Реклама
Реклама
Реклама

Земля в Коблево: силове захоплення

  1. Одна ділянка на двох
  2. окупована земля
  3. елітне Коблево
  4. «Прокурорський» ліс
  5. Земля на продаж

Алеся Баранцевіч, Центр журналістських розслідувань

Бути власником затишного будиночка на березі моря або в хвойному лісі - рожева мрія багатьох, але дозволити собі таку розкіш можуть лише заможні люди. Для цього зовсім не обов'язково витрачати десятки тисяч доларів. Отримати ділянку в рекреаційній зоні можна безкоштовно, якщо ви володієте зв'язками і знайомствами там «де потрібно». Або самі ставитеся до «сильних світу цього», які вважають за можливе брати від життя все, що захочеться. Ну, а заборона на розпорядження землями, що охороняються державою, яка не буде перешкодою, оскільки прокурори з готовністю закривають очі на порушення закону, і самі не проти прихопити ласий шматок землі поруч. Наочний приклад тому - курортне узбережжя в Коблево, де побували кореспонденти Миколаївського центру журналістських розслідувань.

Одна ділянка на двох

Ми вже повідомляли про незаконне відчуження земельних ділянок рекреаційного значення в Березанському районі - на морському узбережжі в селі Рибаківка і на Кінбурнській косі. Земля тут нарозхват, тому у бажаючих придбати ділянку біля моря є два варіанти: купити його втридорога, або бути високопоставленим особою, якій місцеві чиновники не відмовлять. Не дивно, що торгівля державною землею процвітає і в курортному селищі Коблево.

Кілька років тому підприємець Дмитро Житник визначив ділянку площею 0,25 га для будівництва бази відпочинку. Він звернувся в Коблевська сільська рада для узгодження. Отримавши «добро» від місцевого органу самоврядування, Житник почав будівництво об'єкта і одночасно оформлення землі в оренду.

Отримавши «добро» від місцевого органу самоврядування, Житник почав будівництво об'єкта і одночасно оформлення землі в оренду

Але, виявилося, що земельна ділянка в 400-х метрах від моря, на якому почалося активне будівництво туристичного об'єкта, запримітив і якийсь Микола Лисенко. І на подив швидко його купив ... з базою, недобудованої Житником, на додачу, оформивши корпус на іншу адресу. До речі, триповерхова будова майже на 200 кімнат Лисенко представив житловим будинком.

Дмитро Житник, який на той час встиг вкласти кілька мільйонів гривень в отримання дозволів та будівельні роботи, звернувся до суду, щоб відстояти своє право на власність. Його підтримала місцева прокуратура, адже маємо грубе порушення закону: земельні наділи, розташовані до прибережної смуги ближче, ніж два кілометри, можуть передаватися тільки в оренду і виключно для рекреаційних цілей.

А в ході судового розгляду з'ясувалося, що депутати Коблевської сільради переступили закон двічі: порушили не тільки екологічні норми, а й розпорядилися землею, яка не належить сільраді, адже ця територія відноситься до Очаківському лісгоспу, тобто належить державі.

Після проведення кількох судових засідань і ряду експертиз по даній справі відбулося те, чого не очікував ніхто. Генеральна прокуратура України в особі заступника Генпрокурора Анжели Стрижевской відмовилася від позову прокуратури на користь Лисенко і попросила закрити провадження в частині позову керівника Миколаївської місцевої прокуратури №1.

Коли мені говорили, що Миколаїв - це окреме в правовому сенсі держава, яка живе за своїми законами, я не вірила, - розповіла журналістам Юлія Авраменко, адвокат Житника. - Але коли ми почали вести цю справу, виявилося, що місцеві органи самоврядування розпоряджаються землею, яка навіть не в їх власності, я зрозуміла, що це правда. А вже коли прийшла відмова заступника Генпрокурора від позову, я просто не знала що сказати. Це - не просто відмова вищого органу. Це - підпис під тим, що жодна прокуратура більше не зможе в цій справі брати участь, захищаючи державну землю. Ніколи! ».

На базі ще не закінчений ремонт, але влітку 2017 року Лисенко вже поспішив заселити туди перших відпочиваючих: упускати свою вигоду він не має наміру, хоча спір за власність в суді триває.

окупована земля

Дізнавшись про незаконне відчуження землі чиновниками і дивною реакції Генпрокуратури, редакція ЦЖР вирішила вивчити ситуацію з використанням земель рекреаційного призначення в Коблево. Виявилося, що ділянки, які розташовані на узбережжі Чорного моря і землях Очаківського лісгоспу, вже давно поділені між можновладцями. А самі чиновники Коблевської сільради не тільки щедро нарізають земельку біля моря під замовлення, а й про себе не забувають.

Наприклад, у керівника виконкому Коблевської сільради Зінаїди Громовий задекларовано цілих шість земельних ділянок в рідному селі. А її колега, фахівець-землевпорядник Ольга Коржова за дванадцять років примудрилася отримати їх п'ять. Коблевська сільський голова Володимир Панич володіє трьома земельними ділянками.

Вивчивши декларації чиновників, ми вирішили з'ясувати, чи помічає прокуратура то, що в Коблево посадові особи спритно прибирають до рук народне надбання, і заперечує чи в суді подібні махінації? В Єдиному реєстрі судових рішень за 2017-й рік знайшлося всього два судових виробництва з приводу ділянок в Коблево.

Наприклад, в травнем 2017 року заступник керівника Миколаївської місцевої прокуратури №1 звернувся до Березанського районного суду з позовом до секретаря Коблевської сільради Світлані Талохе. Як випливає з судового рішення, чиновниця безкоштовно отримала земельну ділянку площею 0,1 га із земель лісового фонду. Таким чином, Коблевської сільради в черговий раз розпорядився землею, йому не належить.

ВІДКРИТИ В НОВОМУ ВІКНІ

ВІДКРИТИ В НОВОМУ ВІКНІ

Судове виробництво завели і за фактом відчуження рекреаційних земель депутатом Коблевської сільради Геннадієм Полухіним. Рішенням сесії йому виділили ділянку прямо поруч з Талохой, і ця земля також відноситься до Очаківському лісгоспу. Обидва розгляду ще не закінчені, і наскільки вони будуть об'єктивні, можна тільки гадати.

Ми вирушили в Коблевська сільська рада, щоб з'ясувати, чому місцеві чиновники порушують чинне законодавство, відчужуючи державні землі. Але поставити заготовлені питання нам так і не вдалося - співробітники сільради кивали на кабінети начальників, а тих на робочому місці застати ми так і не змогли.

елітне Коблево

Особливу увагу товстосумів привертає в Коблево Сосновий Бор - велику ділянку неподалік від берега, обсаджений соснами, до слова, також належить лісового фонду Очаківського лісгоспу - лісового урочища "Коблево".

Розташований тут кемпінг з такою ж назвою підпадає під ще одне обмеження - знаходиться в захисній прибережній смузі ближче двох кілометрів від урізу води, де заборонено будь-яке будівництво. Такі земельні ділянки не підлягають відчуженню та продажу, оскільки призначені виключно для відпочинку і оздоровлення.

Такі земельні ділянки не підлягають відчуженню та продажу, оскільки призначені виключно для відпочинку і оздоровлення

Але, виявляється, ніякі обмеження не стосуються високопоставлених персон. Ми вирушили в Сосновий Бор, щоб з'ясувати, як розпорядилися цими землями.

Величезна територія лісу огороджена двометровим парканом, мабуть, для того, щоб ніхто з простих смертних не зміг побачити, що саме там знаходиться.

На центральному в'їзді розташований охоронний пост. Непривітний охоронець повідомив, що потрапити на територію можна тільки з дозволу керівника. Ми зв'язалися з керівником об'єкта, але він також послався на вище начальство:

Ви намагаєтеся потрапити на приватну територію. Ми не можемо дозволити вам проводити тут зйомку, бо на території кемпінгу «Сосновий Бор» знаходяться приватні котеджі, в яких зараз нікого немає. Потрапити на об'єкт можна буде тільки з дозволу власників, які на даний момент знаходяться закордоном ».

Чи не переконало нашого співрозмовника і нагадування про те, що на державній землі не може бути розташоване приватне володіння, куди заборонений доступ для звичайних громадян.

Після безрезультатних переговорів репортери ЦЖР були змушені провести зйомку з квадрокоптера, щоб з'ясувати, що ж ховають від сторонніх очей на рекреаційної території за високим парканом.

Як і слід було очікувати, в кемпінгу серед сосен розташовані кілька десятків індивідуальних котеджів в два - три поверхи, обладнаних усім необхідним для комфортного проживання. На одній з дільниць розташований навіть тенісний корт.

Те, що власники "Соснового Бору" назвали «кемпінгом», насправді виглядає як чергове Межигір'я - елітні будинки-дачі, і чужим там робити нічого.

«Прокурорський» ліс

Кому належить вся ця розкіш?

Частина земель «Соснового Бору» пішла великим бізнесменам і підприємствам. Іншу - «розхапали» місцеві чиновники, нотаріуси, поліцейські, судді і навіть ті, хто за службовим обов'язком повинен захищати державні землі від подібних посягань - самі прокурори. Земля лісового фонду при їх мовчазному потуранні і бездіяльності з загального місця відпочинку перетворилася в приватну територію елітних котеджів.

Співробітники Миколаївської прокуратури не упускають можливості відрапортувати про свої перемоги над «корупціонерами». Ось і в травні минулого 2017 року було підготовлено звернення до суду з приводу незаконного відведення земельної ділянки в селі Коблево все тим же Коблевська сільською радою, вартістю в 1 млн грн якомусь підприємцю.

Вимагаючи скасувати незаконне рішення, прокурор, звичайно ж , Був переповнений праведним гнівом : «Відповідно до вимог законодавства зазначена територія повинна перебувати виключно у державній власності і призначена для задоволення рекреаційних потреб громадян, і для їх вільного доступу до узбережжя»!

Але самі служителі правосуддя далеко не завжди можуть встояти перед спокусою.

Узбережжя Коблево спіткала та ж доля, що і урочище «Маяк», в якому міська влада в особі «регіоналів» із завидною періодичністю наділяла земелькою всіх потрібних людей . В результаті «Маяк» із затишного соснового лісу, куди був відкритий доступ будь-якому відпочиваючому, перетворився в чергову елітну забудову.

Нам вдалося з'ясувати, що, зокрема, земельною ділянкою в Сосновому Бору володіє колишній прокурор Ленінського району Миколаєва, а нині прокурор Бердянська Володимир Рудой. Правда, в його декларації ділянку площею 1 тис 518 кв м записаний на дружину - Оксану Рудую.

Ми подзвонили Володимиру Рудому, який зараз очолює Бердянську місцеву прокуратуру, і поцікавилися, як він зміг отримати ділянку, що належить державі.

Ця ділянка була куплений моєю дружиною ще на початку двотисячних, - повідомив нам співрозмовник. - Він був саме куплений, а ми отримали безкоштовно. І на той момент ця земля не належала ні лісгоспу, ні державі. На неї не було ніяких обмежень, тому проблем з покупкою не виникало ».

Місцеві ЗМІ неодноразово звинувачували Рудого в різних корупційних схемах . Крім Рудого, в Сосновому Бору «засвітився» і ще один прокурор - Валерій Котков, дружина якого фігурувала у скандальній справі про незаконні земельні ділянки в рекреаційній зоні "Маяк". Ділянка в Коблево колишнього прокурора Миколаєва в 0,173 га також записаний на дружину.

Ще одним земельною ділянкою і дачним будиночком в Сосновому Бору володіє прокурор Миколаївської місцевої прокуратури №2 Анжела Демчук. Як виявилося, раніше цією нерухомістю володіла начальниця одного з відділів Головного територіального управління юстиції в Миколаївській області Інна Кирієнко, і майно навіть було вказано в її декларації. Через деякий час, прокурор Демчук уточнила, що будинок вартістю в 292 тис 555 грн та земельну ділянку Кирієнко їй ... подарувала.

Ми спробували зв'язатися з Анжелою Демчук, щоб з'ясувати, чому чиновниця зробила їй такі дорогі подарунки. Але прокурор знаходиться в декреті, і застати її ні на робочому місці, ні за місцем проживання ми не змогли.

Тоді ми звернулися до нотаріуса Кирієнко з питанням, чому вона подарувала своє майно прокурору Корабельного району, на що та дати відповідь так і не змогла:

Яка вам різниця, навіщо я його подарувала? - обурилася Кирієнко. - Ви що, прокурор, поліцейський або суддя? Що я зробила незаконного? Я купила цю ділянку за свої гроші, за свої гроші оформила всі дозволи! Як хочу, так і розпоряджаюся їм! Запитайте краще, а чи законно вони ці ділянки роздають! ».

Ще одним ділянкою і котеджем на території кемпінгу володіє і начальник Управління СБУ в Миколаївській області Олексій Лях. Як відомо, співробітники Служби безпеки звільнені від декларування, тому інформацію про його нерухомість журналісти отримали з Державного реєстру прав на нерухоме майно. Ми також звернулися до прес-служби СБУ, щоб отримати від Ляха коментар про законність його земельної ділянки, на що отримали витіюватий відмову:

Прес-підрозділ управління відповідає за висвітлення актуальних результатів УСБУ, тоді як Ваш інтерес не входить в нашу компетенцію », - йдеться в листі.

Після цього журналістам дивуватися було нічому. Серед щасливих володарів землі значиться колишній заступник начальника ГУНП в Миколаївській області, а нині начальник тренінгового центру поліції Артур Гаспаров. Той самий поліцейський, який володіє ще й земельними ділянками на березі моря в Рибаківці.

Серед мешканців урочища ми знайшли і начальника Управління державної міграційної служби в Миколаївській області Володимира Іванова.

Одного ділянки, як видно, виявилося мало і для подружжя одеських прокурорів Стоянових-Юрко. Прокурорський тандем: Галина Стоянова-Юрко і Ілля Юрко виклопотали для себе два наділи в зоні, де раніше могли відпочивати сотні людей.

Володіє ділянкою в захисній прибережній смузі і прокурор Військової прокуратури Одеського гарнізону Південного регіону України Марія Градовський.

Варто тільки підкреслити, що ділянки, виділені високопоставленим держслужбовцям, місцевим прокуратурах для розслідування чомусь зовсім не цікаві. Жодного судового провадження у Сосновому Бору до сих пір не відкрито.

Ми неодноразово намагалися отримати офіційний коментар з прокуратури Миколаївської області, щоб з'ясувати, за яким принципом вибираються об'єкти для заперечування і чому в списку землевласників виявляються самі правоохоронці. Але ні звернення до прес-служби прокуратури, ні спроби безпосередньо зв'язатися з замеcтітелем прокурора Миколаївської області Олександром Білоусом, що займаються питаннями незаконного відчуження землі в курортних зонах, ні візити до установи не дали ніяких результатів. Відповіді від прокурати досі немає.

Земля на продаж

Як бачимо, схеми незаконного відчуження земельних ділянок в рекреаційних зонах Коблево для високопоставлених чиновників і силовиків місцеві органи самоврядування відточували роками, розставляючи на ключові посади «своїх» людей.

Є ще один давно відомий і випробуваний спосіб отримати жадану нерухомість біля моря: оформити придбання на підставну особу, а потім швиденько продати, так би мовити, «заплутати сліди».

Журналісти ЦЖР вивчили оголошення в мережі про продаж земельних ділянок на узбережжі Чорного моря в Коблево і в Сосновому Бору.

Ми знайшли дуже цікаву пропозицію. Якийсь користувач «Олена» розмістила в один день відразу три повідомлення про продаж земельних ділянок - в Коблево, селищі Морському і в Рибаківці. Всі вони знаходяться в прибережній захисній смузі.

Всі вони знаходяться в прибережній захисній смузі

Ділянка в Коблево розташований в 30-ти метрах від лінії води. Ми подзвонили автору оголошення, представившись потенційними покупцями, щоб з'ясувати всю інформацію про цікавлять нас об'єктах.

Олена повідомила, що господинею ділянок не є - ними володіє її начальник. Ще він продає відразу кілька ділянок в Сосновому Бору. Але, за її словами, ніяких проблем з купівлею землі не буде:

Не звертайте уваги, що прокуратура там зараз забирає ділянки. Не має ніякого значення, що вони прописані «для будівництва та обслуговування рекреаційних об'єктів». Всім абсолютно все одно, що на них буде - база відпочинку або ваша особиста дача ».

Всі земельні ділянки записані на різних власників, в деяких випадках їх навіть кілька. Але сама Олена запевнила, що сумніватися тут нема в чому:

На прізвища не звертайте уваги. Зараз там один власник ».

До слова, вартість пропонованого ділянки в Коблево становить 30 тисяч доларів. Така сума була вказана на порталі OLX .

Журналісти ЦЖР знайшли вже забудовані ділянки в Сосновому Бору, які також виставлені на продаж.

Журналісти ЦЖР знайшли вже забудовані ділянки в Сосновому Бору, які також виставлені на продаж

На момент підготовки матеріалу в мережі Інтернет були опубліковані два оголошення про продаж ділянок з котеджами. За 4,5 млн грн в кемпінгу можна придбати новий двоповерховий будинок з великими терасами, розташований на 20 соток землі.

За 4,5 млн грн в кемпінгу можна придбати новий двоповерховий будинок з великими терасами, розташований на 20 соток землі

Другий варіант - теж двоповерховий будинок з басейном, в восьми хвилинах ходьби від моря, обійдеться покупцеві в 4,17 млн ​​грн.

Другий варіант - теж двоповерховий будинок з басейном, в восьми хвилинах ходьби від моря, обійдеться покупцеві в 4,17 млн ​​грн

Відзначимо, що власники цих ділянок на даний момент знаходяться за межами України і зв'язатися з ними неможливо.

Ми звернулися в Очаківський лісгосп, щоб з'ясувати, чому землі в Коблево, призначені для висаджування лісу, розпродаються. На наше офіційне звернення там відповіли:

Наше державне підприємство не дає дозволів на відчуження земельних ділянок, які входять в нашу власність. Більш того, ми не маємо права цього робити. Все вирішує тільки Кабмін, а вже під його дозволом підписуємося ми. Але за весь час до нас не зверталися ні з Коблевської сільської ради, ні з Березанського райради за дозволами на відчуження цих земель. Те, що сталося з Сосновим Бором, результат їх незаконних махінацій ».

Крім того, підприємство не може самостійно почати судовий розгляд. Для цього необхідна ініціатива прокуратури і підготовлений нею позов.

Згідно з даними ВО «Укрдержліспроект», за минулі 20 років площа лісових земельних урочищ Коблево вже зменшилися з 227 до 26,4 га.

Згідно з даними ВО «Укрдержліспроект», за минулі 20 років площа лісових земельних урочищ Коблево вже зменшилися з 227 до 26,4 га

А поки прокуратура вирішує, проти кого відкривати кримінальні виробництва, а кого - в упор не бачити і не чіпати, державна земля, призначена самою природою для відпочинку і оздоровлення тисяч людей, непомітно переходить в приватні руки. Чи не вийде так, що через кілька років палаци нинішніх «господарів життя» просто перекриють доступ до моря для всіх інших громадян і замість морського узбережжя їм доведеться споглядати тільки високі паркани ...

Розслідування проведене за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Розслідування проведене за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»

Вивчивши декларації чиновників, ми вирішили з'ясувати, чи помічає прокуратура то, що в Коблево посадові особи спритно прибирають до рук народне надбання, і заперечує чи в суді подібні махінації?
Ви що, прокурор, поліцейський або суддя?
Що я зробила незаконного?