Реклама
Реклама
Реклама

Приватизація дачних ділянок: терміни і вартість оформлення

  1. терміни оформлення
  2. вартість оформлення

Дачні ділянки в даний час оформлюються у власність відповідно до «дачної амністії». Її сенс має на увазі спрощений порядок отримання прав власності приватними особами щодо ділянок, розташованих в складі СНТ і ДНТ. Амністія поширюється на ділянки, передані в користування до 2001 року.

Спрощений порядок приватизації полягає в наступному:

  1. оформлення власності на земельні ділянки проводиться без межування, що дозволяє заощадити чимало грошей на послуги кадастрових інженерів (як мінімум 5-25 тис.р.). Громадянину досить мати на руках документ, який підтверджує виділення йому ділянки в користування.
  2. Права власності на зведену на землі дачу або будиночок також реєструються при пред'явленні мінімального комплекту документів: без дозволу на введення об'єкту в експлуатацію. Досить заповнити декларацію на нерухомість за встановленою формою і докласти техплан з БТІ (це вимога введено в 2017 році через те, що багато громадян навмисне занижували площа споруди для економії на майновий податок).

Виграють від « дачної амністії »І громадяни, і держава. Перші отримують можливість безкоштовно оформити права власності на земельні ділянки. Держава отримує в результаті додатковий прибуток у вигляді оподаткування від поставлених на облік ділянок і нерухомості.

Багатьох дачників хвилює питання, до якого року буде діяти вказаний спрощений порядок. Спочатку планувалося завершити дію дачної амністії в 2015 році, але потім було прийнято рішення про її продовження. У відношенні ділянок з СНТ або ДНТ дію амністії продовжено до 2020 року. Що стосується дачних або садових будинків, то їх приватизувати в спрощеному порядку можна до березня 2018 року. Після зазначеної дати без дозволу на введення будівлі в експлуатацію з органів будівельного нагляду не обійтися.

терміни оформлення

Приватизація дачних ділянок передбачає проходження ряду етапів.

  1. Підготовка необхідних документів. Потенційному власнику необхідно зібрати документи, які б підтверджували право володіння даною ділянкою; запросити схему ділянки, генплан території, копію статуту в СНТ. На це може піти 1-2 дня.
  2. Отримання дозволу в місцевій адміністрації. З отриманими документами потрібно з'явитися в місцеву адміністрацію , Де скласти заяву про безоплатному отриманні ділянки. На перевірку поданої документації та винесення вердикту у муніципальних властей буде 14 днів.
  3. Постановка ділянки на кадастровий облік. Для оформлення власності ділянка повинна бути поставлений на кадастровий облік. Постановка ділянки на облік на підставі отриманого генплану та викопіювання ділянки з СНТ або ДНТ займе 5 робочих днів.
  4. Реєстрація прав власності в Росреестра. В даний час терміни проведення реєстраційних дій гранично скорочені. Якщо власник пред'явить всі необхідні документи і вчасно заплатить держмито, то реєстрація займе 7 робочих днів. При передачі документів через МФЦ - 10 днів.

Максимальні терміни надання державних послуг повинні міститися в адміністративному регламенті, який визначає порядок надання ділянок у власність громадян, а також в ФЗ-218, присвяченому правилам держреєстрації прав власності. Уповноважені за проведення приватизації організації немає права затягувати терміни, які встановлені законом, інакше вони можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності. Але збільшення термінів іноді виникає через об'єктивні причини: наприклад, якщо заявник допустив будь-які помилки в документації або надав неповний комплект документів.

Сьогодні діє єдиний кадастровий і правовстановлюючий реєстр, тому заяву на кадастровий облік і оформлення прав власності можна подати одночасно. При цьому вдасться скоротити терміни надання держпослуги - до 10 і 12 робочих днів.

Таким чином, за сприятливого перебігу подій землевласник зможе укластися в місяць для приватизації дачних ділянок.

вартість оформлення

Незважаючи на те, що приватизація дачних ділянок проводиться на безкоштовній основі, власнику землі не вдасться обійтися без витрат на оформлення необхідних документів та сплати держмита.

Держмито сплачується за перереєстрацію прав власності на земельну ділянку та нерухомість на користь приватної особи. Її розмір у 2017 році становить 350 р. для ділянок, переданих для городництва і садівництва, а також 2000 руб. - якщо реєструється дачний будиночок на ділянці. Зазначені витрати є обов'язковими для всіх потенційних власників, а їх розмір - єдиний для всієї території країни.

Решта витрат не є обов'язковими, але можуть знадобитися від власника для отримання дозволу на приватизацію.

Вартість необхідних документів для приватизації дачної ділянки

Найменування документа Для чого потрібна Скільки коштує Техпаспорт Необхідний для оформлення прав власності на дачу, замовляється в БТІ. Від 1000 р. Нотаріальна довіреність на представлення інтересів Потрібна, якщо документи на приватизацію передаються через посередників 100 руб. держмито, якщо оформляється на користь родичів, 500 руб. - якщо на користь інших осіб;

800-1000 руб. - плата за технічно-правову роботу

Нотаріально завірений відмова від приватизації Якщо на земельну ділянку може претендувати ще одну особу, при передачі його в спільну власність 1000 руб. Виписка з ЕГРН Є підтвердженням прав власності замість свідоцтва і містить кадастрові відомості на ділянку 200 руб. за паперову виписку і 400 руб. за електронний варіант

Якщо в процесі приватизації виникне необхідність залучити юристів, то плата за їхні послуги може досягати 10-15 тис.р. Коли мова йде про відстоювання інтересів землевласника в судовому порядку, то послуги з юридичного супроводу будуть коштувати вже 30 тис.р.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!