Реклама
Реклама
Реклама

ЕлектроВісті - Як три міста в Дніпропетровській області від центрального опалення відмовилися

Як три міста в Дніпропетровській області від центрального опалення відмовилися

Три міста Дніпропетровської області офіційно відмовилися від центрального опалення - Марганець, Нікополь та Покров. Частина перейшла на газ, частина на електроопалення, частина на біомасу. Як пройшов опалювальний період, і які висновки робить місцева влада?

У 2016 році три міста Дніпропетровської області відмовилися від центрального опалення (ЦО) - Марганець, Нікополь та Покров (раніше - Орджонікідзе). «Послуга» була вельми неякісної та дорогий.

Відмовлятися від ЦО почали ще в 200-х роках, в до 2016 року в Марганці на автономки було вже 75% абонентів. Тоді як на ЦО залишилися бюджетна сфера і неплатоспроможні населення. У Покрові на індивідуальному на той час були 80% споживачів. У багатоквартирних будинках залишалося по 1-5 абонентів на центральному опаленні, пише видання Delo.ua в спеціальному матеріалі.

В результаті до 2016 року в містах вже була повністю розбалансована система центрального опалення. Неефективні, застарілі котли поставляли тепло по прогнилими трубами всього для 20%, що залишилися підключеними абонентів.

Тариф тепломереж все менше покривав витрати на закупівлю газу і утримання інфраструктури. В результаті підприємства все глибше влазили в борги. Місцева влада намагалися врятувати тепломережі, вливаючи гроші через збільшення статутного фонду підприємств. Але після значного подорожчання природного газу і впровадження "Нафтогазом" більш жорсткого підходу до повернення боргів у міських бюджетів не залишилося грошей на підтримку не такий вже і необхідної інфраструктури.

Марганецька тепломережа заборгувала «Нафтогазу» 81 млн грн (борг, штрафи і пеня), покровская (Орджонікідзевського) - більше 60 млн грн, а нікопольська - майже 250 млн грн. При цьому заборгованість споживачів в рази менше, так як нова ціна газу тарифі враховувалася не відразу.

"Найпростіший графік ... грошового потоку тепломережі і прогнозного тарифу" Нафтогазу "показує дві прямі, які не просто ніколи не перетнуться - їх розрив буде збільшуватися з кожним роком", - зазначив радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Голік пояснює причини децентралізації опалення в Марганці та покрові.

Електроопалення виявився не кращим варіантом

Тому рятувати систему центрального опалення, якої практично і не існувало, було марно. Цим містам залишалося тільки вибрати на який тип індивідуального опалення перевести залишилися абонентів.

Покров вибрав газове опалення, а Марганець і Нікополь - електроопалення.

Чий вибір виявився безпечніше і надійніше, жителі Марганця і Покрова виявили з початком холодів: електромережі не витримували пікового навантаження в сильні морози. На вулицях міст постійно міняли застарілі і згорілі трансформатори, в будинках - проводку і щитові, які горіли через зрослу навантаження на електромережі.

У ДТЕК Енерго при цьому говорять, що попереджали місцеву владу про наслідки: «горітимуть як внутрішньобудинкові мережі (вони дуже старі), так і мережі, що забезпечують місто».

Покров в такій ситуації переорієнтувався на індивідуальне газове опалення, так що навантаження на електромережі була менше, і опалювальний сезон пройшов спокійніше.

процес децентралізації

Робота місцевих і обласних властей йшла в двох напрямках - перевести на індивідуальне опалення населення, яке залишалося на ЦО, забезпечити теплом і гарячою водою бюджетну і комунальну сферу міст.

У першому випадку йшлося про матеріальну допомогу на установку котлів (електричних або газових) і організації роботи з постачальниками послуг. Сумарно на пряму допомогу населенню область і міста виділили близько 75 млн грн.

У Марганці вирішили, що не робитимуть відмінностей між типами опалення. І матеріальну допомогу давали всім городянам, хто був клієнтом тепломережі станом на 1 квітня 2016 роки (щоб не зверталися люди, які відключилися вже кілька років назад).

Електроопалення окзаалось популярнішим: воно дешевше в установці і експлуатації. На установку газового опалення в Марганці потрібно було витратити близько 30 тис. Грн: лічильник і узгодження міськгазу коштує 13 тис. Грн, решта - котел, обладнання. Перехід на електроопалення для однокімнатної квартири обходився приблизно в 7-8 тис. Грн, для двокімнатної - 9-10 тис. Грн, для трикімнатної - 10-11 тис. Грн, для чотирикімнатній - 11-12 тис. Грн.

А так як Марганець входить в 30 км зону впливу Запорізької АЕС, то і тарифи на електроенергію тут нижче (70% від діючого тарифу для населення).

Газове опалення залишилося долею приватного сектора і городян. Вони перейшли на нього раніше, коли газ був дешевший - таких приблизно 70% побутових абонентів.

Але це відбилося на надійності електропостачання міста: трансформатори та лінії не витримували, горіли кабелі та щитові в будинках.

Місту довелося витратити 160 тис. Грн на закупівлю аварійного запасу матеріалів для будинків: кабелів, наконечників, автоматів. Ще 3 млн грн виділила мерія для "ДТЕК Дніпрообленерго" на посилення мережі і 2 млн грн на посилення мережі в будинках. Фахівці обленерго поміняли 28 з 40 трансформаторів в місті.

"Ми всі аварії намагалися локалізувати протягом доби. Були аварії великі, на високовольтних лініях 0,6 кВт - коли була дуже низька температура. Були ситуації в листопаді, коли тільки почалося все. У січні-лютому не було такої аварійної ситуації", - запевняє заходів Марганця Ольга Маргацкая

У 2017 році сумарно на посилення мереж місто виділило 2 млн грн.

У Покрові теж виділяли матеріальну допомогу для переходу на індивідуальне опалення. Але при цьому поставили чіткий критерій - тільки газове опалення. Влада перед тим як визначитися, на що давати допомогу, запитали "Дніпрообленерго": чи готові вони прийняти навантаження нових споживачів? Виявилося, що на модернізацію мереж потрібно 78 млн грн і пару років.

"А горгаз дозволив ставити газові конвектори: у них споживання газу в рази менше, ніж у газового котла. Якщо газовий конвектор на 3-кімнатну квартиру споживає 0,5 куб. М, то котел - 2,5 куб. М", - розповів заступника мера Покрова Микола Гончаров.

Хоча електромережі все одно довелося зміцнювати - обленерго замінило 5 проблемних трансформаторів, лінії в місті майже не змінювали.

Як опалювати бюджетні будівлі?

Щоб опалювати школи, дитсадки і лікарні, вирішили використовувати збережені мережі центрального опалення і побудувати невеликі котельні на альтернативному паливі для опалення відразу декількох бюджетних будівель.

Тут допоміг досвід чинного проекту в Дніпрі. Його реалізував приватний інвестор для чотирьох обласних лікарень: котельня на 10,5 МВт, що працює на пеллетах з лушпиння соняшнику. Чотири дніпровські обласні лікарні отримують тепло і гарячу воду трохи дешевше і набагато надійніше, ніж раніше.

Зацікавити інвестора повинен був той факт, що робота котелень для бюджетної сфери буде оплачуватися з захищених статей бюджету.

Обласна та міська влада обіцяла повне сприяння, але за умови 100% фінансування проекту самим інвестором.

Втім, необхідність вирішувати проблеми в оперативному режимі явно мобілізує місцеву і обласну влади і налаштовує на конструктив по відношенню до інвестора.

Наприклад, питання узгодження проектів і виділення землі пройшли як по маслу. Коли інвестор сказав, що земля для початку будівництва потрібна в червні - міськради оперативно погодили це питання.

Таким чином, для бюджетних установ зберігся принцип центрального опалення. А завдяки альтернативному паливу тариф на 10% нижче опалення на природному газі.

У Марганці для цього побудували шість котелень, які подають тепло в 50 будівель. Вперше за багато років в них з'явилася гаряча вода. Довелося побудувати 80% нових мереж, і все одно минулої зими були прориви мереж на старих ділянках.

У Покрові побудували одну котельню на 4 МВт, яка опалює лікарню, школу, дитсадок, виконком і три гуртожитки. Також побудували п'ять невеликих котелень - для дитсадків і шкіл.

Також побудували п'ять невеликих котелень - для дитсадків і шкіл

Сумарно котельні Марганця і Покрова заміщають близько 4 млн куб. м газу щорічно.

Будуть розширюватися в Дніпропетровській області

Комунальні підприємства "Марганецтеплосеть" і "Орджонікідзетеплоенерго" (Покров) знаходяться на шляху до банкрутства. "Нафтогаз України" вже робить банкрутами тепломережа в Марганці, а щодо Покровської - подав заяву на банкроства.

Замість них у міських поселеннях працюють "Альтернативні енергоресурси". Компанія дійсно зацікавлена ​​постачати тепло і гарячу воду, і переконала керівництво міст поставити лічильники тепла на будівлях. Завдяки цьому в бюджетних установах вдалося впровадити дистанційний контроль тепла. При зовнішніх прориви мережі і проблеми теплос'ема в приміщеннях оператор відразу бачить проблему і її розташування.

За даними «Альтернативних енергоресурсів», опалення на біомасі більше незалежно від постачальників, ніж газове в нинішніх українських умовах. І компанії є три контрагента і місячний запас палива під час опалювального сезону.

Найімовірніше, досвід переходу на індивідуальне опалення міст буде розширюватися. При цьому ніхто не хоче повторювати історію з авральних переходом цілого населеного пункту на електроопалення. Це легше робити частинах (районам), поступово реконструювати загальноміські та внутрішньобудинкові мережі.

«Дніпрообленерго» вже обговорює можливість переходу на індивідуальне опалення в Павлограді. А в Дніпропетровській ОДА готові підтримати проекти в Жовтих Водах, Новомосковську та інших містах.

Читайте найцікавіші історії ЕлектроВісті в Telegram і Viber

Як пройшов опалювальний період, і які висновки робить місцева влада?
Влада перед тим як визначитися, на що давати допомогу, запитали "Дніпрообленерго": чи готові вони прийняти навантаження нових споживачів?
Як опалювати бюджетні будівлі?