Реклама
Реклама
Реклама

Як зняти квартиру в Польщі: вартість оренди житла, де шукати?

  1. Де шукати житло на перших порах в Польщі?
  2. Оренда квартири в Польщі на короткий термін
  3. Як зняти квартиру в Польщі на тривалий термін?
  4. Де шукати недороге житло в Польщі?
  5. Що почім або скільки коштує оренда квартири в Польщі?
  6. Як і на що звертати увагу при оренді житла в Польщі?
  7. Кілька слів про прописку або що таке Мельдунек?
  8. Не хочуть здавати квартиру в Польщі - що робити?

Оренда квартири в Польщі не суттєво відрізняється від аналогічної операції в Україні або Росії, хіба що говорити з власником доведеться польською мовою. Однак, деякі нюанси знімання польського житла є. На шахраїв ви навряд чи підхопите (по крайней мере, про такі інциденти мені чути не доводилося), але ось сильно переплатити на послугу - цілком реально. Нижче я пропоную вашій увазі керівництво до дії по оренді житла в Польщі, засноване на власному досвіді.

Незалежно від того, чи збираєтеся ви приїхати до Польщі як турист на кілька днів або ж ви плануєте залишитися в країні на довший термін, вашим першим орендованих житлом стане або готель або апартаменти орендовані подобово.

Проблема в тому, що на відстані (перебуваючи за межами країни) зняти недорогу квартиру на тривалий термін практично нереально. Гарна нерухомість рідко застоюється на ринку, та й мало хто з господарів захоче чекати навіть вас кілька днів, щоб продемонструвати свої апартаменти. Всі телефонні розмови і листування по e-mail зводяться до одній відповіді: «Чи приїдете - телефонуйте - домовимося про зустріч» (із застереженням, якщо пропозиція буде ще актуально ..).

Другий момент, чому не треба поспішати з довгостроковою орендою - контракт, який ви підписуєте на 1 рік (мінімум на 6 місяців). Уявіть ситуацію, що ви уклали контракт і тільки після починають проявлятися мінуси району в якому ви живете, проблеми з транспортною розв'язкою і як на зло, підвертаються більш цікаві варіанти.

Де шукати житло на перших порах в Польщі?

Мій найулюбленіший спосіб пошуку житла під час подорожей. Підійде для тих, хто не любить зупинятися в готелях або бажає заощадити на проживанні. Ідеальне рішення для подорожуючих сім'єю, адже проживання в готелі для сімей з маленькою дитиною не дуже комфортно - для них вкрай бажано наявність кухні.

Відмінне рішення зняти квартиру в Польщі на термін від 2 днів до кількох місяців -. Фокус в тому, що ви орендуєте звичайні апартаменти безпосередньо у господарів (без посередників). Це варіант також ідеально підійде для тих, хто скутий в засобах, адже можна зняти не тільки цілу квартиру, а й окрему кімнату (або навіть місце в кімнаті) в квартирі з господарями.

Маленький бонус для читачів мого блогу - якщо ви забронюєте квартиру в AirBnB.com перейшовши за посиланням нижче - ви отримаєте бонус у розмірі $ 21 для оплати оренди.

А тепер, щоб не бути голослівним. Приклади пропозицій з сайту і ціни на оренду в Польщі. Припустимо, ви вирішили відвідати один з найпрекрасніших туристичних місць в Польщі - старовинний Краків.

Це місто відоме не тільки своєю історичною спадщиною, а й як більшість туристичних центрів - високими цінами на оренду нерухомості. Без проблем, звертаємося до сервісу AirBnB і вуаля - затишна однокімнатна квартирка для двох з величезною терасою всього лише від $ 16 на добу.

І це не найдешевша ціна - просто пограйте з датами і ви здивуєтеся. До речі, окрему кімнату в квартирі можна зняти від 6 Євро.

Оренда квартири в Польщі на короткий термін

Не буду оригінальним. Для пошуку готелю на кілька днів, кращим вибором стане всім добре відомий сервіс.

Справа в тому, що в сервісі зібрано найбільшу база готелів, гостьових будинків і хостелів по всьому світу. Плюсом є наявність відгуків від реальних постояльців і чіткі фотографії номерів. До того ж, іноді бронь через «букінг» може бути дешевше, ніж безпосередньо в готелі.

Бронь оплачується за допомогою пластикової карти, але гроші блокуються не завжди, в деяких випадках бронювання безкоштовне і оплачуєте проживання безпосередньо на місці по прибуттю (читайте умови броні). Також у вас є можливість відмовитися від броні.

Наприклад, якщо подбає про ранньому бронюванні, то в мережевих готелях типу в Варшаві для двох можна забронювати лише за 8 €!

За аналогічною ціною можна без проблем бронювати номери в готелях Кракова, Вроцлава, Катовіце і Тору ня.

Сервіс представлений вище - всім хороший, але він спеціалізується в основному на готелях і вибір квартир (апартаментів) там обмежений. Та й жити в готелі довше тижня - накладно.

Як зняти квартиру в Польщі на тривалий термін?

Отже, ви вже живете деякий час в Польщі і пора б подбати про оренду житла на тривалий термін. Варіанта два:

  • шукаємо самостійно
  • звертаємося до послуг посередника (агентства нерухомості)

Послуги посередника в Польщі досить дороге задоволення і складають 100% вартості місячної оренди, тому якщо крайньої потреби в допомозі агента з нерухомості немає, постарайтеся вирішити питання самостійно. Благо, пропозицій про здачу житла в оренду в Польщі від господарів вистачає. А знання мови для оформлення угоди, досить на самому мінімальному рівні.

Де шукати недороге житло в Польщі?

Звичайно ж в інтернеті, де ж ще. Найпопулярнішими майданчиками нерухомості в Польщі є:

  • gumtree.pl - напевно самий популярний і зручний портал рекламних оголошень в Польщі. можна знайти що завгодно.
  • otodom.pl
  • olx.pl
  • wspollokator.pl - рішення для тих, хто шукає сусіда для оренди житла (варіант для студентів)

Подивимося на прикладі сайту gumtree.pl, як виконати самостійний пошук квартири (кімнати). Насамперед, заходимо на сайт і вибираємо локацію (Воєводство / місто) і в категорії нерухомість вибираємо розділ:

  • pokoje do wynajęcia (оренда кімнат)
  • mieszkania i domy do wynajęcia (оренда квартир та приватних будинків)

pokoje do wynajęcia (оренда кімнат)   mieszkania i domy do wynajęcia (оренда квартир та приватних будинків)

Перейшовши до списку пропозицій, ми можемо впорядкувати його за ціною, за кількістю кімнат і ванних, наявності паркінгу в будинку, лояльності власника до паління в квартирі і наявності домашніх тварин і найголовніше - вибрати пропозиції лише від власників нерухомості, виключивши посередників (ліве меню внизу ). Також зверніть увагу, що спочатку йдуть рекламні блоки, а список квартир буде трохи нижче з фотографіями.

Також зверніть увагу, що спочатку йдуть рекламні блоки, а список квартир буде трохи нижче з фотографіями

Що почім або скільки коштує оренда квартири в Польщі?

Ось тут криється перший підступ. Ви можете здивуватися, помітивши істотну різницю в цінах на сайті. Наприклад, приблизно дві однакові 2-кімнатні квартири можуть відрізнятися в ціні практично вдвічі: за одну власник просить +1300 злотих, а за другу - 2100 злотих на місяць. В чому секрет?

Справа в тому, що орендна плата в Польщі складається з 2 платежів:

  • Koszt wynajmu - сума яку ви платите безпосередньо власнику квартири за оренду (іноді в оголошенні вказана тільки ця сума)
  • Сzynsz (чинш) - плаваюча сума, що складається з обов'язкових експлуатаційних (некомунальної!) Платежів. Так ось, в деяких квартирах ця стаття витрат більше (може досягати 600-800 злотих.), В деяких менше (200-400 злотих), а де то взагалі відсутня.

Що входить в Сzynsz? в цю суму включені оплати, пов'язані з утриманням квартири (пропорційні площі квартири), податок на нерухомість і оплати в фонд ремонту, оплати на утримання ліфта, домофона, прибирання територій, висновок стічних вод і рідких відходів.

Крім усього іншого, до суми оренди ще варто додати витрати на ел / енергію, опалення, газ, інтернет і телебачення і отримаємо реальну суму. Як правило, господарі знають приблизний щомісячний витрата на одну людину. Справедливості заради, варто відзначити, що іноді власники включають в суму «чинша» і комунальні платежі.

Так у скільки обходиться місячна оренда в Польщі? Орієнтуйтеся приблизно на такі суми:

  • 1-кімнатна квартира в спальному районі - від 1500 злотих / місяць
  • 2-кімнатна - від 1800 злотих
  • 3-кімнатна - від 2100 злотих

У Варшаві ціни будуть трохи-вище, в провінційних містах - нижче. Оренда в центральній частині міста також зросте на 100-250 злотих. Нижче наведено порядок цін на 2-кімнатні апартаменти в Польщі на літо 2015 року.

МістоМетраж

(кв.м) Ціна (польська злоті / місяць) Варшава 38 - 60 2560 ↑ Гданськ 38 - 60 1790 Жешув 38 - 60 1400 ↓ Катовіце 38 - 60 1730 ↑ Краків 38 - 60 +1780 Люблін 38 - 60 1580 ↓ Лодзь 38 - 60 1350 ↓ Ополе 38 - 60 1 270 ↑ Познань 38 - 60 1480 Щецін 38 - 60 1500 Вроцлав 38 - 60 1990 ↑

Як і на що звертати увагу при оренді житла в Польщі?

Отже, нам сподобався конкретний варіант. На що варто звернути увагу в описі пропозиції? Припустимо, вимоги по оплаті виглядають так:

Koszty: czynsz najmu 1650 zł + czynsz administracyjny 220 zł.(Fundusz remontowy, woda, wywóz śmieci) - + media prąd i gaz.Kaucja zwrotna 1650 zł.

Отже, вартість самої оренди обійдеться в 1650 зл., До неї треба додати Сzynsz в сумі 220 зл (куди входить оплата ремонтного фонду, вода і вивезення сміття). Окремо оплачуються витрати на ел / енергію і газ (приблизно ок. 60-80 зл на людину).

А ось інший варіант пропозиції:

А ось інший варіант пропозиції:

Тобто, всі комунальні платежі включені в «чинш«. Тому, щоб не сталося прикре непорозуміння в кінці місяця - уважно читайте текст оголошення, а якщо залишилися питання - запитуйте у орендодавця.

У тексті оголошення зустрічається і ще воно поняття:

Kaucja zwrotna або повертається заставу. Хто знімав житло на батьківщині знайомий з поняттям «заставу за останній місяць». Так ось, це практично те ж саме. Kaucja zwrotna - це гарантія власнику квартири в разі, якщо орендар що-небудь зламає або зіпсує в квартирі. При виселенні (і якщо все в порядку) застава повертається. Стандартний розмір застави становить 100% місячної оплати, але може і бути значно вище (у разі оренди елітної квартири) або навпаки нижче.

Ще кілька важливих моментів

Перед тим як підписувати договір, не полінуйтеся пошукати інформацію в інтернеті або у знакомихо тому, наскільки даний район вважається благополучним.

Запит Niebezpieczne dzielnice <назва міста> заданий в інтернеті, може дати багато інформації для роздумів. Інша сторона медалі - вартість оренди в «неспокійних» районах міста може бути істотно нижче. Що характерно, небезпечним і неспокійним вважається центр міста, хоча саме тут люблять селитися іноземці. Наприклад в Кракові не найбільш спокійним районом вважається «пролетарська» Nowa Huta, у Вроцлаві - Przedmiejscie Oławskie.

Для власників авто. Пам'ятайте, що не скрізь є безкоштовна майданчик для паркування, а за місце в гаражі (або критому паркінгу) з вас візьмуть від 150 до 200 злотих на місяць. Заздалегідь обговоріть цей момент.

Транспортна розв'язка. У Польщі дуже грамотно побудована система громадського транспорту. Але краще заздалегідь поцікавитися наскільки зручно вам буде добиратися до роботи або ВНЗ, де розташована найближча гілка трамвая або автобусна зупинка.

Кілька слів про прописку або що таке Мельдунек?

Meldunek czasowy - формальність, яка може доставити головний біль, як поляку так і іноземцю, який проживає в Польщі. Згідно із законом, якщо іноземець планує перебувати в Польщі більше 3 місяців, він зобов'язаний в 30-денний термін, після укладення договору з власником квартири про наймання, «замельдоваться» за місцем проживання

Ця процедура трохи відрізняється від поняття прописки в пострадянських країнах, так як не наділяє вас правом на житлоплощу. Але без отримання «мельдунка» ви втрачаєте багатьох прав - не зможете отримати PESEL, що не відкриєте рахунок в банку, не зможете подати документи на ВНЖ, не зможете купити автомобіль та й багато чого ще.

Проблема в тому, що знайти квартиру в Польщі нескладно, а отримати дозвіл на zameldowanieот власника квартири не завжди виходить. І все тому, що багато орендодавців не хочуть афішувати факт здачі нерухомості в оренду і платити з цієї операції податок. Тому, відмова в прописку - частий випадок і його треба обговорювати заздалегідь.

Але є один нюанс.

Щоб "замельдоваться", вам не потрібен дозвіл власника квартири. Якщо у вас на руках договір про найм - цього достатньо для оформлення мельдунка!

Чим може загрожувати така самодіяльність? Серед моїх знайомих і читачів блогу є ті, хто прописувався самовільно без будь-яких наслідків. Але є ймовірність, що у вас дуже погіршаться відносини з орендодавцем, аж до вимоги про виселення. Так що, краще завжди узгоджувати заздалегідь необхідність прописки.

Сам процес отримання тимчасового мельдунка (meldunek czasowy) не займає більше 15 хвилин. Вам необхідно звернутися в Urząd Miasta з дійсним паспортом (з візою) або картою побиту і договором про наймання житла, сплатити збір у розмірі 17 злотих і отримати лист А4 з підтвердженням замельдовання.

Не хочуть здавати квартиру в Польщі - що робити?

За всю історію життя в Польщі, я не зустрічався з проблемою відмови з боку власника в здачі житла саме мені і моїй родині. Однак, не так давно стали з'являтися відгуки про те, що поляки неохоче здають квартири вихідцям з України. Можливо причиною стала складна ситуація в країні. Для мене це стало новиною, так як поляки досить лояльно завжди ставилися і до молодим сім'ям з маленькими дітьми і до студентів.

Припускаю, що проблема також може критися в слабкому володінні польською мовою, що викликає недовіру і страх у арендодателя.Что робити в такому випадку? Варіантів небагато:

  1. звернутися до знайомих чи друзів, щоб вони взяли на себе питання переговорів з власником квартири
  2. якщо таких немає - звернутися до посередників за допомогою

Якщо у вас є труднощі з комунікацією, звертайтеся і ми спробуємо допомогти вам з пошуком російськомовного ріелтора або посередника в Польщі.

Де шукати житло на перших порах в Польщі?
Де шукати недороге житло в Польщі?
Що почім або скільки коштує оренда квартири в Польщі?
Як і на що звертати увагу при оренді житла в Польщі?
Кілька слів про прописку або що таке Мельдунек?
Не хочуть здавати квартиру в Польщі - що робити?
Де шукати житло на перших порах в Польщі?
Як зняти квартиру в Польщі на тривалий термін?
Де шукати недороге житло в Польщі?
Що почім або скільки коштує оренда квартири в Польщі?