Реклама
Реклама
Реклама

Які пільги є у матері дитини-інваліда

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

4 квітня 2012, 14:45 Переглядів: 4 квітня 2012, 14:45 Переглядів:   Матерям дітей-інвалідів не можна знижувати зарплату

Матерям дітей-інвалідів не можна знижувати зарплату.

"Добрий день," Юрлікбез "! Я виховую дитину-інваліда (14 років) до 18 років. До жовтня-2011 перебувала у відпустці по догляду за дитиною-інвалідом і отримувала допомогу від держави і надбавку на догляд. Зараз я працюю за трудовою книжкою. Якими пільгами я можу користуватися: відпустка, короткий день, пільга на прибутковий податок і т.д. в світлі сьогоднішнього законодавства? чи можу я потрапити під скорочення? Якщо так, то як максимально захистити себе і дитину? " - Ірина

Консультує Дарина Ганич, юрист юркомпанії "Олексій Пуха і Партнери":

"Відповідно до Кодексу законів про працю (КЗпП) жінок, які мають дітей-інвалідів, не можна залучати до понаднормової роботи або відправляти у відрядження без їх згоди. Крім того, у вас є право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 днів (без урахування святкових і неробочих).

На Ваше прохання власник (або уповноважений ним орган) зобов'язаний встановити для вас неповний робочий день (тиждень). При цьому він не має право звільнити вас за власною ініціативою, крім випадків повної ліквідації підприємства. У цьому випадку вас можуть звільнити, але потім зобов'язані працевлаштувати. Також власник зобов'язаний вас працевлаштувати, якщо звільнив вас у зв'язку із закінченням дії трудового договору. До того ж, ви маєте право на пільгу на прибутковий податок згідно Ст. 6 ЗУ "Про податок з доходів фізосіб".

[Tourism1]

На майбутнє вам потрібно знати, що одиноким матерям при наявності дитини-інваліда заборонено відмовляти в прийомі на роботу і знижувати зарплату. Якщо ж вам відмовлять у прийомі на роботу, вам повинні пояснити причини відмови в письмовій формі. Ця відмова ви потім зможете оскаржити в суді.

Крім того, п. 3 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (зі змінами, які вступили в силу з 01.10.2011 року) передбачено, що матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до 6-річного віку, мають право на призначення пенсії за віком після досягнення 50 років і при наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Питання надсилайте на адресу: [email protected]

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Які пільги є у матері дитини-інваліда". інші Новини політики дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Матичак Тетяна

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

В світлі сьогоднішнього законодавства?
И можу я потрапити під скорочення?
Якщо так, то як максимально захистити себе і дитину?