Реклама
Реклама
Реклама

Поверни своє за навчання

Ліміт. Максимальна сума повернення сьогодні - 1335 грн. Фото А. Іcкріцкой

З приходом нового навчального року в ряди студентів вливаються нові першокурсники, серед яких як і раніше буде чимало контрактників. При цьому розцінки ВНЗ сьогодні виставляють чималі: в середньому від 10 до 15 тис. Грн. за рік навчання, а в топових столичних університетах плата доходить і до 28-31 тис. на рік. Навантаження для сімейного бюджету чимала. Правда, є деяку втіху - податковий кредит (ПК). Це особлива пільга, за якою держава зобов'язується компенсувати громадянам прибутковий податок (у 2008 році - 15%) з грошей, витрачених ними на придбання соціально значущих товарів і послуг, до яких відноситься і отримання середньої професійної або вищої освіти (самим платником податків або членом його сім'ї 1-го ступеня споріднення). Але отримання такого "відкату" передбачає дотримання безлічі умовностей, які варто враховувати, буквально починаючи з моменту укладення договору з вузом. За консультаціями ми звернулися до Київської міської податкову адміністрацію.

ОБМЕЖЕННЯ. Щоб не віддавати з бюджету дуже багато (наприклад, при ціні контракту 30 тис. Грн. Людині належало б 4500 грн.), Встановлений цілий перелік обмежень.

1. За граничну суму. НК на навчання (на місяць) не може перевищувати показника прожиткового мінімуму (ПМ), помноженого на коефіцієнт 1,4 та округленого до більшого десятка. Тобто в кожному звітному році ця величина змінюється разом з ПМ (в 2008 р .: 630 грн. Х 1,4 = 890 грн.). Тому, якщо навіть сім'я платила за навчання 3 тис. Грн. в місяць, НК дається тільки на 890 грн. Плюс до того податківці придумали, що контрактник нібито платить не 12 місяців, а лише 10 (з вересня по червень), завдяки чому теж виходить економія казенних грошей. Звідси максимальна сума повернення за рік зараз становить 890 грн. х 15% х 10 міс. = 1335 грн.

2. По зарплаті. Загальна сума ПК не може перевищувати "загального річного доходу, нарахованого як заробітна плата". Тобто всілякі додаткові приварки (робота за сумісництвом, премії, гонорари тощо.) В облік не йдуть, хоча з них і сплачуються податки. А ключові слова "заробітна плата" закривають доступ до НК такий численної на сьогодні категорії як приватні підприємці. Те ж саме стосується і тих, хто в минулому році отримував не зарплату, а допомогу по безробіттю. (Але за найманими працівниками, за яких господар платить податки, право на податковий кредит зберігається).

3. Тільки громадянам України, які мають ідентифікаційний код. Звідси випливає, що з потенційних претендентів на НК випадають віруючі, багато з яких не отримують код з ідейних міркувань.

4. За часом. НК можна отримати тільки протягом року, наступного за звітним (в якому витрачалися гроші).

ЯК ОТРИМАТИ. Право на податковий кредит носить не обов'язковий, а заявний характер, тобто про нього треба попросити, автоматом його нікому не дають. Для цього доведеться нанести візит до податкової інспекції за місцем постійної реєстрації і заповнити декларацію про доходи (за 2008 рік). Причому зробити це потрібно не пізніше 30 грудня (див. 4-е обмеження). До декларації додається спеціальний бланк-заяву на НК, де самостійно або за допомогою консультанта розраховується очікувана сума повернення. Можна заощадити час, скачавши і роздрукувавши бланки декларації та НК з сайту ДПАУ (sta.gov.ua) або звідси (мат-л від 10.03) і заповнивши їх удома. Дозволяється також пересилати декларацію поштою листом з повідомленням, теж щоб на штемпелі стояла дата до 31.12. Зрозуміло, при подачі декларації доведеться засвітити не тільки зарплату, а й всі інші доходи, з яких повинен бути сплачений прибутковий. Перед тим як давати добро на НК, податківці перевірять повноту сплати податків. Якщо все в порядку, компенсацію повинні перерахувати на банківський рахунок або переслати поштовим переказом протягом 60 днів з моменту подачі декларації. Якщо ж виявляться борги зі сплати податку, доведеться їх спочатку погасити.

ЯК ХОЧУ, ТАК верчу. Крім вже названих бар'єрів прохачі НК можуть зіткнутися ще з чималою кількістю перепон, постійно виникають протягом усіх п'яти років дії НК зважаючи вільного трактування норм закону "Про податок" керівництвом ДПАУ, зрозуміло, не в нашу з вами користь. Ось кілька з найбільш характерних ситуацій.

Якщо задекларована зарплата виявляється менше суми, сплаченої за контрактом. До останнього часу в таких випадках людей відфутболювали ще до подачі декларації, мотивуючи це тим, що їм доведеться відзвітувати, звідки вони брали решту грошей на оплату навчання. А багато хто навіть не намагалися оформляти НК, вважаючи, що він їм просто не покладено. І лише недавно в ДПАУ, нарешті, пішли назад через велику кількість звернень. Виявилося, що в таких випадках НК таки повинні давати, але не на всю суму договору, а в межах задекларованого заробітку. Наприклад, якщо плата за навчання складає 20 тис. Грн., А річна зарплата - тільки 15 тис. Але за минулі роки, зрозуміло, недоплачене нікому повертати не будуть.

Якщо плата за весь навчальний рік вносилася одним чеком або платилося одним чеком наперед за кілька років. НК в таких випадках давали тільки на суму, що належить за один звітний рік, а решта просто ігнорувалося. Знову-таки під натиском податкова спочатку погодилася, щоб квитанція, якою плата вносилася за весь навчальний рік (наприклад 2008-2009 рр.), Враховувалася як підтверджуючий документ відповідно за два семестри 2008 і 2009-го. А зовсім недавно погодилася і з тим, щоб НК давали також і за роки, за які було проплачено наперед однією квитанцією.

Якщо в договорі з вузом і квитанціях фігурують різні члени сім'ї. Наприклад, контракт укладав один з батьків, а гроші в касу платив син студент. У цих випадках НК зможуть оформити тато чи мама за їх вибором. А ось якщо договір складений на студента, а квитанції проплачували тато або мама, то і НК зможе отримати тільки той з них, хто фігурує в квитанції. Тому радимо заздалегідь визначитися, кому з батьків вигідніше буде оформляти НК (виходячи з розмірів зарплати) і відповідно оформляти квитанції. Те ж саме можна порадити, якщо навчання студента-онука захочуть профінансувати дід чи бабуся. Навіть якщо останні продовжують працювати, а значить, і платять прибутковий, їм НК не дадуть, т. К. Вони не є членами сім'ї 1-го ступеня споріднення. Тому варто відразу оформляти договір і квитанції на батьків, щоб все-таки отримати НК.

Також ДПАУ змушує шукати обхідні шляхи і в випадках, коли студент під час навчання підробляє. Для податківців це означає, що він сам стає платником податків, а значить, і НК дадуть тільки йому самому. Однак заробітки молодих людей, як правило, невисокі, особливо якщо ті працюють неповний день. Звідси і з НК їм будуть належати крихти. Вихід один - приховувати ці доходи, отримуючи зарплату чорним налом, щоб НК покладався батькам. Іншими словами, податкова сама ж заганяє студентів в тінь, домагаючись тим самим зворотного ефекту.

СКІЛЬКИ контрактників. За даними Міносвіти, за останні два роки за свої гроші мав намір вивчитися кожен другий молодший спеціаліст і двоє з трьох бакалаврів та спеціалістів!

РОЗРАХУНОК ПОВЕРНЕННЯ ПО НК НА НАВЧАННЯ (ЗА 2008 Г.)

Нарахована зарплата: 32 100 грн.

Сплачені податки: 4646 грн.

Плата за навчання: 10 000 грн.

Дозволено включати до ПК за 2008 р .: 890 грн. х 10 міс. = 8900 грн.

Вважаємо: (32100 грн. - 8900 грн.) Х 15% = 3480 грн.

До повернення: 4646 грн. - 3480 грн. = Тисячу сто шістьдесят шість грн.

ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ КРЕДИТУ

До декларації додаються ксерокопії всіх підтверджуючих документів:

  • паспорта;

  • коду;

  • довідки з місця роботи із зазначенням загального річного доходу і сплаченого податку (за 2008 р);

  • договору з вузом;

  • квитанцій про оплату навчання;

  • документів, що підтверджують родинні стосунки 1-го ступеня або опікунство (якщо за навчання платить член сім'ї або опікун).

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram