Реклама
Реклама
Реклама

Астронет> Рух Сонця (в просторі)

(Напрямок і швидкість руху) залежить від того, в якій системі відліку воно розглядається. Найчастіше Д. С. наводиться в системах відліку, пов'язаних з найближчими зірками, з міжзоряним газом, з центром Галактики, з Місцевої групою галактик, з віддаленими галактиками і скупченнями галактик і з реліктовим випромінюванням.

Система відліку, пов'язана з найближчими до Сонця зірками (зазвичай розглядаються зірки, віддалені не більше ніж на 100 пк), наз. місцевим стандартом спокою. Вимірювання променевих швидкостей і власних рухів близьких зірок показують, що Сонце рухається відносно місцевого стандарту спокою зі швидкістю 19,4 км / с в напрямку точки на небесній сфері з координатами Система відліку, пов'язана з найближчими до Сонця зірками (зазвичай розглядаються зірки, віддалені не більше ніж на 100 пк), наз (Ця точка зв. апексом ).

Д. С. щодо міжзоряного газу призводить до того, що нейтральні атоми міжзоряного водню і гелію проникають всередину Сонячної системи (див. міжзоряний вітер ). Дослідження розподілу цих атомів в безпосередній. околиці Сонця показало, що відносно міжзоряного газу Сонце рухається зі швидкістю Д 22-25 км / с в напрямку .

Разом з найближчими зірками і міжзоряним газом Сонце бере участь в обертанні навколо центру Галактики. Обертання відбувається по орбіті, близькій до кругової. Найточніше параметри галактичного. обертання визначаються за вимірюваннями променевих швидкостей кульових зоряних скупчень і за профілями радіолінії водню 21 см . Ці методи дають для швидкості галактичного. обертання поблизу Сонця значення Разом з найближчими зірками і міжзоряним газом Сонце бере участь в обертанні навколо центру Галактики 220-230 км / с, причому вектор швидкості лежить в площині Галактики і перпендикулярний напрямку на галактичного. центр (рис.). Д. С. щодо ін. Галактик складається з обертання Сонця навколо центру Галактики і руху Галактики як цілого. Єдностей. джерелом інформації про цей рух явл. вимір променевих швидкостей внегалактіч. об'єктів. Оскільки Місцева група, в к-рую входять Галактика і дек. десятків її найближчих сусідів, явл. динамічно пов'язаної системою, то швидкість і напрямок руху Галактики щодо галактик, що входять в Місцевої групи ( км / с, ), Відрізняється від швидкості і напряму руху щодо скупчень галактик. Місцева група галактик рухається в напрямку скупчення галактик в сузір'ї Діви зі швидкістю км / с.

Реліктове випромінювання (див. Мікрохвильове фонове випромінювання ) Визначає недо-рую виділену систему відліку, загальну для всієї спостережуваної частини Всесвіту. Для спостерігача, нерухомого щодо цієї системи відліку, розподіл темп-ри реліктового випромінювання по небу найближче до ізотропному з Реліктове випромінювання (див 2,7 К. При русі спостерігача Доплера ефект призводить до того, що темп-ра випромінювання має максимум в напрямку руху і мінімум в протилежному напрямку. Ступінь відхилення розподілу темп-ри від ізотропного залежить від величини швидкості. З аналізу спостережних даних випливає, що Сонце рухається щодо реліктового випромінювання зі швидкістю 400 км / с в напрямку .

(В.Г. Курт)