Реклама
Реклама
Реклама

Ощадні, накопичувальні і рентні вклади в банках. Ощадний вклад особливості

  1. Види депозитів фізичних осіб
  2. Класифікація депозитів фізичних осіб
  3. накопичувальний вклад
  4. ощадний вклад
  5. рентний внесок

Приватні банківські вклади або депозити фізичних осіб можуть бути ощадними, накопичувальними і рентними. Відмінності між ними в термінах, гнучкості умов і прибутковості.

Види депозитів фізичних осіб

Основні потреби клієнта при розміщенні вільних грошових коштів ( депозитів ) В банку можна розділити на три основні напрями - це накопичення коштів на будь-яку мету, збереження накопичених коштів, отримання доходу від вільних грошових коштів.

Класифікація депозитів фізичних осіб

Відповідно до статті 36 глави VI ФЗ РФ N 395-1 від 02/12/1990 «Про банки і банківську діяльність» дано таке визначення банківського вкладу: Вклад - це грошові кошти у валюті Російської Федерації або іноземній валюті, розміщувані фізичними особами з метою зберігання та отримання доходу. Дохід за вкладом виплачується в грошовій формі у вигляді відсотків. Внесок повертається вкладникові на його першу вимогу в порядку, передбаченому для внеску даного виду федеральним законом та відповідним договором.

Приватні вклади приймаються тільки банками , Що мають таке право відповідно до ліцензії, яка видається Банком Росії, які беруть участь в системі обов'язкового страхування депозитів фізичних осіб в банках і перебувають на обліку в організації, що здійснює функції з обов'язкового страхування вкладів. Банки забезпечують збереження вкладів і своєчасність виконання своїх зобов'язань перед вкладниками. Залучення коштів в депозити оформляється договором в письмовій формі в двох примірниках, один з яких видається вкладнику (фізичній особі).

накопичувальний вклад

Накопичувальні вклади використовують для накопичення значної суми грошей на певну мету, наприклад: покупку нерухомості. Від інших видів депозитів фізичних осіб накопичувальний вклад відрізняється наступними умовами: Накопичувальні вклади використовують для накопичення значної суми грошей на певну мету, наприклад: покупку нерухомості

  • є можливість поповнення;
  • відсутня можливість пролонгації договору за вкладом;
  • забрати кошти з накопичувального внеску можна лише анулювавши договір по ньому і втративши нараховані відсотки.

ощадний вклад

всі особливості ощадних банківських вкладів продиктовані його метою - збереження коштів від інфляції або розтрати. Вклади ощадного типу іноді передбачають поповнення депозиту, але не дають можливості зняття з нього коштів до закінчення терміну дії договору. Вклади даного типу характеризуються досить високими процентними ставками і тривалими термінами. Прибутковість по ощадним вкладом залежить від початкового внеску і терміну вкладу, чим більше термін, тим вище прибутковість. Багато банків пропонують капіталізацію відсотків по ощадних вкладах.

рентний внесок

Рентні вклади поки не досить популярні на території РФ. Вся справа в тому, що гарантована сума страхування вкладів становить 700 000 рублей, а для отримання скільки-небудь відчутного доходу з рентної вкладу сума депозиту повинна починатися від одного мільйона рублів. Відмінними рисами рентного вкладу є: великий початковий внесок, високі процентні ставки, великі терміни розміщення вкладу та регулярні виплати відсотків з рентної вкладу.