Реклама
Реклама
Реклама

Документи для продажу дачі й земельної ділянки в 2018 році

  1. Які документи готувати продавцю і покупцю для продажу дачної ділянки?
  2. Зразок договору купівлі-продажу дачної ділянки
  3. Які документи вимагати не можна при угоді купівлі-продажу дачної ділянки?

Для того щоб уникнути можливих ускладнень при продажу дачі, підготуйтеся до операції завчасно. Зберіть всю необхідну документацію, яка буде потрібно при відчуженні. Зробити це дуже важливо, тому що процес підготовки паперів відбивається на тривалості процедури і вартості предмета угоди.

Які документи готувати продавцю і покупцю для продажу дачної ділянки?

Будь-яка угода, що укладається щодо нерухомого майна, підлягає державній реєстрації, тому вона вимагає від її учасників підготовки великої кількості документів, які будуть виступати підтвердженням того, що перехід права до нового власника здійснюється відповідно до правил, передбачених законом.

Збором необхідної документації доведеться займатися не тільки відчужувачу, але і набувача нерухомості, так як перевіряти при виконанні процедури будуть обох.

Якщо Ви є продавцем дачної ділянки, то для підтвердження правомірності угоди, зберіть такий пакет документів:

  • свідоцтво, яке підтверджує право власності на землеволодіння (воно буде потрібно і в відношенні будинку, якщо він розташований на відчужуваної землі, і є житловим будовою);
  • технічні документи на землю (кадастровий паспорт, що відображає дані про унікальний номері наділу, план об'єкта з позначенням меж);
  • межові справу (якщо продається ділянку піддавався межеванию);
  • правовстановлюючі документи на землеволодіння (якщо воно було куплено або подаровано, відповідні папери, завірені нотаріусом, долучіть до правоподтверждающій документу, забезпечивши доказ того, що вчиняється угода є юридично законною);
  • оформлене чоловіком і засвідчене нотаріально згоду на укладення договору про продаж дачної землі (навіть якщо надів купувався не в шлюбі);
  • виписка з ЕГРН (за допомогою якої підтверджується право власності продавця і той факт, що конкретний земельну ділянку не знаходиться в обтяження);
  • документація, що відображає обставина, що підтверджує, що боргів по обов'язкових платежах щодо ділянки немає (такими платежами можуть бути податкові відрахування, членські внески, якщо земля розташована в садівничому товаристві та інше).

З перерахованого вище випливає, що для стандартної операції з продажу землі, не потрібно нічого складного, просто заздалегідь подбайте про наявність звичайного пакета паперів, передбаченого для укладення договору купівлі-продажу.

Якщо ж Ви доводитеся покупцем, то список обов'язкової документації буде трохи менше з огляду на те, що оформлений належним чином наділ землі, не вимагає здійснення яких-небудь дій і внесення доповнень.

Проте з боку набувача все ж потрібні деякі папери, тому приготуйте наступне:

  • написане власноруч заяву про укладення угоди, адресований продавцю і голові СНТ (якщо землеволодіння розташоване на території товариства);
  • засвідчена нотаріусом згоду від чоловіка або дружини на покупку дачної ділянки;
  • папери, що підтверджують платоспроможність (якщо відчужувач повідомлений, що для покупки будуть використані позикові кошти, надайте копію договору з банківською організацією, яка надає кредит).

Незважаючи на те, що перелік для набувача дачної ділянки більш короткий, деякі документи все-таки необхідні. Тому будьте готові до того, що їх виготовлення вимагає певних тимчасових витрат.

Зразок договору купівлі-продажу дачної ділянки

Укладення договору про відчуження землеволодіння завжди відбувається за участю продавця і покупця. Для забезпечення дійсності такої угоди, неухильно дотримуйтесь діючі приписи закону.

Обов'язкова вимога до договору - його письмова форма. Він складається з трьох частин, які повинні відображати всю важливу інформацію, тому приводите наявні дані самим докладним чином.

Позначте у вступній частині договору його суть. Вкажіть місце і дату його укладення. Зафіксуйте відомості про учасників угоди, а також підстави, згідно з якими вони діють. В основній частині пропишіть, на яких умовах відбувається угода з продажу землі. У разі якщо взаємної згоди за всіма її умовами сторонами досягнуто не буде, така угода може бути визнана недійсною.

Крім того, при складанні договору, включіть в його текст такі важливі моменти:

  • перелік прав і обов'язків учасників угоди;
  • терміни виконання учасниками позначених в документі дій;
  • продажна вартість землеволодіння і детальний порядок розрахунків (найоптимальніший варіант - скористайтеся банківської осередком);
  • можливі випадки розірвання договірних відносин;
  • приведення гарантій виконання обов'язків, передбачених договором для кожної сторони;
  • інші, що мають значення для продавця і покупця, положення.

Реквізити сторін позначте в заключній частині документа. При оплаті за допомогою банківського осередку, вкажіть реквізити відповідної фінансової організації. Пам'ятайте, що важливо вказати інформацію про продавця та покупця, включаючи місце проживання, ІПН. Обов'язково скріпіть оформлений документ своїми підписами.

Завантажити зразок договору купівлі-продажу дачної ділянки.

Завантажити бланк договору купівлі-продажу дачної ділянки землі.

Завантажити зразок договору купівлі-продажу будинку з ділянкою землі з використанням материнського капіталу.

Завантажити бланк договору купівлі-продажу будинку з ділянкою землі з використанням материнського капіталу.

Завантажити зразок договору купівлі-продажу землі з будинком (з розстрочкою платежу).

Завантажити бланк договору купівлі-продажу землі з будинком (з розстрочкою платежу).

Які документи вимагати не можна при угоді купівлі-продажу дачної ділянки?

При покупці землеволодіння не вимагайте надання отчуждателем виписки, що відображає протоколи проведених учасниками садового товариства зборів, так як це є незаконним. Єдиний виняток з правила допускається тоді, коли зазначені папери доводять перехід права власності на дачну ділянку до продавця.

Також не просите продавця пред'явити документацію про висловлення згоди учасниками садового товариства на укладення договору про покупку наділу, якщо право власності на нього належним чином не оформлено і документально не підтверджується.

Процедура купівлі-продажу дачі практично в усьому аналогічна покупці інших земельних ділянок. Але якщо вона відбувається шляхом передачі однією особою іншій садової книжки на наділ, то передаються при цьому, лише членські права, а сам об'єкт нерухомості продовжує залишатися у власності садового товариства.

Якщо такого роду угода укладається за стандартною схемою (при супроводі її укладанням договору купівлі-продажу та реєстрацією переходу права на майно до нового власника), весь процес буде проходити в звичайному порядку, встановленому для цього органами Росреестра.

Які документи готувати продавцю і покупцю для продажу дачної ділянки?
Які документи готувати продавцю і покупцю для продажу дачної ділянки?
Які документи вимагати не можна при угоді купівлі-продажу дачної ділянки?