Реклама
Реклама
Реклама

Хто надає для ознайомлення зразок розписки про отримання грошей в борг

  1. Що таке боргова розписка?
  2. Нотаріальне завірення
  3. зразки розписок
  4. З щомісячним платежем
Юридична консультація

>>> Зразок розписки про отримання грошей в борг: як правильно складається документ

Багато громадян неодноразово стикалися з ситуацією, коли знайомі чи близькі люди просять грошей в борг . При цьому нерідко позичають сума платіжних засобів виявляється великої. Мало хто може дозволити собі розлучитися з великими грошима без гарантій їх повернення в майбутньому.

У подібних ситуаціях оформляються спеціальні довідки. Зразок розписки про отримання грошей в борг описується в даній статті. Також досвідчені юристи надають корисну інформацію щодо правил оформлення такого документа.

Що таке боргова розписка?

Розписка про отримання грошей в борг - гарантія для обох сторін

Боргова розписка являє собою різновид документації, в якій вказується інформація про передачу і прийом платіжних засобів від однієї сторони до іншої. боргові розписки обов'язково складаються з прийняттям до уваги певних рекомендацій.

У Цивільному кодексі України зазначаються відомості про те, що розписка повинна оформлятися в письмовому вигляді в ситуації, коли обсяг наданої суми платіжних засобів становить більше 10 000 рублів. Якщо не виконувати зазначена умова, документ не буде мати ніякої юридичної силою.

Отже, якщо розмір позики не дотягує до 10 000 рублів, можна складати усне Угода про певні умови позики і конкретні терміни повернення платіжних засобів.

Розписка може бути завжди оформлена письмово, незалежно від того, яка надається сума платіжних засобів. У тексті розписки слід визначити всі наявні дані стосовно позичальника і самого кредитора:

  1. ПІБ і дата народження;
  2. Дані, зазначені в паспорті ;
  3. Адреса прописки і проживання.

Після цього вказується обсяг коштів, що надаються, а також процентна ставка, якщо вона передбачена. У ситуації, коли платіжні кошти надаються в іноземній валюті, доведеться вказати курс і співвідношення з рублем на момент передачі грошей.

Саме за таким курсом позичальник буде розраховуватися з кредитором. Одним з основних вимог до оформлення такої розписки вважається вказівку терміну повернення заборгованості . Переважно вказувати певну дату.

У законодавчій базі відсутні будь-які правові акти, що визначають правила оформлення боргової розписки. З урахуванням реальних вимог ГК РФ, документ може бути складений тільки в письмовому вигляді. Текст документа можна роздрукувати, або написати від руки.

Досвідчені юристи рекомендують писати розписку самостійно, щоб в судової інстанції можна було довести правомочність документа після перевірки почерку. Отже, може бути складена машинописна, або рукописна форма документа.

Беруть участь сторони можуть скласти усну домовленість.

Нотаріальне завірення

Розписку про отримання грошей в борг можна завірити нотаріально

Розписка може бути завірена нотаріально в ситуації, проте це не можна назвати обов'язковим. Кожен кваліфікований юрист бере за послуги плату.

Засвідчення потрібно для того, щоб при розгляді документа в судовій інстанції не довелося проводити спеціальну графологічну експертизу .

На практиці учасники правових взаємовідносин рідко звертаються до суду для розгляду, оскільки в більшості випадків можуть вирішити виниклі труднощі самостійно. Спірні питання часто виникають, коли в борг передається велика сума грошей.

Засвідчення можна оформити в ситуаціях, коли немає впевненості в боржника або при передачі великої суми грошей. У документі вказують що платіжні засоби надаються в борг. Не потрібно вказувати, що гроші надаються з метою подальшого відкриття підприємства або здійснення будь-якої іншої комерційної операції.

Оскільки Займодатель був обізнаний про те, що його дії ризиковані, йому важко вдасться виграти судовий позов , Якщо бізнес позичальника не буде приносити належної прибутку.

Також слід визначити умови, на яких надається позика. Завжди потрібно вказувати відсутність або наявність процентної ставки, можливі штрафні стягнення за затримку платежу, якщо гроші буде надаватися частинами регулярно до моменту виплати всієї суми.

Розмір платіжних засобів і дата повернення боргу вказуються в розписці. Не потрібно давати в розписці зобов'язання щодо повернення грошей через якийсь конкретний проміжок часу. Обов'язково вказується дата і сума, яку позичальник зобов'язаний повернути позикодавців.

зразки розписок

Гроші в борг - ризикована справа

При наданні грошей в борг під відсотки, затверджену ставку необхідно фіксувати в розписці. Домовленість на словах не дає ніяких гарантій. Можна розглянути зразок розписки про отримання грошей в борг, представлений далі.

Однак при передачі великої суми коштів рекомендується використовувати договір позики, який оформляється за всіма правилами.

Передача коштів без відсотків може проводитись автоматично в ситуації, коли позичають сума платіжних засобів вище затвердженого МРОТ в день підписання розписки, в якій відсутні будь-які відомості про відсотки. У ситуації, коли сума переданих платіжних засобів перевищує МРОТ, а в документах не уточнюється розмір процентної ставки, розрахунки проводяться автоматично відповідно до поточної ставкою Держбанку.

Коли боржник розраховується по боргах самостійно, в судовій інстанції може виникнути плутанина, тому рекомендується вказувати точно в записці наявність або відсутність процентної ставки.

З щомісячним платежем

Для подібного розрахунку рекомендується оформляти угоду позики. Розглянемо основні причини, за якими виникає така необхідність:

  1. Висока юридична значимість;
  2. Чималі можливості в плані утвердження штрафних стягнень за прострочення платежу або встановлення пені;
  3. Значно простіше довести в суді, що боржник не платив за боргами в цьому місяці.
  4. Якщо вам потрібен графіка регулярних платежів може використовуватися розписка або договір позики.

Однак в розписці може бути представлено тільки вказівка ​​на регулярний платіж за певними числах. У подібних ситуаціях можна складати нову розписку про повернення частини наданих раніше платіжних засобів.

Якщо звернутися за послугами до страхової компанії, можна розраховувати на гарантований повернення грошей. Це актуально в ситуації, коли оформляється досить велику позику. Однак доведеться оплатити страховий поліс .

Розглянемо черговий зразок розписки про отримання грошей в борг. Надання платіжних засобів під заставу може в значній мірі підстрахувати позичальника від непорядності платника. Навіть в ситуації, коли платіжні кошти не будуть виплачуватися, заставне майно може бути продано. При цьому зайнята сума повертається власнику в повному або частковому розмірі.

При цьому зайнята сума повертається власнику в повному або частковому розмірі

Бланк розписки: зразок

Можна користуватися звичайними бланками розписки для передачі в борг платіжних засобів. Основний принцип складання розписки полягає у викладі докладної інформації про те, що можна отримати в реальному житті, наприклад штрафи, відсотки і т.п. Додаткові гарантії можна отримати при засвідченні розписки у нотаріуса .

Також слід розглянути зразок розписки про надання позикових платіжних засобів з підписами свідків. У діловій практиці подібні приклади вважаються поширеними. У Цивільному кодексі України не вказується обов'язкову присутність свідків у процесі складання і підписання розписки.

Отже, Свідки не можуть засвідчити розписку і проставлені підписи учасників. Відповідно до ст. 812 ГКРФ при складанні договору позики процедура оскарження через безгрошовість з використанням свідчень не проводиться ніколи.

Виняток становлять ситуації, коли угода може бути складено під тиском, погрозами або при обманних діях.

Якщо питання надається на розгляд до суду, завжди знадобляться показання свідків, наприклад, в ситуації підтвердження обставин, обумовлених складанням розписки. Зокрема, беруться до уваги такі аргументи:

  1. Де складалася розписка;
  2. Ким оформлявся документ;
  3. Чи мало місце примушування до написання.

При бажанні підстрахуватися зразок для складання розписки можна скачати з інтернету. Документ можна завіряти нотаріусом з одночасним залученням свідків за бажанням учасників правових взаємин. Кожен самостійно вибирає спосіб забезпечення безпеки позики.

Відповідно до існуючих правил, громадянин, який одержує гроші фігурує в якості позичальника, а дає є позикодавцем. У подібних ситуаціях не рекомендується характеризувати займодателя, як кредитора, оскільки підміна понять завжди може стати причиною виникнення труднощів у майбутньому можливе розгляді з залученням судової інстанції .

Як правильно написати розписку, дізнаєтеся з відеоконсультації:

Що таке боргова розписка?
Що таке боргова розписка?