Реклама
Реклама
Реклама

Кому належать особняки на черкаському узбережжі Дніпра

Відповідно до закону прибережна смуга становить 100 метрів, і хто ж його дотримується Відповідно до закону прибережна смуга становить 100 метрів, і хто ж його дотримується   Українське законодавство - Водного і Земельного кодексів - чітко визначають, що вздовж річок та інших водойм встановлюється так звана прибережна захисна смуга

Українське законодавство - Водного і Земельного кодексів - чітко визначають, що вздовж річок та інших водойм встановлюється так звана прибережна захисна смуга. Для Дніпра прибережна смуга становить 100 метрів. Тобто, в межах 100 м від Дніпра можна будувати що завгодно, крім гідротехнічних споруд, заборонено, повідомляє Depo.Полтава з посиланням на Громадське.ТВ Черкаси.

Але тільки пропливаєш Черкаський міст в сторону Соснівки, відразу бачиш нагромадження будинків. Це так зване "Царське село". Будинків тут - як грибів, і прямо біля води. Якщо заглянемо в кадастрову карту, то з'ясуємо, що призначення цієї земельної ділянки площею майже 7 га, на якій розташовані більшість цих будинків - для догляду за гідротехнічними, водогосподарськими спорудами та каналами. Ця земля належить місту, і ніякого приватного капітального будівництва тут не повинно бути. Втім, частина землі, всупереч законодавству, приватизована.

З огляду на, що, згідно із законом (ст. 88 Водного кодексу), кожен громадянин має право безперешкодно потрапити до Дніпра, спробували це зробити в "Царському селі". Їх ніхто не зупинив, проте на узбережжі вони побачили паркани приватної забудови, які стояли прямо у воді.

В "Царському селі", користуючись земельним кадастром, журналісти знайшли вдома відомих в Черкасах бізнесменів і чиновників, зокрема - працівників Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Каналізації в "Царському селі" немає, тому виникає питання, куди з цих будинків зливають стічні води.

Слідом за "Царським селом", вже за межами Черкас, на намитої території розташований дачний кооператив "Свидівок-Тур". Тут 100-метрову прибережну смугу збережено. Але володіння обгороджено парканом, і вільного проходу до Дніпра немає. У кооперативі - також ділянки відомих в Черкасах підприємців.

Ще далі, перед "Світанком" - володіння на березі Дніпра з нахабною табличкою "Приватна територія", і в'їзд туди заборонений. Це - дачний кооператив, де, серед інших маєток колишнього народного депутата Миколи Томенка.

Журналісти оглянули берегову смугу до місця впадання в Дніпро Вальшанкі. За їх словами, забудова узбережжя тягнеться і далі. Деякі будинки зовсім недавні.