з неї можна зробити невелику, але цілком окрему кімнату. Природно, доведеться докласти чимало зусиль, щоб холодна лоджія стала затишним кабінетом або навіть спальнею, але результат цих процесів порадує і здивує оригінальністю. Але головне те, що квартира розшириться на кілька дорогоцінних квадратних метрів.

При якісному утепленні лоджія може навіть перетворитися на спальну

Щоб зробити з лоджії кімнату, необхідно встановити склопакети і дуже добре утеплити це приміщення. На підлоги влаштовується обрешетка, між брусками якої укладають два шари утеплювача і плівка пароізоляції. Вся змонтована система закривається гипсоволоконних плитами або фанерою. На фанеру добре буде настелити інфрачервону обігріваючу плівку, яку також можна закріпити і на стінах, після утеплення їх одним з обраних термоізоляційних матеріалів.

Крім подібної утепляющей системи, на сьогоднішній день є і інші варіанти - благо в будівельних магазинах є великий ассортіме нт ін одукціі цього напрямку.

Якщо для стін не підходить варіант з інфрачервоною плівкою, можна використовувати електричні конвектори плоскої форми - вони швидко будуть нагрівати приміщення і не займуть багато місця.

Ще один варіант перепланування «одинички» з використанням площі лоджії

З лоджією можна вчинити по-іншому, об'єднавши її з кімнатою і видаливши нижню частину стіни, якщо цей варіант буде схвалений архітектурної організацією. Але якщо такий проект не пройде, можна просто видалити віконні рами і двері на лоджію, після її утеплення, а ділянку стіни, що залишився після демонтажу вікна, оформити у вигляді декоративної тумби.

Далі, можна буде встановити перегородку з кріпленнями двері-купе , Яка при необхідності може бути відкрита або закрита.

Перевага такого рішення в тому, що тепло з кімнати буде обігрівати і лоджію, але радіатори, безумовно, в цьому випадку доведеться збільшити в розмірах.

Один з варіантів поділу кімнати на дві - ажурна дерев'яна перегородка

Маючи одну широку кімнату, проблему можна вирішити зовсім просто. Приміщення розділяється легкої перегородкою навпіл або ж на меншу і більшу кімнати.

Така стіна може бути досить швидко і просто споруджена з металевих профілів і двох шарів гіпсокартону, між якими прокладається мінеральна вата або пінопласт - ці матеріали і створять непогану звукоізоляцію для кімнати. У готову перегородку встановлюється дверна коробка і двері, які також не повинні бути виконані з важких будматеріалів. Звичайно, кімнати не матимуть великої площі, але у мешканців з'явиться можливість отримати місце, де можна усамітнитися і відпочити.

Звичайно, кімнати не матимуть великої площі, але у мешканців з'явиться можливість отримати місце, де можна усамітнитися і відпочити

Легка стінка з металевих профілів і гіпсокартону перетворить однокімнатну квартиру в «двушку». Тісно, ​​звичайно, але нічого не поробиш ...

Ще один варіант поділу великої кімнати з одним вікном на дві частини за допомогою перегородки, коли спальні відведено ту ділянку кімнати, який не має вікна. Такий вихід - цілком прийнятний, але не ідеальний, так як в даному випадку кімната залишається без природного світла і відкритого доступу повітря, тому для дитячої кімнати такий вариа нт вр отрута чи підійде. Якщо квартира знаходиться в цегляному будинку, можна порадитися з проектувальниками будинків даної серії з питання можливості пристрою в відокремленої кімнаті ще одного, хоча б невеликого віконця. Самостійно проводити такі реконструкції неприпустимо, особливо якщо квартира расположе на на одному з нижніх поверхів.

Якщо в кімнаті є два вікна - завдання спрощується. Легкі каркасні стінки розділять її на два світлих приміщення

Якщо вибирається для придбання однокімнатне житло, потрібно відразу передбачити можливу перепланування і вибирати варіант кімнати з двома окремими вікнами, тоді великих проблем з реконструкцією не виникне. Легка, що не навантажує перекриття стіна, встановлена ​​між вікон, перетворить одну кімнату в два ізольованих приміщення.

Така перегородка при бажанні може бути легко демонтована - вона не зашкодить несучих стін і ніяк не відіб'ється на квартирах сусідів, тому її можна не узаконювати. Але, якщо житло буде вирішено продавати, то доведеться повернути квартиру до первісного проекту.

Але, якщо житло буде вирішено продавати, то доведеться повернути квартиру до первісного проекту

Частина кімнати можна об'єднати з кухнею, а в що залишилася - влаштувати затишний куточок

Наступним можливим проектом перепланування може стати варіант, коли від великої житлової кімнати відділяється гіпсокартонної стіною на металевих профілях невелика площа, а решта житловий простір об'єднується з приміщенням кухні. Але таке рішення можливо тільки в тому випадку, якщо стіна між кімнатою і кухнею не є несучою, і якщо це дозволяє зробити первісна архітектурне планування, тобто кухня межує стіною з вітальні.

У показаному на схемі варіанті житлова кімната для розширення відкритої площі також об'єднана з передпокоєм, тому квартира візуально виглядає більш просторою.

У показаному на схемі варіанті житлова кімната для розширення відкритої площі також об'єднана з передпокоєм, тому квартира візуально виглядає більш просторою

Стіну між кухнею та кімнатою зносити повністю навіть не обов'язково - цілком може вистачити фігурного прорізу

Об'єднання кімнати з кухнею може бути проведено не повним зносом стіни, а оформленням декоративного проходу. В цьому випадку, все одно частина вітальні і кухня будуть виглядати єдиним простором, що дозволить відокремити ділянку житлового приміщення для влаштування невеликий окремої або поєднаної кімнати. В даному випадку потрібно також орієнтуватися на планування квартири.

На закінчення - корисну пораду щодо вибору квартири. Будь-яка молода сім'я повинна думати про те, що в ній рано чи пізно, але обов'язково з'явиться малюк, для якого потрібно буде організувати свій куточок, а краще - окрему кімнату. Добре, якщо до народження дитини з'явиться можливість перебратися в житло більшої площі, але, на жаль, не завжди ця мрія збувається так скоро. Тому, потрібно виходити з того, що є на сьогоднішній день, але заздалегідь передбачити принципову можливість перетворення однокімнатної квартири в двокімнатну.

Вибираючи житло, потрібно уважно вивчити план квартири, і визначити місце розташування несучих стін і вбудованих перегородок, які допустимо демонтувати або проробляти в них дверний проріз. Ну і, звичайно ж, ідеальним варіантом буде наявність в кімнаті двох вікон.

Дізнайтеся, як зробити розсувні двері на роликах своїми руками з покроковою інструкцією, з нашої нової статті.

Передбачивши всі ці нюанси, не доведеться особливо ламати голову над реконструкцією, так як вирішити цю задачу буде досить просто.

На закінчення - невелика відеопідбірка варіантів перепланувань квартир в старих будинках - «хрущовках».

Відео: як можна змінити квартиру в «хрущовці»