Реклама
Реклама
Реклама

Розписка за оренду квартири - зразок, правила складання

  1. Для чого потрібна?
  2. Принцип оформлення розписки
  3. зразок
  4. Про юридичну силу розписки
  5. важливі моменти

Зараз прийнято фіксувати документально факт передачі великої суми грошей. Подібні папери дозволяють при необхідності довести в суді, що кошти були віддані конкретній людині. Один з видів таких документів - розписка. Вона необхідна в тому випадку, якщо людина знімає квартиру і регулярно платить за оренду. Зараз розберемося, чому ж так важливий цей документ, а також як його можна скласти.

Для чого потрібна?

Деякі люди вважають, що розписка в отриманні грошей за оренду квартири зовсім не важлива. Саме тому вони не витрачають час на її складання, здійснюючи велику помилку.

В першу чергу цей документ важливий для квартирантів, які сплачують гроші за проживання. Справа в тому, що в договорі оренди є такий пункт, що його можна передчасно розірвати за регулярну несплату.

Недобросовісні власники будинку користуються цим і виселяють квартирантів з тієї причини, що вони нібито не платять кошти. Насправді вони можуть своєчасно віддавати гроші, але даний факт ніде не фіксується. Тому ні в якому суді не вдасться довести, що орендодавець вчинив незаконно, розірвавши договір.

Тому потрібно вимагати розписку після отримання грошей, якщо не хочеться опинитися в такій ситуації. Тільки за допомогою неї можна буде довести, що насправді люди регулярно платили.

Принцип оформлення розписки

Розписка за оренду квартири складається досить просто, а писати її повинен власник квартири. Немає певної форми, на яку потрібно орієнтуватися, заповнюючи документ. Однак є конкретні пункти, які точно мають бути присутні.

Що повинно бути в папері: Що повинно бути в папері:

  1. Прізвище, ім'я, по батькові отримувача коштів. Його паспортні дані.
  2. Інформація про особу, яка сплатила кошти.
  3. Отримана грошова сума. Вказується прописом.
  4. Мета, для якої були передані кошти.
  5. Обставини отримання суми.
  6. Дата і підпис орендодавця.

Рекомендується віддавати гроші в присутності свідків. Вони при необхідності зможуть підтвердити, що даний процес дійсно був і пройшов успішно. Важливо згадати про свідків у документі, там потрібно написати їх дані, а потім попросити поставити підпис.

Розписку про отримання грошей за оренду квартири повинні отримати наймачі. Буває таке, що власник будинку не хоче кожен раз складати дану папір. Тоді є сенс вимагати використовувати відомість платежів.

Складається вона в такий спосіб. Необхідно взяти чистий зошит, на титульному аркуші вказати, що плата за оренду передається щомісячно за договором. Далі заповнюються графи - сума, дата і підпис про отримання.

Відомість платежів теж можна при необхідності використовувати як доказ того, що людина вчасно передавав гроші за знімання житла.

Також варто розглянути ситуацію, коли квартиранти здійснюють безготівковий розрахунок. Це досить зручно, особливо, якщо власник житла проживає в іншому місті або просто не хоче особисто приходити за грошима. Тоді можна перераховувати їх, наприклад, на карту.

У цьому випадку досить буде отримати роздруківку про те, коли кому і яку суму людина перекладав. Рекомендується при перекладі вказати мету платежу. Це також дозволить довести той факт, що квартирант вчасно перераховував кошти.

зразок

Зразок оформлення розписки за гроші з оренди виглядає наступним чином:

Рекомендуємо скачати бланк розписки за отримання грошей за оренду квартири.

Про юридичну силу розписки

Вже розібрали зразок розписки за знімання квартири. Тепер варто розглянути її юридичну силу. Якщо документ не буде потрібно використовувати, то тоді можна не переживати про його дійсності. Але, коли виникає необхідність його застосувати в якості доказу, потрібно бути впевненим в юридичній силі.

Діяти розписка буде в тому випадку, якщо в ній немає ніяких виправлень, закреслення та подтірок. В іншому випадку суд, ймовірно, оскаржить силу даного паперу. Також важливо, щоб це був оригінал, а не копія. Інакше навіть запевнення нотаріусом не допоможе, документ все одно не буде діяти.

Природно, розписка повинна бути оформлена в письмовому вигляді. Також в ній повинні бути всі перераховані вище пункти, інакше її можуть не прийняти. Тому потрібно стежити за тим, щоб папір відповідала встановленим нормам.

Документ буде діяти певний час Документ буде діяти певний час. У більшості випадків прийнято, що оплата за проживання в квартирі є авансової. Тобто, людина платить за місяць, який тільки починається. Тому він має повне право протягом цього часу жити в квартирі. І розписка гарантує, що в цей період ніхто не виселить з житла.

Однак це зовсім не означає, що після цього документ не потрібен буде. Поки людина живе в конкретній квартирі, потрібно зберігати розписки за весь час перебування в ній. Тому як при необхідності їх доведеться використовувати, щоб довести свої слова. Навіть якщо документ був оформлений рік або 10 років тому, він все одно буде діяти. Тому не слід викидати навіть старі папери, якщо все ще живете в конкретному будинку.

важливі моменти

Відомо досить багато випадків, коли неправильно складена папір не визнавалася в суді. Цим можуть користуватися недобросовісні власники житла. Або ж людина може випадково помилитися, але це теж призведе до недійсності розписки. Тому квартиранти повинні уважно перевірити папір і переконатися в тому, що вона правильно складена.

Що важливо врахувати:

  1. Власник квартири, який отримує гроші, повинен особисто писати документ. Не потрібно погоджуватися замість нього складати офіційний папір. Інакше потім можуть визнати розписку недійсною.
  2. Рідко, але все ж були випадки, коли люди використовували для написання документа ручку зі зникаючим чорнилом. В результаті листи через час ставали чистими, і наймач не міг довести, що передав гроші. Тому слід запропонувати свою ручку і настояти на її використанні.
  3. Важливо перевірити, що людина вказав адресу житла, за оренду якого були отримані гроші.
  4. Потрібно перевірити, чи варто дата і місце передачі грошей. Тому як без даних відомостей можуть порахувати документ недійсним.
  5. Переконайтеся в тому, що укладач поставив свій підпис. Також вона повинна розшифровуватися повністю зазначеними прізвищем, ім'ям та по батькові.

Подібні, здавалося б, незначні моменти дозволять уникнути випадків шахрайства або неуважності з боку власника житла. Варто розуміти, що тільки квартирантам важливо, буде діяти розписка чи ні. Тому як орендодавцю навіть вигідно буде, якщо документ визнають фальшивим.

Деякі люди цікавляться, чи можна надати розписку в друкованому варіанті. Адже так навіть зручніше, тому якнайшвидше скласти документ. До того ж, можна уникнути ситуації, коли почерк людини виявився незрозумілим.

Так, такий варіант існує, і друкована папір теж має юридичну силу. Однак важливо, щоб в кінці була поставлена підпис від руки. Також потрібно вказати, що гроші отримані в повному розмірі і претензій немає. Від руки ще ставиться дата.

Правильно складений документ - хороший спосіб застрахуватися від шахраїв. Тому на розписці необхідно наполягати і не погоджуватися віддати гроші без неї.

Для чого потрібна?
Для чого потрібна?