Реклама
Реклама
Реклама

Мама-одиначка - як вижити в перший рік

  1. Вихід у світ
  2. Щастя поруч!
  3. шукайте союзників
  4. Делегуйте повноваження
  5. Вчіться планувати
  6. Дотримуйтеся режиму
  7. організуйте простір
  8. Використовуйте досягнення науки і техніки
  9. Залучайте до справах дітей

Малюк народився, але помічників немає. Як впоратися c навалилися проблемами і при цьому не впасти в депресію? На що варто махнути рукою, а чому приділяти увагу? Малюк народився, але помічників немає

Джерело: instagram @taylergolden

Бабусь немає, або вони далеко, або їм не до вас і не до онуків. Батько дитини з ранку до ночі на роботі або зовсім в автономному плаванні. І виходить, що ви майже як Робінзон Крузо на безлюдному острові: проблеми з'являються одна за одною і небезпеки підстерігають з усіх боків, а допомоги чекати нізвідки. Так, поруч завжди Пятница, і з ним навіть можна поговорити (правда, в перший час без надії на відповідь), але при цьому він не дає спати, їсти, митися, зачісуватися і робити інші життєво необхідні речі. Чи не найпростіший компаньйон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після пологів - 3 установки, які заважають насолоджуватися материнством

Вихід у світ

Приємно, коли похід в поліклініку перетворюється в сімейний вихід у світ: горда новоспечена бабуся котить коляску з немовлям, поруч йдуть не менш горді ошатні мама з татом, іноді хід замикає і трохи розгублений, але явно щасливий дідусь. А паралельно біжите ви: одна, без свити, змилена, захекана і голодна. І судорожно повторюєте про себе алгоритм дій в поліклініці: роздягнутися, однією рукою притримуючи дитини на пеленальном столі, здати речі в гардероб (не забути номерок!), Роздрукувати талон до лікаря, домчати до кабінету, не втративши по дорозі ні дитини, ні сумку, ні карту (якщо її у вашій поліклініці видають на руки) ... Загалом, жах та й годі.

В кабінеті у лікаря буде ще веселіше: однією рукою потрібно примудритися розстелити пелюшку, поперекладивать крихту з пеленального столу на зростомір, потім на ваги, потім знову на стіл (і неодноразово розкладати-складати пелюшку). І так скрізь: суцільні проблеми і дуже важко. І хочеться пожаліти себе і образитися на рідних, яким не до вас і ваших труднощів. І ...

Джерело: Instagram @ amberfillerup

Щастя поруч!

Стоп-стоп-стоп! Ось тут потрібно обов'язково зупинитися, видихнути і трохи заспокоїтися. Бо щастя-то ось воно, поруч: тепле, улюблене і солодко пахне. А побут ... Його цілком можна налагодити таким чином, щоб і однієї з дитиною (і навіть c кількома) вдавалося впоратися зі справами і не відчувати себе при цьому загнаної конем, яку простіше пристрелити, ніж привести в божеський вид. Всі ми різні - це факт. Є серед нас оптимістки, песимістки, реалістка, пофіг ... Ой, вибачте, в сенсі, врівноважені. Однак усім важливо навчитися знаходити в собі сили для радості і бажання щось змінювати на краще у своєму житті.

шукайте союзників

Ваші перші союзники - такі ж молоді мами, яким доводиться справлятися зі справами в поодинці. Бажано з такою ж кількістю дітей. Тому що мамі з однією дитиною буде психологічно складно і страшно погуляти ще й з вашими трьома, поки ви збігає в магазин. А ось мама, у якої своїх стільки ж, запросто впорається і з вашими. Їй вже море по коліно. Один або два дитини - це величезна різниця, а троє або шестеро - майже ніякої.

Вам теж буде легше від усвідомлення, що ваша взаємодопомога рівноцінна. Можна по черзі купувати продукти, а в майбутньому - змінюватися новорічними костюмами. Та багато чого ще можна. Головне - ви будете знати, що не одні. Та й саме це відчуття, що поруч є ті, хто завжди допоможе, значно полегшує життя і заспокоює нерви. Союзниками цілком можуть стати і сторонні люди - консьєржі, співробітники поліклініки. З власного досвіду: чим більше у мене ставало дітей, тим частіше я зустрічала підтримку та бажання допомогти. Консьєржі нашого під'їзду погоджувалися отримати замовлення у кур'єрів, якщо мені потрібно було терміново бігти. Гардеробниці допомагали роздягати й одягати старших. Головне - не чекати і тим більше не вимагати допомоги.

Ввічливість і щирий інтерес до людей творять чудеса, допомога може прийти звідки не чекали!

Ввічливість і щирий інтерес до людей творять чудеса, допомога може прийти звідки не чекали

Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Делегуйте повноваження

Так, чоловік працює з ранку до ночі. Але на шляху від офісу до будинку є кілька супермаркетів. І тато цілком зможе купити там продукти на вашу списку.

Бабусі далеко, але вони можуть ввечері почитати онукові або внучці казку по скайпу, а ви в цей час встигнете помити посуд. До речі, знаю сім'ї, де діти спокійно засинають, не вимагаючи маминого присутності, якщо знають, що бабуся «поруч» (наглядає за ними по скайпу). Єдине, що потрібно пам'ятати, - допомога повинна бути обопільною, тоді ніяких образ не буде.

Вчіться планувати

Навіженість і непослідовність милі в юній дівчині, але недозволена розкіш для молодої мами. Навіть якщо дитина всього один, вам доведеться освоїти ази тайм-менеджменту, а потім стати асом логістики і фахівцем з антикризового управління.

Не покладайтеся лише на пам'ять. Коли-небудь вона обов'язково підведе і ви забудете про візит до лікаря або в перукарню. Заведіть дошку, блокнот або привчіть себе вести розклад в смартфоні: він ще й обов'язково нагадає вам про ваших справах і турботах. Заздалегідь розподіляйте свій час і продумувати план дій. Це спростить життя і наповнить суєту глибоким змістом.

Дотримуйтеся режиму

Цей пункт тісно пов'язаний з попереднім. І не менш важливий. Чим чіткіше розпланований ваш з малюком день, тим більше ви встигнете і більше задоволення будете відчувати. А значить, і настрій буде краще.

організуйте простір

Легко перетворити квартиру в музей, де ні до чого не можна навіть доторкатися. Але не менш просто - в атракціон.

  • Приберіть все крихке і дороге серцю подалі. Бажано, щоб діти навіть не підозрювали про існування цих речей.
  • Нижні полиці шаф заповніть тим, що не б'ється і втрата чого не приведе до інфаркту у бабусі, сльозам у мами або психа у тата і зробіть їх доступними для малюків.
  • Не забувайте, що кухонну шафу для крихти завжди привабливіше ящика з іграшками. На кухні дітей надовго займуть пластикові баночки або контейнери з сипучими продуктами, силіконові лопатки і формочки для випічки, каструлі ...

Використовуйте досягнення науки і техніки

Це не означає, що потрібно тримати малюка біля телевізора. Але дитячі пісеньки, звуки природи або білий шум можуть ненадовго зайняти дитину. А побутові прилади - скоротити час готування, прасування, прибирання.

А побутові прилади - скоротити час готування, прасування, прибирання

Джерело: instagram @ mothermakesx4

Залучайте до справах дітей

Швидко зростають не тільки чужі, а й свої діти. Розмовляючи з досвідченими мамами, я часто чула визнання в тому, що тільки з першою дитиною вони квапили час, мріяли, щоб він скоріше ріс. А ось з другим і наступними - зовсім навпаки. Тому що вже знали, що діти дорослішають з неймовірною швидкістю.

Ви не встигнете озирнутися, як малюк стане вам вірним помічником. Просіть однорічного малюка про допомогу, і він із задоволенням викине на смітник використану серветку або принесе вам чистий підгузник. Звичайно, це не повноцінна допомога, але те, що дитина буде зайнятий справою, не стане вередувати або вимагати до себе уваги, - точно. Що можна довірити дитині? Багато що!

  • Покласти в пральну машинку відсортоване білизна.
  • Витягнути чисті речі і покласти їх в приготований таз, скласти попарно шкарпетки.
  • Зібрати іграшки.
  • Поставити взуття після прогулянки взуття в спеціальний ящик.
  • Полити на дачі квіти і овочі з маленьких леечек.

Діти можуть і хочуть багато. Потрібно тільки в них повірити. Ви зовсім не одна. У вас росте помічник!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Материнство в Австралії: кілька плюсів і один великий мінус
Як поєднати роботу і материнство: поради досвідченої мами

Думка редакції може не збігатися з думкою автора статті.

Як впоратися c навалилися проблемами і при цьому не впасти в депресію?
На що варто махнути рукою, а чому приділяти увагу?
Що можна довірити дитині?