Реклама
Реклама
Реклама

У селі під Києвом підтопило будинки нардепів, прокурорів і чиновників АП

Власники підтоплених будинків подейкують про масову акцію протесту / Кадр: ТСН

У селі Підгірці Обухівського району Київської області городи перетворилися в озера, вулиці - в річки, а вдома (кілька сотень) заливає вода, повідомляє сьогодні .

«Такого потопу тут ще не було, хоча ми живемо тут уже понад двадцять років. Це кооперативи «Механік», «Фіалка», «Метрополітен», «Мрія», «Арсеналец» - сотні будинків. Є місця, де води по пояс », - розповідає місцевий житель Сергій.

Його односелець Василь Корнійчук повів показувати масштаби катастрофи. «Я вже третій день не можу під'їхати до будинку. Залишаю машину за метрів сто. Он, дивіться, мої коти Рудий і Бобтейленко на деревах і паркані сидять - гуляти їм ніде », - розповідає Василь Юхимович.

Вода повністю залила його двір і город. «Картопля пропав практично у всіх. Двометрові льоху повні води. Пропав весь урожай. Цього року не буде ні полуниці, ні смородини, ні малини. Вода завдала збитків приблизно в десять тисяч гривень. Молюся, щоб не довелося ремонтувати весь будинок. У мого сусіда річка прямо в хаті. Вранці ноги з ліжка спустив - і можна мити ... ». Жінок чоловіки носять на руках. «Я свою дружину кожен ранок і вечір ношу метрів сто, щоб ноги не промочила», - каже Василь.

Місцева продавщиця бабуся Люба нарікає на владу. «У мене тільки вчора вода з дому пішла. Було залито сантиметрів на 20. А в гаражі досі калюжі. Але біля будинку вирує потік, і я вигрібаю з води сміття, щоб не забилася стічна труба під дорогою. Але що я, рятувальник? »- обурюється жінка.

Затопило і льох нардепа Володимира Яворівського, особняк якого розташований на в'їзді в селище. «У мене затопило льох. Частина картоплі витягла дружина, а частина і закрутки так там і плавають. Води - сантиметрів на 30-40, і вона не йде. Та й канал уздовж будинку переповнений, ось-ось почне заливати двір. До речі, в нашому селищі живуть і прокурори, і міліціонери, і високі чини з Адміністрації президента », - каже Яворівський.

Місцеві жителі впевнені, що потоп відбувається через те, що в двох місцях навколо селища перекриті сливи місцевих річок Стугни і Сіверки. Вони показали нам ділянку біля села Таценки, де раніше працював шлюз. Зараз він заблокований плитами. А в іншому місці відведення води перекритий рукотворної звалищем уздовж водойми.

Втім, в місцевій сільраді кажуть про інше. «Причина, по якій підтоплює Підгірці, в іншому. Це відбувається через провини наших сусідів в Києво-Святошинському районі. Там на приватній території власники розкопали два метри греблі, і вода, яку вона стримувала, з їхнього району ринула в Обухівський. Ми, на жаль, не можемо вплинути на ситуацію, оскільки розібратися з приватниками може тільки прокуратура, - пояснює Олександр Колпачов, глава місцевої сільради. - Сподіваємося, що це питання вирішиться в Києві ».

Власники підтоплених будинків подейкують про масову акцію протесту. «Якщо влада не почне нам допомагати, ми будемо блокувати Обухівську трасу - ходити через дорогу по переходу», - кажуть люди. «Про цю ситуацію нічого не знаю. Але з Київської ГЕС спускають воду, так що її рівень в Дніпрі піднявся на метр і цілком може виходити з берегів », - каже губернатор Київської області Анатолій Присяжнюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Але що я, рятувальник?