Реклама
Реклама
Реклама

Народний обмін: в "республіці" автомобілі обмінюють на нерухомість • Відновлення Донбасу

Бартерний обмін майном добре знайомий багатьом жителям Донбасу ще з радянських часів, коли квартиру або автомобіль можна було обміняти на будинок, дачну ділянку або гараж. Такі угоди були типовими для радянських громадян.

За часів незалежності багато українців стали потроху звикати до покупки нових квартир або автомобілів в кредит. Військовий конфлікт поклав на обидві лопатки всю банківську систему і економіку непідконтрольних міст, заморозив ринок купівлі-продажу, бізнес зупинився. Купівельна спроможність жителів «ДНР» стала низькою, доходи не відповідають рівню життя. Люди фактично залишилися біля розбитого корита, і живуть надіями на майбутнє - терплять, скриплячи зубами. Жителі непідконтрольних територій, немов знову повернулися в часи перебудови, а на ринку нерухомості відроджується старий забутий спосіб народного обміну.
За часів незалежності багато українців стали потроху звикати до покупки нових квартир або автомобілів в кредит Сьогодні бартер на ринку рухомого і нерухомого майна в Донецьку відбувається досить часто. І таких пропозицій з кожним днем ​​з'являється все більше і більше. Незважаючи на те, що обмін майном - це завжди додаткові ризики для господарів, так і переваги власників з обміну рідко можуть збігтися і влаштувати відразу дві сторони. Проте, люди з «ДНР» все частіше вдаються до таких оборудок.

Крім того, такі домовленості нерідко обходяться без залучення посередників: ріелторів, перекупників і ін., А значить, додаткові витрати на посередницькі послуги виключаються. Та й причина цілком зрозуміла: військовий конфлікт, економічна криза і блокада. Доходи місцевих жителів стали низькими, заощаджень немає, а гаманці помітно спорожніли.
Крім того, такі домовленості нерідко обходяться без залучення посередників: ріелторів, перекупників і ін Здійснювати великі покупки квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів нікому, та й нема за що в прямому сенсі. Навіть, незважаючи на те, що нерухомість значно впала в ціні через військовий конфлікт, а вартість уживаних автомобілів зрівнялася з ціною на квартири. Наприклад, можна знайти власників, які виставили на продаж однокімнатну квартиру в Пролетарському районі за 8 000 $ або двокімнатну квартиру в Ленінському районі Донецька за 19 000 $. Або натраплять на оголошення про продаж автомобіля Mitsubishi Lancer 9 за 7 500 $ або авто представницького класу Ягуар XJR 2005 року випуску за 19 999 $. Однак потенційних покупців, готових здійснювати великі покупки за «живі гроші» практично немає. Проте, життя на непідконтрольною території триває, і люди вдаються до взаємовигідних пропозицій по бартерному обміну в інтернет просторі.
Тут можна зустріти масу пропозицій по вигідному взаємообміну, іноді з грошовою доплатою. Автомобілі різного класу пропонують обмінювати на квартири і будинки в Донецьку. Оціночна вартість власності для взаємообміну, в першу чергу залежить від переваги виставляється житлоплощі, гаража, дачі або автомобіля. При обміні автомобіля враховується її марка, рік випуску, пробіг, комплектація, зовнішнє і технічний стан та ін. Відповідно при обміні нерухомості береться до уваги квартирна площа, проект будинку, вік споруди, ремонт, наявність земельної ділянки, місце розташування власності - небезпечний або безпечний район в зоні військових дій та ін. Наприклад, в обмін на іномарку середнього класу Mazda 6 Sedan 2008 року можуть попросити двох і трикімнатну квартиру, а автомобіль класом нижче - Renault Logan 2010 року випуску можуть обміняти на одне омнатную.
Уподобання у всіх різні, одні власники хочуть переїхати в більш безпечний від військової зони район Донецька - Ленінський, Ворошиловський, Калінінський, Будьонівський і ін. Інші власники автомобілів більше навпаки хочуть придбати власний будинок або квартиру, наприклад, в Кіровському районі, так як оцінна вартість нерухомості в небезпечному районі може бути значно знижена власником. Звичайно, такий обмін відбувається на свій страх і ризик, з огляду на небезпеку ескалації військового конфлікту.
Наприклад, вартість трикімнатної квартири «Сталінки» площею 65 кв.м. в Кіровському районі може варіюватися від 12 000 $, а монолітний будинок 60 кв.м з землею в 6 соток в Петровському районі може обійтися від 13 000 $. У той же час трикімнатна квартира в панельному або цегляному будинку площею в 58-72 кв.м. в більш безпечному районі сьогодні може коштувати від 20 000-30 000 $ і вище. Багато власників знижують ціну за терміновість, внаслідок відсутності попиту і низьку купівельну спроможність або йдуть на бартерний обмін.


Деякі власники взагалі цілеспрямовано бажають виїхати з території «ДНР» в Україні або Росії. Тому в оголошенні вказують свої особливі переваги по переїзду - обмінюють свою машину на автомобіль з російською реєстрацією або житлом в РФ.
Городяни бажаючі виїхати з непідконтрольною території, готові обмінювати власні квартири на автомобілі, щоб прискорити процес купівлі-продажу. З огляду на, що попит на квартири і купівельна спроможність в «ДНР» низька, власникам квартир іноді простіше розпрощатися з майном за допомогою рівноцінного обміну. Але кому-то все, ж потрібна готівка для переїзду, тому вони готові чекати потенційних покупців.
Нерідко автовласники продають свої автомобілі, тому що більше не можуть їх утримувати - ремонт і паливо обходяться дорого в нинішніх умовах, іншим потрібні гроші для життя або бізнесу. Водії готові міняти як легкові автомобілі, так і вантажну спецтехніку на нерухомість в Донецьку і Луганську. У тому числі розглядають бартерний обмін вантажної машини на торговельну нерухомість для подальшої комерції. Не менш популярний в народі бартерний обмін гаражів, дачних ділянок і автомобілів малого середнього класу на дорогі іномарки. Наприклад, пропонують обміняти автомобіль Daewoo Sens і дачну ділянку в «ДНР» на автомобіль більш високого класу.
В цілому, складності з продажем нерухомості, автомобілів підштовхнули людей до давно забутого радянського досвіду. А бартерний обмін став поширеною тенденцією в «ДНР». Звичайно, ще пару років тому ніхто й подумати не міг, що від цивілізованих ринкових відносин купівлі-продажу, народ знову повернеться до повної неплатоспроможності і, як наслідок, до обміну. Збільшення випадків бартерного обміну майном в інтернет ресурсах, говорить про те, що люди з «ДНР» пристосовуються і вчаться виживати в складних економічних і військових умовах. Вирішувати власні зростаючі потреби якось необхідно, навіть якщо немає грошей в кишені. Тому люди задовольняються народним обміном, так як попит і пропозиція завжди були і будуть, навіть в самий кризовий час.
Блог є видом матеріалу, який відображає винятково точку зору автора. сайт « відновлення Донбасу »Не несе відповідальності за достовірність інформації та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.